Hayal Kurma Bağımlılığı ve Kaçışcılık

Özellikle ergenlik dönemi ile başlayan bu durumda bireyin gerçek hayatta aile yaşantısında ve sosyal hayatta mutsuz olması özellikle etkilidir. Birey günlük rutinlerinden kaçmak ve hayal dünyalarına ger dönmek için istek içindedirler. Ayrıca bireyin gün içerisinde yaşadığı stres verici olaylarla hayal kurma tetiklenebilir. Bu hayaller içeriğinde kişinin kendi karakter özelliklerine benzer kişilerin yaşadıkları vardır. Birey bu hayalleri sadece kurmakla kalmaz canlandırır da hayal ederken sessiz konuşma, yüz ve jest mimikler yapma yaygındır. Hayal kuran kişinin belirli hareketleri tekrarlaması ya da belirli müzikleri arka arkaya dinlemesi görünen bir durumdur.

Hayal Kurma Bağımlılığı ve Kaçışcılık

Psikolojik olarak bireyin kabullenemediği ya da durum anında sindiremediği duygu ya da düşüncelerden uzaklaşmak için kendini psikolojik olarak belli bir uyarandan uzaklaştırmak için gelmektedir. Kaçışcılığın altında bireyin duygusal olarak var olan durumla başa çıkma isteği yatmaktadır.

Rahatsızlık edici her durumdan ya da duygudan kaçmak mümkünse olmasa da özellikle ergenlerde görülen hayal kurma bağımlılığı bir tür kaçışcılığın ileri bir formudur. Tam bir tanı olarak DSM 5’te yer almamakla birlikte özellikle son dönemlerde artan bir ilgi ile araştırılmaktadır. İlk olarak Prof. Elizer Somer tarafından 2002’de ortaya atılan hayal kurma bağımlılığı bireyin gündelik işlerine engelleyecek düzeyde günde birkaç saatini alacak şekilde sürekli hayal kurulması anlamına gelmektedir.

Özellikle ergenlik dönemi ile başlayan bu durumda bireyin gerçek hayatta aile yaşantısında ve sosyal hayatta mutsuz olması özellikle etkilidir. Birey günlük rutinlerinden kaçmak ve hayal dünyalarına ger dönmek için istek içindedirler. Ayrıca bireyin gün içerisinde yaşadığı stres verici olaylarla hayal kurma tetiklenebilir. Bu hayaller içeriğinde kişinin kendi karakter özelliklerine benzer kişilerin yaşadıkları vardır. Birey bu hayalleri sadece kurmakla kalmaz canlandırır da hayal ederken sessiz  konuşma, yüz ve jest mimikler yapma yaygındır. Hayal kuran kişinin belirli hareketleri tekrarlaması ya da belirli müzikleri arka arkaya dinlemesi görünen bir durumdur.

Hayal kurma bağımlılığı tam olarak anlaşılması için kurulan hayallerin içeriğine, hayal kurmanın kişiye sağladığı yarara ve verdiği rahatsızlığa bakılması gerekmektedir. Hayal kurma bağımlılığı her ne kadar bireyleri kısıtlasa da terapide odaklanması gereken nokta bağımlılığın kendisinden çok alta yatan kaçışı gerektiren sorunlardır. Hayal kurma bağımlılığının sınır kişilik bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, depresyon ve travma ile ilgili bozukluklar ilişkili olduğu görülmektedir .Hayal kurma bağımlılığından farklı olarak birey için kötü sonuçlara ulaşan farklı kaçışcılık örnekleri de vardır. Bireyin kaygı ve düşük öz yeterlilik inancı ile yapılması gereken görevleri olan erteleme, kabul edilemeyen duygu veya durumun inkarı, psikoz, bağımlılık  uyumsuz kaçışcılık örnekleridir.

Kaçışcılık bireyin travmaya karşı verdiği kaç tepkisinin zihinsel duygusal hali olarak da ortaya çıkabilir. Birey özellikle travma anında gerçekleştirdiği kaçışcılık onu psikolojik zarardan korumaya yöneliktir. Kaçışcılığın olumsuz sonuçları olduğu gibi aslında bir başa çıkma mekanizması olarak da kullanılması mümkündür. Özellikle kişinin gerçekliğini kabul edilmez olduğu ve travmatik durumlarda dissosiyasyon savunmalarını kullanmasının psikolojik avantajı açıktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta travmaya maruz kalmış kişiler gündelik hayattaki stresle travmayı karıştırabilir. Bu yüzden ani bellek kayıpları veya ani kişilik değişimleri yaşayabilirler. Bu noktada gerçekliği bilinçli bir şekilde uzaklaşmazlar gerçekliği kaybederler.

Düşük düzeyde ve hayat odağını kaybetmeden yapılan kaçışlar birey için olumlu sonuçlanabilir. Özellikle günlük hayatta tekrar eden stres durumlarında bireyin eskiden mutlu olduğu zamanları hatırlayarak kendini rahatlatması ve kendini tükenmekten koruması , yaşadığı travmalara odaklanmaktansa yeni hayaller kurarak bu hayallere ulaşmak için kendine motive etmesi. Ya da yarattığı fantezi dünyasını yaratıcı bir esere dönüştürerek kendini gerçekleştirmesi düşük düzeyde ve uyumlu kaçış yöntemleri olarak görülebilir. Bütün bu kaçışların sağlıklı sayılmasında etkili olan unsur bireyin gerçekliğin hala farkına varması ve günün sonunda gerçekliğini değiştirmeye yönelik adımlar atmasıdır.

Gözde Demir

Faruk Caner Yam Uyumsuz Hayal Kurma Kavramının Film Analizi Yöntemiyle

İncelenmesi Examining the Concept of Maladaptive Daydreaming Using Film Analysis Method,Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar- 2021; 13:27-39

Escapism Is a Way to Cope Under Stress. But It Can Also Become a Tool for Self‑Deception

By Saumya Kalia https://theswaddle.com/escapism-is-a-way-to-cope-under-stress-but-it-can-also-become-a-tool-for-self-deception/

The Psychology of Escapism: A Coping Technique or a Sinking Ship? https://terraskills.com/the-psychology-of-escapism-a-coping-technique-or-a-sinking-ship/

Hayal Kurma Bağımlılığı ve Kaçışcılık,ergen,stres,obsesif kompulsif bozukluk,depresyon

Hayal Kurma Bağımlılığı ve Kaçışcılık,ergen,stres,obsesif kompulsif bozukluk,depresyon

Hayal Kurma Bağımlılığı ve Kaçışcılık,ergen,stres,obsesif kompulsif bozukluk,depresyon

Hayal Kurma Bağımlılığı ve Kaçışcılık,ergen,stres,obsesif kompulsif bozukluk,depresyon

Hayal Kurma Bağımlılığı ve Kaçışcılık,ergen,stres,obsesif kompulsif bozukluk,depresyon

Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog,psikolog ekşi,kadın psikolog,ünlü psikolog,en başarılı psikolog,tesettürlü psikolog,klinik psikolog nedir,psikolog ücretleri,psikolog atama puanları,psikolog nasıl olunur,psikolog online terapi online psikolog,klinik psikoloji,Çocuk psikoloğu,endüstriyel ve örgütsel psikoloji,klinik olmayan psikoloji,psikolog taban puanları 2022,online psikolog ile online terapi,psikolog online psikolog,terapi ne demek,terapi,çift ​​terapisi,

istanbul klinik psikolog tavsiye
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts