Karar Vermekte Zorlanıyor Musunuz?

Karar Vermekte Zorlanıyor Musunuz?

Karar Vermekte Zorlanıyor Musunuz? / Karar verirken panikliyor ve kararsızlığa mı düşüyorsunuz? Yanlış kararlar vermekten de korkuyor musunuz? Karar verme sürecindeki seçenekleri yetersiz mi buluyorsunuz? Bu sorulara cevabınız evet ise ve ciddi anlamda karar verme sürecinde problemler yaşıyorsanız altında birtakım psikolojik problemler yatıyor olabilir. / Karar Vermekte Zorlanıyor Musunuz?

Kararlarınızın sürekli sorgulanmasından endişe duyuyor ve yanlış bir karar vermekten korkuyorsanız sebebi özgüven problemi olabilir. Düşük özgüven algısının altında genellikle kendimize karşı beslediğimiz negatif inançlar yatar. İçimizde, hiçbir şeyi doğru yapamadığımız inancını taşıdığımızda bundan sonra gelen tüm kararlar da “yanlış yapmak” için yeni bir fırsat olarak görünür. Düşük öz güven algısı genellikle çocukluk çağında yaşanan travmalardan kaynaklanır. Okul çağında yaşıtları tarafından dışlanan, ebeveynleriyle sağlıklı bir bağ kurmakta zorlanan ya da istismara uğramış çocuklarda, yetişkinlik döneminde de öz güven eksikliğine bağlı problemlerin yaşandığı görülür. / Karar Vermekte Zorlanıyor Musunuz? 

Karar Vermekte Zorlanıyor Musunuz?

via: Andy Dean, Source: http://www.andydeanphotography.com/

Verdiğiniz kararlardan hemen pişman olup keşke diğerini seçseydim diye düşünüyorsanız bu da sizin mükemmeliyetçiliğinizden kaynaklanıyor olabilir. Mükemmelliyetçilik, yaşamda vermeniz gereken tüm kararların bir sınava dönüşmesine ve sürekli hayal kırıklığı yaşamanıza neden olabilir. Mükemmelliyetçilik öğrenilmiş bir davranıştır ve genellikle yüksek beklentileri olan ailelerde yetişmiş çocuklarda görülür. Çocukluk çağında fazla eleştiriye maruz kalmış ya da sevgiyi “hak etmek” zorunda olduğu düşüncesiyle yetişmiş bireyler de yetişkinlik dönemlerinde bu öğretiler nedeniyle karar verme süreçlerinde zorluk yaşayabilirler. / Karar Vermekte Zorlanıyor Musunuz?

Karar vermeniz gereken durumlardan kaçınmak için elinizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorsanız bunun sebebi depresyon olabilir. Depresyon, karar verme yeteneğini ciddi olarak zedeleyebilir. 2014 yılında British Journal of Clinical Psychology dergisinde yayınlanan araştırma sonuçları depresyonun sezgisel düşünme yetilerini durdurarak yaratıcı düşünme ve karar verme süreçlerini önleyen negatif düşünce kalıplarına yol açtığını ortaya koyuyor.

Almanız gereken ufak kararlar bile sizin için ölüm kalım meselesine dönüşüyorsa anksiyete yaşıyor olabilirsiniz. Anksiyete, ortada belirli bir neden yokken kendinizi günlerce hatta haftalarca kaygılı, stresli hissetmenize neden olur. Zihniniz sürekli bu nedeni belli olmayan kaygılarla meşgul olduğu için kendinizi doğru düzgün düşünemeyecek kadar bitkin hissetmeniz, karar vermekte güçlük çekmeniz son derece normaldir. Anksiyete ve anksiyete bozuklukları çocukluk çağında ya da yakın geçmişte yaşanan travmalardan, büyük yaşam değişikliklerinin yarattığı stresten kaynaklanabilir. / Karar Vermekte Zorlanıyor Musunuz?

Almanız gereken kararların olası tüm sonuçları durmadan zihninizde dönüp duruyorsa sebebi dikkat eksikliği olabilir. Yetişkinlerde görülen Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu çevrenizdeki uyaranlardan kolayca etkilenmenize neden olduğu gibi zihninizdeki düşünce ve sesler nedeniyle de dikkatinizin dağılmasına neden olur. Bu durum geçmişte aldığınız dürtüsel kararlar nedeniyle alacağınız yeni kararlarda kendinize güvenmenizi zorlaştırabilir. Yetişkinlerde görülen hiperaktivite bozukluğu mükemmelliyetçi bir yapıyı da beraberinde getirebileceği için karar verme süreçlerinde artı zorluklar da yaratabilir. / Karar Vermekte Zorlanıyor Musunuz?

Bireysel terapiler, karar verme süreçlerinde yaşadığınız bu sorunların altında yatan nedenleri bulmanıza, verdiğiniz kararlar konusunda kendinize güvenmenize ve her yönden daha sağlıklı bir hayata sahip olmanıza yardımcı olabilir. / Karar Vermekte Zorlanıyor Musunuz?

Funda Sarı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts