Görsel Sanat Psikoterapisi

Görsel Sanat Psikoterapisi

                    Görsel Sanat Psikoterapisi -istanbul psikolog,online terapi

Sanatla psikoterapi alanında kullanılan yöntemlerden biri olan ‘görsel sanat psikoterapisi’ bir sanat psikoterapisti eşliğinde kişinin görsel ya da plastik sanatı kullanarak ifadeler oluşturduğu süreçtir.

Görsel sanatlar, insan ile var olan ve insan ile gelişen bir olgudur. İnsan doğası gereği görsel sanatlar ile iç içe yaşarken onlara, duygu, düşünce, yaşayış ve inanışlarını yansıtmış ve aktarmıştır. Kimi zaman bu eserlere aktarımlarda korkular, öfkeler ve acılar kullanılırken kimi zaman da istek, arzu ve hazlarından yararlanarak aktarımlar yapmışlardır. Bu durumu kültürümüzden bir örnekle açıklayacak olursak, ‘Hıdırellez’ olarak kutlama yaptığımız günde dilek ve isteklerimizi yansıtan çizimleri bir kağıda yaparak onları gül ağacının altına gömeriz ve böylece onların gerçekleşeceğine inanırız.

Görsel Sanat Psikoterapisi

Görsel Sanat Psikoterapisi

İnsanın kendi eli ile bir maddeye şekil verip onu boyutlandırırken, ortaya çıkardığı çalışmasına gizli bir anlam yüklediği ve bu anlam ile de kendini etkilediği düşünülmektedir. Bu düşünceden yola çıkarak görsel sanatlar için, kişiyi rahatlatan, güç veren bir aracı olarak bakabileceğimizi görürüz. Görsel sanatlar psikoterapisi ise olaya, yaratıcı sürecin başlı başına iyileştirici ve geliştirici olduğu tarafından bakmaktadır. Görsel sanatların, sağlık alanı ile güçlü bir bağ kurmasının temelinde, görsel sanatların, yaratıcı ifadeleri bir kazanım olarak görmesi ve farklılıkları bir değer şeklinde nitelendirmesi önemli bir rol oynamaktadır. Bu bakış açısı ile bakıldığında, görsel sanatların farklılıkları kucaklayan ve bütünleştiren yapısı, sağlık sıkıntısı yaşayan insanların sıkıntılarını gidermede veya azaltmada etken bir aracı olarak görülmesini sağlamaktadır. Kişinin yaratım sürecince renkli kalemler, pastel boyalar, kuru boyalar, guaj boyalar, ebru, yağlı boya, kil, oyun hamuru, heykel malzemeleri, renkli kağıtlar gibi ürünleri kullanmasını destekler. Bu ürünler ile oluşturulan eser kişinin iç dünyasının dış temsili olarak görülmektedir. Bu temsil sadece sanat psikoterapistinin yorumlaması için değil aynı zamanda kişinin kendi sanatındaki anlamları bulması içinde kullanılmaktadır. Görsel sanat psikoterapisini yaparken sanat psikoterapisti kişiyi bazen spontan ve özgür bırakarak kişinin ruhsal dünyasına, birincil dürtüleri ve fantezilerine inerek yansıtma yapmasını hedeflerken bazen de birtakım kurallar koyup, malzemeleri sınırlandırıp, belirli bir konu üzerinde çalışma yapmasını isteyerek oluşan sanat eserini kişinin duygu ve düşüncelerini taşıdığı bir kap veya konteynır gibi kullanabilir.

Görsel sanat psikoterapisi, oluşan eserin içerdiği ifadelerle ve bu ifadelerin anlamları ile ilgilenirken, anlamların keşfi sürecinde kişinin farkındalığının arttırılması, bilişsel becerilerinin geliştirilmesi, stres, yas, depresyon, kayıp, travmatik deneyimler ve kronik hastalık semptomları gibi zorluklar ile başa çıkma yöntemlerinin geliştirilmesi ve özgüvenin gelişimine katkı sağlamayı hedefler.

                                                                     Elifnur Kuzuoğlu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts