Duygusal Odaklı ve İçsel Aile Sistemleri Terapisi

Duygusal Odaklı ve İçsel Aile Sistemleri Terapisi

Duygusal Odaklı Çift Terapisi
Duygusal odaklı çift terapisi, birbirini izleyen iki düzeyde gerçekleştirilir: Savunmaya yönelik öfke ve geri çekilme ifadelerinin ardındaki incinmişlik ve özlemi ortaya çıkarmak ve daha sonra da bu duygularını, ilişkilerini nasıl etkilediğini anlamada çiftlere yardım etmek. İlk olarak, terapist danışanların her birinin o anki duygularını kabul eder örneğin, incinmişlik ve öfke ve onları anladığını hissettirir.

İçsel Aile Sistemleri Terapisi
İçsel aile sistemleri modelinde, çatışan iç sesler; Alt kişilikler ya da parçalar olarak kişileştirilir. Aslında, birbirleriyle çatışan insanların genellikle kendi içlerinde bir çatışma içindedir. Kaçan kovalayan örüntüsüne saplanıp kalan bir çift aslında kendi içlerindeki terk edilme içinde kaybolma dehşetini yaşayan parçalarını ortaya koyuyor olabilir. İçsel aile sistemleri terapisi, aile üyelerinin iç çatışmalarında ki unsurları dramatize ederek duygularını açıklığa kavuşturmalarına ve birbirlerine daha az kutuplaşmış bir şekilde yeniden bağlanmalarını yardım eder.
Tüm yaşantısal modeller gibi, içsel aile sistemleri terapisi de insanları duygusal tepkiler veren yanlarının temelinde, özünde sağlıklı bir kişilik olduğun inancına dayanır. Terapist çeşitli parçaların ön plana çıktığını fark edince, danışanların önce bunları gözünde canlandırmasını ister ve daha sonra bunun sakinleştirilmesine yardım eder. Örneğin kişi öfkeli yanına hırlayan bir köpek olarak gördüğünde öfkesini yatıştırmak için köpeğin yanına giderek kendini güvende hissedip sakinleşene dek başını okşayabilir farklı bir örnek vermek gerekirse, kişi korkularını bir bez bebek olarak hayal ederse, bebeğe sarılıp onu teselli ettiğini hayal etmesi korkularında Rahatlatabilir.
Dolayısıyla içsel aile Sistemleri terapisi, insanın kutuplaşmanın duygusal tepkilerine yalnızca onların birer parçası olarak karakterize ederek ve bu tepkisel parçalarını gözlerinde canlandırıp sakinleştirmelerine yardım ederek korku ve öfkenin egemenliğinden çıkmalarına yardım eder ve bu da kişisel sorunları ve aile sorunlarını daha verimli bir şekilde birlikte çalışarak çözmelerini sağlar.

Psikolog Tuğba DUMAN

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments