Diyalektik davranış terapisi
Diyalektik davranış terapisi (DBT), revize edilmiş bir bilişsel davranışçı terapi (CBT) türüdür. Başlıca hedefleri, insanlara şu anda nasıl yaşayacaklarını öğretmek, stresle başa çıkmanın sağlıklı yollarını geliştirmek, duygularını düzenlemek ve başkalarıyla ilişkilerini geliştirmektir.
DBT’nin başlangıçta borderline kişilik bozukluğunu tedavi etmesi amaçlanmıştır, ancak diğer zihinsel sağlık koşullarını tedavi etmek için de uyarlanmıştır. Duygusal düzenlemede zorluk çeken veya kendine zarar veren davranışlar sergileyen kişilere (yeme bozuklukları ve madde kullanım bozuklukları gibi) yardımcı olabilir. Bu terapi türü bazen travma sonrası stres bozukluğunu tedavi etmek için de kullanılır.
Diyalektik davranış terapisi dört aşamaya ayrılmıştır.
Aşama 1: Tedavinin başlangıcı, en ciddi ve kendine zarar veren davranışlar ele alınır. Bu, kendine zarar verme veya intihar davranışları gibi sorunları içerebilir.
Aşama 2: Daha sonra tedavi, kişilerarası etkinliği, duygusal düzenleme becerileri ve sıkıntıya tahammül etme yeteneği gibi bir kişinin yaşam kalitesini etkileyen sorunları ele almaya devam eder.
Aşama 3: Bir sonraki adım, benlik saygısı ve kişilerarası ilişkilerle ilgili konulara odaklanmaktır.
Aşama 4: Bu noktada tedavi, daha fazla mutlu yaşam olayları yaşamanın, ilişkilerini güçlendirmenin ve yaşam hedeflerini sürdürmenin yollarını bulmak da dahil olmak üzere insanların hayatlarından en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmaya odaklanır.
DBT’de danışan ve terapist, tedavide bireyde olumlu değişiklikler meydana getirmek için kendini kabul etme ve değişim arasındaki ilişkiyi çözmeye çalışır. Bu sürecin bir kısmı, insanların iş birliği yapma olasılıklarının artmasına ve değişim fikrinde sıkıntı yaşama olasılıklarının azalmasına yardımcı olmayı amaçlar.
DBT’nin altı ana noktası, (1) koşulları kabul etme ve değişiklik yapma, (2) davranışları analiz etme ve daha sağlıklı yanıt verme kalıplarını öğrenme, (3) yararsız, uyumsuz veya olumsuz düşünceleri değiştirme, (4) işbirliği becerilerini geliştirme, (5) yeni beceriler öğrenme ve (6) destek almak.
Terapiye bu yaklaşım, insanların başa çıkma becerilerini başarılı bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olabileceğinden, güçlü duyguları yönetmek ve ifade etmek için etkili yollar geliştirebilirler. Araştırmacılar ayrıca DBT’nin bir kişinin yaşı, cinsiyeti, cinsiyet kimliği, cinsel yönelimi ve ırk / etnik kökeninden bağımsız olarak etkili olduğunu bulmuşlardır.
DBT önemli bir zaman taahhüdü gerektirir. Düzenli terapi seanslarına ek olarak, kişilerin seans dışında becerileri üzerinde çalışmak için “ödev” yapmaları da gerekmektedir. Bu, düzenli olarak bu görevlere ayak uydurmakta zorluk çeken kişiler için zor olabilir.
Duygu Öztürk
Schimelpfening, N. (2022, July 23). What is dialectical behavior therapy (DBT)? Verywell Mind. Retrieved January 17, 2023, from https://www.verywellmind.com/dialectical-behavior-therapy-1067402
Diyalektik davranış terapisi,tedavi,aşama
Diyalektik davranış terapisi,tedavi,aşama
Diyalektik davranış terapisi,tedavi,aşama
Diyalektik davranış terapisi,tedavi,aşama
Diyalektik davranış terapisi,tedavi,aşama
istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım