Normal Nedir? Anormal Nedir?

“Normallik bir ütopyadır. Gerçek yaşamda mutlak normallik yoktur.”

Normal Nedir? Anormal Nedir?

“Bir miktar delilik tanımının karışmadığı mükemmel bir ruh yoktur.”  -Aristoteles

Normal ve anormal kavramlarının ölçütlerini belirlemek psikoloji biliminin de araştıra geldiği bir konu olmuştur. Özellikle bir bireye akıl sağlığı açısından normal ya da sağlıklı diyebilmenin hangi ölçütlerle mümkün olduğu, hangi durumlarda anormallikten bahsedilebileceği akıl sağlığı alanında yapılan çalışmalardan biridir.

İstatistiksel olarak normal kavramı tanımlanırken normallik eğrisinin iki ucunda değil de ortasında toplanan, çoğunluğa uyan kitle temsil edilir. Ancak ortada toplanan kitlenin normalliği-anormalliğini sorgulayacak ölçüt nedir? Örneğin herkesin kör olduğu bir ülkede gören bireyi anormal ya da sağlıksız olarak nitelendirmek mümkün müdür? Bu şekilde bakıldığında istatiksel tanımın bazı zamanlar göreceli ve kısmen geçersiz olduğunu görebiliyoruz.

Sigmund Freud, bireyin sağlıklı/normal olma halini “sevgi ilişkileri kurabilmek ve üretken olmak insaniyetimizin mihenk taşlarıdır.” şeklinde ifade etmiştir. Normal kelimesi sözlük anlamı itibariyle “kurala uygun, olağan, alışılagelen, aşırılığı olmaya, uygun” şeklinde ifade edilmiştir. Klinik açıdan tanımlandığında ise bu kavram; çevreye uyum sağlayabilen, hoşnut ve mutlu olabilen, id ego ve süperego arasındaki dengeyi sağlayabilen bireyi niteler. Klinik açıdan normal/sağlıklı olarak tanımlanan birey:

  -Gerçeği yeterince algılayabilir

  -Davranışı üzerinde gönüllü denetim kurabilir

  -Özerklik duygusuna sahip olup benimseyebilir

  -Sevgi ilişkileri kurabilir ve üretkendir

Ancak bu ölçütler birçok koşula göre değişkenlik gösterebilir.

  -Yaşa göre değişir. Örneğin üç aylık bir bebek için anlamlı cümleler kuramamak normalken; yetişkin bir birey için bu durum anormaldir.

  -Eğitim düzeyine göre değişir. Örneğin okumayı yeni sökmüş bir çocuğun heceleyerek okuması normalken; bir üniversite öğrencisi için anormaldir.

  -İçinde bulunduğumuz zaman dilimine göre değişir

  -Toplumsal ve kültürel farklılıklara göre değişir

Anormal kavramının sözlük anlamına bakıldığında ise “genel olana, alışılmışa ve kurala aykırı olan, düzgüsüz” olarak ifade edildiğini görüyoruz. Klinik açıdan bakıldığında ise bu kavram; bireyin duygu, düşünce ve davranışlarında bulunan tutarsızlık, aşırılık, uygunsuzluk ve yetersizlik ile ilişkili olduğu söylenebilir. Ancak bu niteliklerin kültürel farklılıklara, zaman ve mekân göreceliliğine göre ele alınarak değerlendirilmesi önemlidir. Bu sayılan niteliklerin anormallik olarak değerlendirilmesi için sürekli ve yineleyici olması, kişiler arası ilişkileri bozması ve bireyin verimli çalışmasını engellemesi gibi özellikleri içermelidir.

Genel olarak normal ve anormal kavramlarına bakıldığında aralarında çok da belirgin farkların olduğunu söyleyemeyiz. Anormal, normalden yalnızca derece ile farklılık gösterir.

Sigmund Freud’un da söylediği gibi, unutmamak gerekir ki “Normallik bir ütopyadır. Gerçek yaşamda mutlak normallik yoktur.”

Psikolog Zeynep Fenerci

KAYNAKÇA

    – Anormal Kavramına Ruh Sağlığı Üzerinden Bir Bakış – An Overview of the Abnormal Concept from Mental Health Perspective Yener ÖZEN, Oğuzhan TAŞDEMİR Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar-Current Approaches in Psychiatry 2022; 14(2):174-184 DOI: 10.18863/pgy.952902

Normal (?) Olan Akıl Sağlığı- Normal (?) Mental Health Yener ÖZEN, Müfide Merve YAZICIOĞLU COŞGUN Uluslararası Psiko-Sosyal Eğitim Araştırmaları Dergisi / e-ISSN: 2822-4574 Yıl: 2022, Cilt: 2, Sayı: 3

Normal Nedir? Anormal Nedir?,birey,sağlıklı,sağlıksız

Normal Nedir? Anormal Nedir?,birey,sağlıklı,sağlıksız

Normal Nedir? Anormal Nedir?,birey,sağlıklı,sağlıksız

Normal Nedir? Anormal Nedir?,birey,sağlıklı,sağlıksız

istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts