DEPRESYONUN ÖFKEYLE YANSIMASI

                                                   DEPRESYONUN ÖFKEYLE YANSIMASI

 

Neden bu kadar öfkelisin?

Depresyonla ilgili  hepimizin bildiği ve bu semptomları gördüğümüzde bu kişi depresyonda diyebileceğimiz bazı belirtileri vardır. Bunlar çoğu insanın tanıdığı ortak depresyon belirtileri; üzüntü, yalnızlık, izolasyon, düşük enerji ve ruh hali, intihar düşünceleri ve davranışları, uyku bozuklukları ve yeme bozukluklarıdır.

Herkes tarafından bilinen belirtilerin aksine depresyonu olan bazı insanlar, hayatlarındaki hemen herkes ve her şeye daha sinirli, kızgın ve  kendileri tarafından bile açıklamaz bir ruh hali içinde olabilirler.

Öfke ve asabiyetin depresyonla ile olan ilişkisi nedir ?

depresyonun öfkeyle yansıması depresyonun öfkeyle yansıması depresyonun öfkeyle yansıması

Bir çok profesyonel, depresyon ve öfkenin aslında iç içe olduğunu vurgulamışlardır.  Depresyon ve öfke arasındaki etkileşimin bizim bildiğimizden çok daha karmaşık olduğunu düşünülmektedir. Besharet ve arkadaşları (2013 ),  depresyonun tek başına bir ruh hali bozulması olarak değil de, daha çok duygularımızın düzenlenmesinde bir bozulma olarak düşünmenin daha ikna edici olabileceğini söylemişlerdir. Çalışmalarında ise, öfke ve depresyon arasındaki ilişkiyi kanıtlar durumdalar. Depresyon olan  ve olmayan bireylerin öfke ve depresyon arasında yakın bir ilişki içinde bir durum sergilemişlerdir. Depresyon olan insanların, olmayanlara göre daha fazla öfke bastırmaları olabilir. Evrimsel depresyon teorilerine göre ise uyandırılmış ancak bastırılan öfke, depresyonun önemli parçalarından bir tanesi olduğunu göstermek istemiştir. Tedavi durumunda, bastırılmış bir öfkeye sahip olmak, kötü terapötik sonuçlara sebep olabilir. Çünkü depresyondaki kişi çevresine karşı, normal nüfustan daha çok düşmanlık hissedebilir. Kısacası, depresyonu olan bir kişinin, bunu depresyonun bir parçası olarak algılayamadığı bir biçimde öfke ve asabiyetle ilgili sorunlar yaşaması muhtemeldir. Tüm bunlara  kaynak olarak depresyon semptomlarının nasıl yaşandığı, kültür, çevre ve ek faktörler gösterilebilir ( Plowden ve ark. 2016).

Buna ek olarak, öfke ve depresyon aslında duygu düzenleme ve öfke ruminasyonun aracı rolü ile ilişkili olabilir. Bunun nedeni ise, insanların geçmişlerinde öfkelendiğinde ve yoğun duygularını yumuşatmakta zorluk çekme durumunda; depresyondayken  öfkeli ve asabi olması daha olasıdır.

Akıllara depresyondaki yıkıcı duyguların nasıl tanımlayabiliriz sorusu geldiğinde; araştırmacılar, depresyon ve yıkıcı duygular arasında ki ilişkiyi açıklayabilmek için, öfke ve depresyon arasındaki temel ilişkinin anlaşılması gerektiğine karar verilmişlerdir.

Diğer araştırmalardan, depresyonu olan kişilerin bilgi işlemelerinde olumsuz önyargıları olduğunu, dünyayı nasıl gördüklerini biliyoruz. Depresyonu olan insanlar, yaşantılarında üzüntü ve hoşnutsuzluklara karşı daha hassas olabiliyorlar. Tarafsız, olumlu ya da olumsuz bilgileri yorumlama şansı verildiğinde ise tüm bunları olabildiğince olumsuz yorumlamayabilirler.

Böyle bir depresyon nasıl tedavi edilebilir ?

Bu tür depresyonlar iki temel bileşene odaklanmış gibi görünmektedir, duygu düzenleme ve ruminasyon.  Ruminasyonun kendisi bir kişide depresyonun geri dönme yani tekrarlama olasılığıdır. Farkındalık temelli bilişsel terapi, ruminasyonu ve ruminatif düşünceleri azaltmada özellikle yardımcı olabilir. ( Segal. 2002; Teasdale, 2000). Farkındalık konusunda faydalanabileceğimiz bir çok kaynak bulunmaktadır.

Aynı zamanda, duygu düzenleme, depresyondaki öfke ve sinirlilik duygularını azaltmada yardımcı olabilir. (Leahy , 2011 ) Peki bunları nasıl yapıyoruz kısmına gelindiğinde; yeniden çerçeveleme ile sahip olunan algıyı tamamen farklı bir duygu ve düşünce yeniden çerçeveleyerek yapılabilir. Duyguları ve düşünceleri içsel olarak deneyimleyerek yapılabilir.

Depresyonu anlamının anahtarı, bunun farklı insanlarda kendini farklı biçimlerde gösterebilecek olması gerçeğini bilmek ve ona göre depresyonu tanımaktır. Bir kişinin normal davranışlarının önemli bir şekilde öfke ve huzursuzlukla gölgelendiğini düşünüyorsanız; bunun depresyonun yardım gerektiren bir depresyon belirtisi olabileceğini kabul etmek çok önemlidir.

Psikolog Firdevs Akbulut.

Besharat, Mohammad Ali; Nia, Mahin Etemadi; Farahani, Hojatollah. (2013). Anger and major depressive disorder: The mediating role of emotion regulation and anger rumination. Asian Journal of Psychiatry, 6, 35-41.

Leahy, RL, Tirch, D. ve Napolitano, LA (2011). Psikoterapide Duygu Düzenlemesi: Uygulayıcı Kılavuzu 1. Baskı. Guilford Press, New York.

Psikolog Firdevs Akbulut.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments