çocuklarda akedemik başarı

çocuklarda akademik başarı / Çocuğum neden başarısız?

Çocukların ders çalışmalarını takip etmelerinin yanında çocukların gereken sorumluluklarını yerine getirdiğinde aileleri tarafından desteklenmeleri uygun bir şekilde olumlu taraflarının pekiştirilmesi, gerektiğinde ödüller verilmesi çocukların okul başarılarının artmasını sağlar.

çocuklarda akademik başarı / Çocuğum neden başarısız? – istanbul psikolog ,online psikolog

Çocuğumun okul başarısı çok düşük çünkü içinde ders çalışma isteği yok. Anneler babalar elbette ki çocuklarının okulda başarılı bir öğrenci olmasını isterler. İlerde iyi meslekler olarak algılanan avukat doktor, hakim, öğretmen, mühendis gibi mesleklere sahip olmalarını isterler. Bunun başarılması için bildikleri en iyi yolları denerler. Bunlar ders çalış kızım, matematik çalış, dışarıda oyun oynayacağına iki sayfa kitap oku gibi belirgin uyarılar vermekle birlikte belki ödevlerini birlikte yapma gerekli kurslara gönderme çocuğun ihtiyaç duyduğu kitapları almak gibi eylemlerle çocuklarının eğitimlerine destek olurlar.

Tüm bu çabalara rağmen bazen çocukların okul başarıları velilerin istedikleri kadar yeterli değildir. Veliler umutsuzluğa düşerler ve çocuklarının daha çok çalışmasının okul başarılarını arttıracağına inanırlar. Bundan sonraki davranışları çocuklarından hep şikayet etme, çocuklarının başarısız olduğu alanları abartma şeklinde olmaya başlar. En sık kullandıkları cümle “biz elimizden geleni yapıyoruz ama bu çocuğun içinde yok.” Böylelikle sorumluluk kendilerinden çıkıp çocuklarının olmuş olur. istanbul psikolog tavsiye

Peki gerçekten de bizim çocuğun içinde mi yok? Velilerin ve çocukların çabalarına rağmen bazı çocuklar okulda başarısız olurlar. Bunun sebepleri neler olabilir? Ya da gerçekten velilerin biz elimizden geleni yapıyoruz çok emek veriyoruz dedikleri şeyler doğru şeyler mi? Öncelikle şunu söyleyelim; çocuğa ders çalışma zamanın geldiğini velilerin hatırlatmaları olumlu bir şeydir ancak yeterli değildir. Çocuklar ilkokul döneminde özellikle okula başladıkları ilk zamanlarda ders çalışma alışkanlıklarını yeni kazanmaya başlarlar. Bunu sağlamada da tek başına yeterli olmayabilirler. Bu durumda anne- babaların çocukların çalışma ortamlarını düzenlemeleri, ödev kontrollerinin yapımı, zaman yönetimi gibi konularda destekleyici olmaları gerekir. Bu çocukların ilerdeki yaşamlarında planlı çalışabilmeleri ve başarılı olmalarını sağlayacaktır.  Aynı zamanda çocukların ödevlerini yaparken zorlandığı konularda gerekli desteği ebeveynlerden sağlayabilmeleri de önemlidir. mecidiyeköy psikolog

Çocukların ders çalışmalarını takip etmelerinin yanında çocukların gereken sorumluluklarını yerine getirdiğinde aileleri tarafından desteklenmeleri uygun bir şekilde olumlu taraflarının pekiştirilmesi, gerektiğinde ödüller verilmesi çocukların okul başarılarının artmasını sağlar.

Çocukların öğretmeniyle ve sınıf arkadaşlarıyla kurduğu ilişki de ders başarısını etkiler. Okul çocuklar için bir eğitim yeri olmakla birlikte okul çocuklar için sosyalleşme alanıdır. Çocuğun, okulda kendisini güvende hissetmesi, kendisine değer verildiğini hissetmesi ve kendisini ifade etmek için uygun ortamın olması çocukların ders başarısında önemli bir yere sahiptir. Çocuğun anne babasının yaptığı gibi öğretmeninin de çocuğu gerektiği yerde takdir etmesi önemlidir. Aynı şekilde çocuğun öğretmeninin ve anne babasının çocuğun okul durumuyla ilgili düzenli olarak görüşme yapmaları çocuğun derslerine olan ilgisinin artmasını sağlar ve bu da ders başarısını olumlu yönde arttırır.

Öte yandan anne babaların çocuklarının okul başarılarıyla ilgilenmelerini belli bir dengede tutmaları gerekir. Çocuklarının dersleriyle çok fazla ilgilenmek çocukların tam tersine derslerinden soğumalarına ve onların sosyal hayatlarının kısıtlanması çocukların daha çok mutsuz olmalarına neden olabilir. Bu da çocukların akademik başarılarının düşmesine neden olur. Ayrıca okul sorumluluklarıyla sürekli ailenin ilgilenmesi çocukların kendi sorumluluk duygularının gelişememesine neden olabilir. şişli psikolog

Tüm bunların yanında çocuklarımızı iyi tanımalıyız ve onlardan başarı beklerken daha gerçekçi olmalıyız. Çocuklarımızın ilgilerine ve yeteneklerine göre de okul başarılarında değişikler olabilir. Örneğin kitap okumayı çok seven bir çocuğun okuma anlama yeteneği yüksek olacak ve Türkçe derslerinde başarılı olacaktır. Muhtemelen matematik derslerinde başarısız olacak ve bu konuda daha fazla desteğe ihtiyaç duyacaktır. Böyle bir durumda çocuğu tamamen başarısız görmek yerine başarılı olduğu alanın pekiştirilmesi başarısız olan tarafının desteklenmesi gerekir. Böylelikle çocuğun kendine güven duygusu zedelenmeden akademik başarısı artacaktır.

Gördüğümüz gibi çocuklarda akademik başarıyı etkileyen okul, aile ortamı ve çocukların yetenek ve ilgileri gibi birçok neden vardır. Akademik başarının gelişimi için gerçekçi bir şekilde problem saptanmalı ve bu problem çözülmeye çalışılmalıdır. Yine de önemlisi çocuğumuzun kendisini mutlu hissetmesi ve kendine güvenmesinin önüne hiçbir şey geçmemelidir.

psikolog Fatma Avseren

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts