Paranoid Kişilik Tanısının Terapi Açısından Anlamları

 Paranoid Kişilik Tanısının Terapi Açısından Anlamları

Paranoid hastalarla terapi yapmak zorlayıcı ve yıpratıcıdır. Güven üzerine sorunları olan paranoidler terapiye başlarken zorluk çekmekle birlikte terapiste karşı kendilerini açmaları, bağ kurmaları ve güvenmeleri oldukça güçtür. Bu yüzden Paranoidlerle yapılan terapide ilerleme sağlamak için terapötik ittifak oldukça önemlidir. Terapötik ittifakta terapist ve danışan arasında kurulan ilişki esastır, burada iki kişi arasında kurulan bağ ele alınır. Paranoidlerle yapılan terapilerde güven ve terapötik ittifak önemli bir yerdedir. Danışanla kurulan iyi bir terapötik ittifak terapide başarı sağlamanın ilk koşuludur.  

 Paranoid danışanlarda terapinin ilerleyişi için diğer standart yaklaşımlarla aynı amaç üzerine ama farklı yollardan gitmek gerekir. Terapideki standart teknikler için farklı yollardan giderek başarı elde edilebilir. Çünkü diğer danışanlara uygulanan standart yaklaşımların aynısını kullanmak tehlikeli olur. Paranoid danışanlar hassas, şüpheci, mesafeli, soğuk ve güvensiz bireyler oldukları için terapistin yaptığı her davranışta ve söylediği her sözde bir tehlike ve art niyet arayacaktırlar. Fazla hassas olan paranoid kendisi için yapılan en ufak bir yorumu bile yanlış anlayıp başka yöne çekecektir. Hasta hakkında yorum yapmak ve çıkarımlarda bulunmak için çok incelikli olmak gerekir. Bu yüzden her an hatanızı kollayan paranoidle yapılan terapi tuzaklarla dolu bir savaş meydanı gibidir. Burada öneli olan terapistin belli bir strateji ve yaklaşım üzerinden giderek bu tuzaklara düşmemesidir.

Savaş meydanındaki tehlikelerden birisi yüzleştirme yapmaktır. Terapistin seans içerisinde yüzleştirme yapması paranoid için bir saldırı niteliğindedir. Terapist danışanı yanlış inanışlarıyla doğrudan yüzleştirme yapmaktan uzak durmalıdır. Çünkü yüzleştirme paranoid için kimliğine yönelik bir saldırı olarak görünür. Bir diğer teknik olan yüzeyden derine doğru gitme tekniği için de aynı şey geçerlidir. Paranoid danışanlarla bu tekniği kullanmak mümkün değildir. Paranoidin bize gösterdiği ve aktardığı duygu ve düşünce yüzeyde görünmeden önce birçok değişime uğramıştır. Sahip olduğu duygu kendisini göstermeden önce Paranoidin savunmalarına kurban gitmiştir. Bu yüzden yüzeydeki düşünceyi ele alarak ilerlemek terapisti aslı sorundan daha da uzaklaştırır.

Paranoid Kişilik Tanısının Terapi Açısından Anlamları

Standart yolarla atılan her bir adım danışan için bir saldırı veya tehlike boyutundadır. Bu yüzden danışana farklı yollardan yardımcı olmamız gerekir. Bu yollardan biride mizahtır.  Mizah terapide kullanılan önemli bir yöntemdir. Paranoidler için şüpheli konumunda olan terapist danışan tarafından her an gözlem altındadır. Bu da demek oluyor ki terapistin en küçük bir hatasında danışan hemen saldırı pozisyonu geçecektir. Bu saldırı karşısında terapistin hatasını inkar edip kaçması paranoidi daha da kuşkuya sokacaktır. Danışan, terapistin bu durum karşısında söylediği şeyi kabul etmiş gözükse bile buna inanmaz. Terapist mizah yoluyla kendi eksikliklerini ve hatalarını gülerek dile getire bilmelidir. Bu durumda hatasını inkar etmek yerine bunu kabul edip kendisiyle dalga geçebilmesi danışan ve terapist arasındaki ilişki için önemlidir. Mizah, terapist ve danışan arasındaki tehlikeli ve karanlık ortamı aydınlatır. Aynı şekilde kusurlarını kabul edip bunlarla gülebilmek terapisti danışanın gözünde gerçek biri yapar. Tam tersi şekilde danışanın suçlamalarını kabul etmeyip inkar ettiği müddetçe danışanın şüpheleri ve korkuları artacağı gibi aradaki mesafede de artacaktır.

Hastaların paranoid belirtilerin artmasıyla birlikte terapist hastalara son zamanlarda bu belirtilerin artışına sebep olacak bir şey yaşayıp yaşamadıklarını sormalıdır. Bu yolla danışana kendisini sıkıntıya sokan şeyin ne olduğunu fark etmesine yardımcı olabilir. Danışanın duygularını tetikleyen neden gün yüzüne çıktığı zaman paranoid belirtiler uzaklaşabilir. Asıl önemli olan belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan alttaki sıkıntıyı bilinç yüzeyine getirip onunla yüzleşmektir. Terapistin, danışanı paranoid düşünceleriyle doğrudan yüzleştirmesi doğru değildir. Terapistin bu davranışı danışanın görüşlerinin reddettiği ve yanlış olduğu anlamına gelmektedir. Danışan bu hareket karşısında küçük düşürülmüş ve aşağılanmış hisseder. Danışanın görüşlerini doğrudan reddedip veya kabul etmek yerine bunu böyle düşünmesinin çok muhtemel olabileceğini dile getirip, danışanla bağlantılı olmayan fakat onun görüşünden daha ılımlı olmayan başka bir olasılık sunabilirsiniz. Terapist bu düşüncesini dile getirirken doğrudan diretmekten çok isterse böylede olayı ele alabileceğini belirtir.  

Paranoidler yapılan terapide sınır oldukça önemlidir. Çünkü paranoid seans boyunca terapistin ne zaman rolünün dışına çıkacağını bekler. Paranoid bireylerle tutarlılık ve sınır çok önemlidir. Çünkü ortada bir tutarsızlık varsa berberinde bir şüphede gelir. Güven duygusu için terapistin söyledikleri ve yaptıklarında ne kadar tutarlı olduğu önemlidir. Terapist ne zaman kendi rolünden çıkıp diğer insanlardan bir farkı kalmadığı zaman diğerleri gibi kendisine karşı bir tehlike barındıracaktır. Çünkü ona göre terapistin yakınlığı ve samimiyeti tamamen kendi çıkarları içindir. Bundan dolayı danışanın terapistin onu kendi emelleri doğrultusunda kullanacağına dair korkuları vardır. Terapistin büründüğü rolden çıkıp bunu gerçekleştireceğine inanır. Terapistin beklenmedik yakınlığı ve çabuk harekete geçmesi danışana geri adım attırır. Danışan, terapistin yakınlığına daha çok kabuğuna çekilerek cevap verir. Bu korkularına rağmen danışan sürekli terapisti sınırları için zorlar. Terapistin kışkırtmalara cevap vermesi Paranoidin korkularını gerçekleştirir.

 Terapist, danışana kendi şahsi gücünü göstermelidir. Çünkü danışanın terapistin gücünün kendi içsel hayal dünyasından daha güçlü olduğunu bilmeli. Paranoid kendi iç dünyasında saldırgan dürtülerle ve büyüklenmeci düşüncelerle doludur ve bu düşüncelerle o kadar gömülmüş durumdadır ki bu yoğun duygulardan terapistinde ve terapinin zarar görmesinden korkar. Bu yüzden terapistin gücüne, dürüstlüğüne ve güvenliğine ihtiyacı vardır.

                                                                                                               HALİME ÇİÇEK

KAYNAKÇA

N. McWilliams, Psikanalitik Klinik Süreç İçinde Kişilik Yapısını Anlamak/ İkinci basım, İSTANBUL, (2020), ISBN: 978-605-399-551-7 

T. Mıllon, S. Grossman, C. Mıllon, S. Meagher, R. Ramnath, Modern Yaşamda Kişilik Bozuklukları, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, (2017), İSTANBUL, Sertifika No: 40077, ISBN: 978-605-295-921-3

Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog

Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts