Oyun Terapisi
Oyun, çocuklar için iletişim kurmanın ve bizlerin onları anlayabilmemizin en sağlıklı yollarından biri olup, okul öncesi dönemdeki çocukların gelişimi için önem arz eder. Çocukların dil gelişimi bilişsel gelişimlerinin gerisinde kaldığı için dünyalarında olup bitenlere dair farkındalıklarını oyunlarıyla aktarırlar. Oyun terapisinde oyuncaklar çocuğun sözleri olarak, oyun ise çocuğun dili olarak görülür.
Amerikan Oyun Terapisi Derneği tarafından tanımlanan oyun terapisi; psikososyal sorunları çözmek ve istenilen gelişim düzeyine ulaşmak amacıyla oyunun iyileştirici gücünü kullanan bir terapi yöntemi olarak tanımlamıştır. Başka bir tanıma göre oyun terapisi, çocukların istenmeyen deneyimlerini düzenlemelerine yardımcı olan ve uzman terapistler tarafından çocuklara stres ve kaygıyla baş etme becerileri kazandıran bir terapi türüdür.
Oyun terapisi bebeklere, okul öncesi çocuklara, okul dönemi çocuklarına, ergenlik çağındaki çocuklara ve genç yetişkinlere uygulanabilir. Genellikle 3-12 yaş arası çocuklara uygulanır.
Oyun terapisinin okul öncesi dönemde görülen “karşıt olma-karşıt gelme bozukluğu, kaygı, akut travmalar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, bağlanma problemleri, gelişimsel bozukluklar” üzerinde etkili olduğu gösterilmiştir.
Anna Freud, çocuk terapisinin oyunu da içermesi gerektiğinden ilk bahsedenlerden biriydi. Daha sonra Melaine Klein ile birlikte ilk oyun terapisi yöntemleri geliştirildi. 1950’lerde Carl Rogers danışan merkezli terapiyi geliştirdi. Virginia Axline, bu terapiyi çocuklara uyarlayan oyun terapisi ekollerinin ilk kurucularından biridir.
Oyun Terapisi Süreci
Fırsat verildiğinde, çocuklar duygularını ve ihtiyaçlarını yetişkinlerinkine benzer bir şekilde veya ifade sürecinde oynayacaklardır. İfade dinamikleri ve iletişim aracı çocuklar için farklı olsa da ifadeler (korku, memnuniyet, öfke, mutluluk, hayal kırıklığı) yetişkinlerinkine benzer. Çocuklar ne hissettiklerini veya deneyimlerinin onları nasıl etkilediğini anlatmaya çalışırken ciddi zorluklar yaşayabilir. Bununla birlikte, eğer izin verilirse, şefkatli, duyarlı ve empatik bir yetişkinin huzurunda, seçtikleri oyuncaklar ve materyaller, materyallerle ne yaptıkları ve anlattıkları hikayeler aracılığıyla içsel hisleri ortaya çıkarırlar.
Oyun terapisi süreci, terapist ile çocuk arasında, çocuğun kişisel dünyasını keşfetmek ve ayrıca terapistle çocuk için güvenli bir şekilde temas kurmak için oyunu kullandığı bir ilişki olarak görülebilir. Oyun terapisi, çocukların oyun sırasında, deneyimler ve ilişkili duygular yaşamaları için bir fırsat sağlar. Bu süreç, terapistin çocuğun dünyasının iç boyutlarını kişisel ve etkileşimli bir şekilde deneyimlemesini sağlar. Bu terapötik ilişki, çocuğa dinamik büyüme ve iyileşme sağlayan şeydir.
Çocuğun dünyası bir aksiyon ve aktivite dünyası olduğu için oyun terapisi terapiste çocuğun dünyasına girme fırsatı sağlar. Çocuk, olanları tartışmakla sınırlı değildir; daha ziyade, çocuk oyun anında geçmiş deneyimi ve buna bağlı duyguları yaşar. Axline (1947) bu süreci, çocuğun duyguları canlandırdığı, onları yüzeye çıkardığı, açığa çıkardığı, yüz yüze geldiği veya onları kontrol etmeyi ya da terk etmeyi öğrendiği bir süreç olarak gördü.
Oyun Terapisinde Yaklaşımlar
En sık kullanılan oyun terapisi türleri; çocuk-birey merkezli oyun terapisi, psikanalitik oyun terapisi, bilişsel-davranışçı oyun terapisi ve filial oyun terapisidir. Çocuk merkezli oyun terapisinde terapist, çocuğu olduğu gibi kabul etme ve empatik yansıtmalar yapan bir roldedir. Birey merkezli oyun terapilerinde çocuğun biricik olduğu yaklaşım üzerinde durulur ve yapılandırılmamış oyunlar sıklıkla tercih edilir. Birey merkezli oyun terapisinin erken dönemde gözlemlenen öz yeterlilik, içselleştirme sorunları ve TSSB için etkili bir yöntem olduğu ileri sürülmektedir.
Psikanalitik oyun terapisinin odak noktası diğer yaklaşımlardan farklıdır. Bu yaklaşım, çocuğun bireysel ilişkilerine ilişkin yansıtmaları teşvik edilerek duygu ve düşüncelerinin ortaya çıkartılmasını, böylelikle çocuğun bastırılmış istek ve hayallerinin keşfedilip duygusal rahatlama sağlanmasını amaçlar. Psikanalitik oyun terapilerinin bedensel şikayetler, bağlanma sorunları ve duygudurum bozukluklarının tedavisindeki etkin rolü dünya çapında yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur.
Bilişsel-davranışçı terapi başlangıçta yetişkinler için geliştirilmiş olsa da süreç içinde çocuklarda da kullanılmaya başlanmıştır. Genellikle ergenlik döneminde yapılan bilişsel davranışçı oyun terapisi, çocukların işlevsel düşünce ve davranışlarını geliştirmek için oyunları ve oyuncakları etkili bir şekilde kullanır. Bilişsel davranışçı oyun terapisi genellikle çocukluk çağında yaygın görülen istismar, kaygı, enürezis ve seçici mutizm gibi problemler için kullanılmaktadır.
Filial terapi, önde gelen birçok oyun terapisi kuramının (çocuk merkezli, psikanalitik, bilişsel davranışçı vb.) bir araya gelmesiyle oluşan bir oyun terapisi türüdür. Ebeveyn ve çocuk arasındaki etkileşimlerle ilerleyen ve yapılandırılmış bir dinamiği olan filial terapinin amacı, çocuk ve aile arasındaki iletişimi iyileştirerek işlevsel bir süreç oluşturmaktır. Filial terapiler ağır nöro-gelişimsel problemleri olan veya istismar öyküsü olan aileler dışında hemen hemen her türlü problemde kullanılabilmektedir.
Psikolog Çiğdem Başyurt
KAYNAKÇA
Murat, G. E. N. Ç., & TOLAN, Ö. (2021). Okul öncesi dönemde sık görülen psikolojik ve gelişimsel bozukluklarda oyun terapisi uygulamaları. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 13(2), 207-231.
Teber, M. (2015). Gençlik, oyun ve oyun terapisi. Gençlik Araştırmaları Dergisi, 3, 1-22.
Landreth, G., & Bratton, S. (1999). Play therapy. ERIC Clearinghouse on Counseling and Student Services.
Oyun Terapisi,çocuk,ergen,oyun,birey,ilişki
Oyun Terapisi,çocuk,ergen,oyun,birey,ilişki
Oyun Terapisi,çocuk,ergen,oyun,birey,ilişki
Oyun Terapisi,çocuk,ergen,oyun,birey,ilişki
Oyun Terapisi,çocuk,ergen,oyun,birey,ilişki
Psikolog, öneri,Anadolu yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, ergen terapisi,cinsel terapi, terapist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog ekşi,kadın psikolog,ünlü psikolog,en başarılı psikolog,tesettürlü psikolog,klinik psikolog nedir,psikolog ücretleri,psikolog atama puanları,psikolog nasıl olunur,psikolog online terapi, online psikolog,klinik psikoloji,Çocuk psikoloğu,endüstriyel ve örgütsel psikoloji,klinik olmayan psikoloji,psikolog taban puanları 2022,online psikolog ile online terapi,psikolog online,terapi ne demek,terapi,çift terapisi,bireysel terapi,aile-çift terapisi,çocuk-ergen terapi,hipnoterapi,emdr,cinsel terapi,madde bağımlıllığı,istanbul psikolog,online terapi,psikolog,oyun terapisi,çocuk psikoloğu