Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler

Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler

Histerik kişilik yapısına sahip kişiler erkek çocuğu beklenilen bir yerde büyümüş veya erkek kardeşe cinsiyetinden dolayı kutlamalar düzenlenmesini seyretmiş olabilir.

Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler

Histerik kişilik yapısına sahip kişiler erkek çocuğu beklenilen bir yerde büyümüş veya erkek kardeşe cinsiyetinden dolayı kutlamalar düzenlenmesini seyretmiş olabilir. Bu kutlamalar içerisinde doğum kutlaması gibi sünnet de yer almaktadır. Histerik kişiliğe sahip bireyler hayatlarının bir bölümünde cinsiyete göre farklı davranışlar sergilenen ortamlarda bulunmuşlardır. Bu ortamlarda kişilerin cinsiyetine göre onlara farklı özellikler yüklenildiğine şahit olmuşlar ve değer verildiğini gözlemlemişlerdir.

Erkek çocuklarının olumsuz veya eksik görülen bazı yönlerin “kadın gibi” zarfının kullanılmasından dolayı kız çocukları cinsiyetinin zayıf ve güçsüz görüldüğü algısına kapılır. Aynı zamanda kız çocuğu büyüdükçe, fiziksel olarak erkeklerde daha da ayrıştıran bir görünüme sahip oldukça babasının kendisinden uzaklaştığını fark eder. Bu da reddedilmiş hissetmesine sebep olur. Ortaya çıkan cinsiyetinin, cinselliğinin erkekler üzerinde etkisinin olduğunu da anlar.

Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler
Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler

Baba cinsiyeti gereği kız çocuğunun gözünde her zaman farklıdır. Sesi ve görüntüsü kendi ve kendi gibi kız olan annesinden çok daha büyüktür. Hatta sırf bundan dolayı erkek sesine daha geç alışırlar. Zaten her yönden farklı olan, ürkütücü görülen bu cinsiyete sahip baba bir de sert mizaçlı biri olursa o zaman kız çocuğu adeta dehşete düşer. Ürkütücü görülen baba şefkatli biri ise de bu sefer yakınlaşma ve kaçınma davranışları arasında gidip gelir. Ataerkil toplum yapılarında görülen erkeklerin kadın eşlerinin üzerinde baskı kurmalarına maruz kalan kız çocuğu, kendi cinsiyetine daha az değer verildiği; baba cinsiyetine sahip kişilere ise hesap kitap yaparak, dikkat ederek yaklaşılması gerektiğini fark eder. Yani bu kişiler cinsel kimliklerini sorunlu görmektedirler. Aynı şekilde erkek oldukları için küçümsenen ortamlarda büyüyen erkek çocukları histerik bir kişilik geliştirebilirler. Kadınlarda daha fazla görülmesinin içerisinde; ataerkil toplum yapısında erkeğe atfedilen, güç ile özdeşleştirilen toplumsal cinsiyet rolleri ve erkeklerin çocuğun bakımı konusunda ikinci planda kalmaları onları gizemli, ulaşılmaz, heyecan verici kılması gibi sebepler yer alır.

Tüm bu sebeplerden ötürü histerik kişi için erkekler tehlikeli fakat güçlüdür. Bundan dolayı güvenliğini sağlamak için erkeklerle bağ kurması gerektiğini düşünür. Bunun için de cinselliğini kullanır. Fakat bu cinsellikte kendisini tatmin amacı yoktur ve tatmin de olamaz. Hem korktuğu hem de bağ kurmak istediği kişinin şefkatli yönlerini görmek ister. Fakat şefkatli yönlerini gördükçe de bu yönleri kadınlık ile özdeşleştirdiği için bu sefer de onu zayıflıkla suçlar. Tıpkı annesini ve onun cinsiyetine sahip kişileri değersizleştirdiği gibi değersizleştirir. Bu idealize etme ve değersizleştirme durumları bazılarında sık sık tekrarlanır.

Psikolog Yaren Meral MORAL

Kaynakça

Kring, A.N. Johnson, S.L. Davison, G.C. Neale, J.M. (2013). Anormal Psikoloji. (M. Şahin, Çev.ed.). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

McWilliams, N. (2010). Psikanalitik tanı: Klinik süreç içinde kişilik yapısını anlamak (E. Kalem, Çev). İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları (1999).

Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet, Histerik Psikolojide İlişkisel Örüntüler, histeri, psikoloji, ilişki, erkek, kişi, cinsiyet,

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts