Boşanma Sizi ve Çocuğunuzu Nasıl Etkiliyor?

           Boşanma Sizi ve Çocuğunuzu Nasıl Etkiliyor?

Boşanma, nikâh yoluyla evlenen iki kişi arasında yapılan bir anlaşma olarak tanımlanabilir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2017’de yayınladığı boşanma oranlarına bakıldığında ülkemizde boşanma oranlarında son dönemde belli bölgelerde artış gözlemlenmiştir. Ancak bunun birey üstündeki etkileri tartışmalı bir konudur. Boşanma eylemi sadece iki kişi arasında başlarken, bu süreç boyunca ailedeki diğer üyelerin de etkilenmesi ile sonuçlanabilir. Boşanma ile birlikte önceden kurulu olan düzende değişikliklerle birlikte, yeni yerleşim yerleri sosyal ve kültürel çevrede olan değişimlere yol açabilir. Yanı sıra, bireylerin kişisel olarak yeni hayat deneyimleri yaşaması ve değişimine de yol açtığı düşünülmektedir.

Peki ya bu durum çocukları nasıl etkiliyor?

Öncelikle çocuğun yaş aralığına göre tepkileri değişebilmektedir. Küçük yaşlarda olan çocukların ve yaşça büyük çocukların tepkileri veriş tarzı, gelişimsel durum ve bilişsel evrelere göre değişim gösterebilir. Ancak, temelde çocuğun hayatında başlangıçta ebeveynlerden birinin evden gidiyor olması ve onu görmedeki sıklığın değişmesi söz konusudur. Boşanma ile birlikte ev değişimi olduysa buna alışma süresinde değişiklikler bulunmaktadır. Ev değişimi, okul değişikliği ve sosyal çevre değişikliklerine de neden olabilir. Bu süreç, çocuğun yeni bir ortama alışmaya çalışması için bir süreç gerektirebilir. Bununla birlikte çocuğun ev içindeki sorumlulukları ve görevlerinde de artışlar gözlemlenebilir. Eğer ev değişikliği söz konusu değilse, çocuk kendini çevredeki insanlardan farklı görebilir ve yalnızlık hissine kapılabilir.

Çocuğun bunlar olurken yeni bir yaşama, çevreye ve ortama alışması için gereken zaman dilimi değişim göstermektedir. Ancak bu olay zincirini olumlu yönde değiştirmek adına yapılabilecek durumlar bulunmaktadır. Öncelikle çocuk ve ebeveynlerin ilişkilerinde iletişim, önemli bir nokta sayılma

Boşanma Sizi ve Çocuğunuzu Nasıl Etkiliyor?

ktadır. Bu yüzden çocuk ve ebeveynler arasında ilişkinin oluşması, varsa kuvvetlendirilmesi, bu noktada iyi olabilecek bir yöntem sayılabilir. Çocuk açısından; ebeveynlerinden birini ev içinde görmekte oluşan boşluk, ebeveynin onu görme süresi ile düzenlenebilir. Ya da ebeveynler arasında eğer iyi iletişim ve bazen yapılan ortak aktiviteler ile birlikte bu anlamda çocuğun boşanmadan oluşabilecek etkilerin en aşağı sınırda tutulması sağlanabilir.

Boşanma ile gelen yeni düzende çocuğun fikirlerinin, düşüncelerinin ve sorumluluklarının daha fazla ön plana çıkması, çocuğun kendini ifade edebilen bir birey olması için temel oluşturabilir. Bu temel; çocuğun gelişimiyle ve akademik anlamda desteklenmesiyle birlikte, bireysel yönden olumlu gelişim gösterebilir. Ayrıca ev içinde artan sorumlulukları, çocuğun gelecekte kendi kararlarını kendi alabilen bir birey olmasında etkili olabilir. Yanı sıra ebeveynlerin tutarlı ve destekleyici olması ise; sorumluluk sahibi yetişkinler olabilecek çocukların temelini atabilir.

Psikolog Gizem Tok

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts