GÜVENLİ ÜS

Yeni doğan bebekler yaşamlarına devam edebilmek ve hayatta kalabilmek için duygusal bağ kurmaya ihtiyaç duyarlar. Bakım verenleri, genellikle bu kişi annedir, bebeklerini kendilerine yakın tutarak etraftan gelebilecek tehlikelerden korurlar, duygusal düzenlemeye katkı sağlarlar ve bebeklerin dünyayı keşfetmeleri için uygun koşulları oluştururlar. Bu koşullar bebeğin duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına kulak veren, gelişimini destekleyen, korkularını ifade etmesine olanak sağlayan ilişkiyi içerir. Bu durum, bağlanmadaki en önemli ve en gerekli ilk adımdır. Tehlikeden uzak ve keşfe açık ortamı sağlayan anne, bebek için bir nevi sığınak, güvenli bir üs haline gelir. Hepimiz etrafında korkunca doğruca annesine koşan, ağlayınca veya kaygılanınca kollarını annesine doğru uzatan bebekler görürüz. Bunun sebebi, tam olarak güvenli limanlarının, anneleri olmasıdır.

GÜVENLİ ÜS-istanbul psikolog-online terapi

Canlılar olarak hayatımızı devam ettirebilmek için beslenmeye, doymaya ihtiyacımız var. Ancak insan için, bu doyum yalnızca fiziksel değildir. Hayata ilk gözlerimizi açtığımız andan itibaren yakınlık kurmaya ihtiyaç duyarız. Bu yakınlığı bazen ailemizle, bazen arkadaşlarımızla bazen de bir hayvanla deneyimleriz. Çünkü yaşamın anlamlı olduğu duygusu, insanın kurduğu bağlardan aldığı doyumdan geçer. Bu sebeple kimimiz daha çok, kimimiz daha az; kimimiz daha yüzeysel, kimimiz daha derin fark etmeksizin bir şekilde bağ kuruyoruz. İnsan hayatında ötekinin ihtiyacını her zaman gerekli kılan temel faktörlerden biri de aslında bu gerçektir. Bu sebeple son anımıza kadar bu doyumu yakalama çabamız baki kalacaktır. beşiktaş psikolog

Yeni doğan bebekler yaşamlarına devam edebilmek ve hayatta kalabilmek için duygusal bağ kurmaya ihtiyaç duyarlar. Bakım verenleri, genellikle bu kişi annedir, bebeklerini kendilerine yakın tutarak etraftan gelebilecek tehlikelerden korurlar, duygusal düzenlemeye katkı sağlarlar ve bebeklerin dünyayı keşfetmeleri için uygun koşulları oluştururlar. Bu koşullar bebeğin duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına kulak veren, gelişimini destekleyen, korkularını ifade etmesine olanak sağlayan ilişkiyi içerir. Bu durum, bağlanmadaki en önemli ve en gerekli ilk adımdır. Tehlikeden uzak ve keşfe açık ortamı sağlayan anne, bebek için bir nevi sığınak, güvenli bir üs haline gelir. Hepimiz etrafında korkunca doğruca annesine koşan, ağlayınca veya kaygılanınca kollarını annesine doğru uzatan bebekler görürüz. Bunun sebebi, tam olarak güvenli limanlarının, anneleri olmasıdır. Ancak her bebeğin güvenli üssü mutlaka anne değildir. Bazen babası, bazen kardeşi, bazen de bir akraba bu konumda olabilir. şişli psikolog

Bu adımın hayatın ilk yıllarında sağlıklı bir şekilde yürütülememesi durumu kişide bağlanma ve özsaygı sorunlarına, huzursuzluğa, duygusal belirsizliğe ve ilişki problemlerine sebep olabilir.

Güvenli üs, bebeklik döneminin önemli bir parçası olsa da, çocukluk ve yetişkinlik yıllarında da varlığını sürdürür. Kaç yaşında olursak olalım birçoğumuzun sığındığı, yanında güvende, desteklenir, anlaşılır hissettiği insanlar ve ortamlar vardır. Bu durum kişinin psikolojik sağlığına katkıda bulunur. Kaygıyı azaltır, ruhsal dengeyi ve iyilik halini sağlar.

Peki, sizin Güvenli Üssünüz kim?

Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın

 Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın

Ücretsiz Terapi için Tıklayın

Psikolog Damla Talay

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Yorumlar