Duygu Düzenleme

Duygu düzenleme kendimizin veya diğerlerinin duygularını etkileme çabalarımızı ifade eder. Duygu düzenlemeyi bireyin yaşamındaki durumlara uyum sağlamasına yönelik olarak duyguların yaşanma şekli, yaşanış süresi ,zamanı ve ifade edişinin değiştirilmesine etki eden içsel süreçler ve dışsal süreçler olarak tanımlar .Duygulardan nasıl etkilendiğimiz ve onları nasıl ifade ettiğimiz duygu düzenleme stratejileri ile etkilemeye çalışırız.

Duygu Düzenleme

Duygularımız hayatımız üzerinde yadsınamaz bir etkisi vardır. Anılarımızı oluşturmamıza, kişisel ilişkiler geliştirmemize yardım eder. Farklı durumlar karşısında harekete geçmemizde ve karar vermemizde etkili olur. Kendimizi, dünyayı ve diğerlerini değerlendirmemize temel sağlar.

Duygu düzenleme kendimizin veya diğerlerinin duygularını etkileme çabalarımızı ifade eder. Duygu düzenlemeyi bireyin yaşamındaki durumlara uyum sağlamasına yönelik olarak duyguların yaşanma şekli, yaşanış süresi ,zamanı ve ifade edişinin değiştirilmesine etki eden içsel süreçler ve dışsal süreçler  olarak tanımlar .Duygulardan nasıl etkilendiğimiz ve onları nasıl ifade ettiğimiz duygu düzenleme stratejileri ile etkilemeye çalışırız.

Gross ‘un süreç modeline  duygunun ortaya çıkışını kendi kendini tekrar eden bir süreç olarak ele almıştır. Duygu dört basamaklı sürecin bir  sonucunda oluşur. Süreci başlatan durumdur. Durum kişinin dikkatini çeker. Ve  kişi dikkat edilen durum  ilgili değerlendirmeler yapar. Ve bu değerlendirmeler sonucunda ortaya bir tepki çıkar. Böylece duygu meydana gelmiş olur. Meydana gelen duyguyu düzenleyen stratejiler tepkinin öncesinde veya sonrasında gerçekleşmelerine göre ikiye ayrılır. Öncül duygu düzenleme stratejileri duygunun deneyimlenmesi ve tepkinin oluşumundan önce gelen dikkati dağıtma ve yeniden değerlendirme gibi süreçler iken  tepki sonrası duygu düzenleme süreçleri ise tepkinin bastırılması gibi süreçler yer alır. Kurama göre duygu düzenleme stratejileri beş strateji kategorisinden birine aittir.

1.         Durumun seçilmesi: Duygu ortaya çıkarabilecek durumundan uzaklaşmak sağlayan stratejiler bu ailedendir. Örneğin sizi strese sokabilecek bir iş görüşmesini erteleme bir göz ardı etme stratejisidir.

2.         Durumun değiştirilmesi: Duygu ortaya çıkaran durum ile karşılandığı anda yapılan değişimler bu strateji ailesindendir. Örneğin kapalı alan korkusu olan birinin kapalı alanda gerçekleşecek herhangi bir görüşmeyi açık alanda yapmak istemesi. Bu bir direkt istek stratejidir.

3.         Dikkatin yönlendirilmesi: Dikkatin durumun farklı boyutlarına yönlendirilerek yapılan stratejilere bu ailedendir. Durumun duygusal olmayan taraflarına dikkatin yönlendirilmesi olan dikkatin dağıtılması stratejisi ve durumun duygu uyandırmasına sebeplerine ve sonuçlarına sürekli dikkatin odaklanması olan ruminasyon bu strateji ailesindendir. Örneğin soğuk bir görüşmeci ile iş görüşmesi yapan kişinin görüşmecinin yüzüne değil odadaki herhangi bir objeye odaklanması bir dikkat dağıtma iken sürekli olarak görüşmecinin kendi cevabına karşı kaşlarını çattığı anın tekrar tekrar düşünülmesi ise ruminasyondur.

4.         Bilişsel Değişim: Duygusal durumun veya varılmak istenen hedefin tekrardan yorumlanması ve /veya tekrardan değerlendirilmesi olan bilişsel yeniden değerlendirme durumun olduğu gibi yargılanmadan kabul edilmesi olan kabullenme bu stratejilerdendir.

5.         Tepkinin Değiştirilmesi: Duruma  karşı oluşan ve dış dünyaya verilen duygusal tepkinin bastırılması olan etkili bastırma ve duygunun dışa ifadesinin eylemler ve madde kullanımı ile değiştirilmesi olan psikolojik müdahale bu stratejilerdendir.

Duygu düzenlenme amacı yönelik olarak gerçekleştirilse de bazı durumlarda istenmeyen tepkilerin oluşmasına neden olabilir. Duygularımızı düzenlemek için kullanılacak alternatif stratejilere sahip değilsek ya da duygularımızı anlamlandırmada güçlük çekiyorsak onları kontrol etmek için kullanabileceğimiz durumu bizim için daha da zorlaştırabilir. Duygu düzenlemede yaşanan zorluklar hem hayatımızı zorlaştırdığı gibi hem de uygunsuz tepkilerin tekrarlanmasına neden olarak psikolojik sorunların oluşmasına neden olabilir. Duygu düzenlemedeki güçlükler inceleyen Gratz ve Rommer duygu düzenlemeyi zorlukları altı boyutta ayırmıştır.

  • Duyguların fark edilmesindeki sorunlar,
  • Duyguların anlaşılması zorluklar,
  • Duyguların kabulündeki zorluklar,
  • Duygu düzenleme stratejilerinin duygunun süresine, yoğunluğuna ve duruma yönelik kullanılmaması,
  • Hedefe yönelik davranırken oluşan sıkıntıya katlanamama,
  • Olumsuz duyguya rağmen hedefe yönelik davranışlar sergileyememe
Duygu Düzenleme

Duygu düzenleme güçlüklerinin oluşumuna bakıldığında çocukluk çağı travmalarının, duygusal ihmalin ve ebeveyn tutumlarının önemi görülmektedir. Duygu düzenleme becerileri bebeklikte bebeğin ebeveyn ile kurduğu bağ ile düzenlenir. Bu dönemde bebeğin duygu düzenlemesi ebeveynleri tarafından yapılır. Ardından çocuk hem ebeveynlerinin duygusal ihtiyaçlarına verdiği tepkiden etkilenerek hem de onları modelleyerek duygu düzenleme becerisini geliştirir. Bu yüzden duygu düzenleme becerilerinin sağlıklı olarak gelişmesi için  hem ebeveyn ile güvenli bağlanma hem de kucaklayıcı çevre gereklidir.

Yapılan araştırmalar bu sorunların birçok psikolojik sorunun merkezinde yer aldığını göstermiştir. Sosyal kaygılı kişiler sosyal ortamda  yaşadıkları kaygı kabullenmeyerek bu duygudan kaçınmaya çalışırlar, yaygın kaygı bozukluğu yaşayan kişiler belirsizliğe tahammül edemez  ve aşırı kaygılanır. Bu kişiler kaygılarını düzenleyecek uygun stratejileri kullanmazlar. Sınır kişilik örgütlenmesine sahip  kişiler yoğun duygulanımlar yaşarken bunları anlamada sıkıntı yaşarlar.

Duygu düzenleme güçlükleri kişilerde tanı alacak düzeyde psikolojik sorunlara yol açmasa da bireylerin sosyal ve akademik hayatlarını etkilemektedir. Duygu düzenlemede güçlük yaşayan kişilerin sınav kaygısına daha çok kapıldıkları ve hem kişisel hem romantik ilişkilerde sorun yaşadıkları araştırmalarca ortaya konmuştur.

                                                                                                          Gözde Demir

Kaynakça:

McRae, K., Gross, J. J. (2020). Emotion regulation. Emotion (Washington, D.C.)20(1), 1–9. https://doi.org/10.1037/emo0000703

Gratz, K. L., & Roemer, L. (2004). Multidimensional assessment of emotion regulation and dysregulation: Development, factor structure, and initial validation of the difficulties in emotion regulation scale. Journal of psychopathology and behavioral assessment26(1), 41-54.

D’Agostino, A., Covanti, S., Rossi Monti, M., & Starcevic, V. (2017). Reconsidering emotion dysregulation. Psychiatric Quarterly88(4), 807-825.

Duygu Düzenleme

Duygu Düzenleme

Duygu Düzenleme

Duygu Düzenleme

Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog,psikolog ekşi,kadın psikolog,ünlü psikolog,en başarılı psikolog,tesettürlü psikolog,klinik psikolog nedir,psikolog ücretleri,psikolog atama puanları,psikolog nasıl olunur,psikolog online terapi online psikolog,klinik psikoloji,Çocuk psikoloğu,endüstriyel ve örgütsel psikoloji,klinik olmayan psikoloji,psikolog taban puanları 2022,online psikolog ile online terapi,psikolog online psikolog,terapi ne demek,terapi,çift ​​terapisi,

Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog,psikolog ekşi,kadın psikolog,ünlü psikolog,en başarılı psikolog,tesettürlü psikolog,klinik psikolog nedir,psikolog ücretleri,psikolog atama puanları,psikolog nasıl olunur,psikolog online terapi online psikolog,klinik psikoloji,Çocuk psikoloğu,endüstriyel ve örgütsel psikoloji,klinik olmayan psikoloji,psikolog taban puanları 2022,online psikolog ile online terapi,psikolog online psikolog,terapi ne demek,terapi,çift ​​terapisi,

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Yorumlar