Hipnoz – Hipnoterapi ile kaygı, sigara-yeme bağımlılığı, özgüven tedavi

Hipnoz nedir?

Hipnoz, telkin yoluyla, diğer bir kişinin bilinç ve farkındalık düzeyinde, hisler, duygular, düşünceler, hafıza veya davranışlarında değişiklik elde etmek üzere tasarlanmış veya bu sonucu ortaya çıkaran eylem veya prosedürdür. Bu uygulamaların sağlık alanındaki kullanımına verilen isimdir.

 

“Filmlerde Gördüğüm Gibi mi?

Hipnoterapi, seçici, odaklanmış dikkatin doğal bir halidir ve % 100 doğal ve normal olmasına rağmen, insan aklının en büyüleyici olaylarından biri olmaya devam etmektedir. Bu eşsiz bilinç durumuna girme yeteneğimiz, kendini keşfetme ve değişim için sayısız olanaklara açıyor. Farklı kültürlerde ve zamanlarda farklı isimlerle adlandırılan hipnoterapi, binlerce yıldır tanınmış ve pek çok amaç için kullanılmıştır.

Uyuşturulmuş hipnoterapi durumuna girdiğimizde, düşüncelerimizi, yeteneklerimizi ve deneyimlerimizi genellikle bizim için mevcut olmayan şekillerde kullanabiliriz. Eğitimli bir profesyonelin yardımıyla, düşüncelerimizde, duygularımızda ve davranışlarımızda istenen değişiklikleri yapma imkanı veren doğuştan gelen bireysel yetenekler geliştirebiliriz. Henüz net olmayan nedenlerden ötürü, odaklanmış hipnoz durumu, bilinçli olarak yapamayacağımız değişikliklerin kasıtlı olarak “otomatik olarak” yapılmasına izin verir.

Hipnoz, ağrı, depresyon, anksiyete, stres, alışkanlık bozuklukları ve diğer birçok psikolojik ve tıbbi sorunların tedavisinde kullanılmıştır. Bununla birlikte, tüm psikolojik problemler için veya tüm hastalar veya danışanlar için yararlı olmayabilir. Hipnozun bir tedavi unsuru olarak kullanılmasına karar verilmesi, sadece klinik hipnozun kullanımı ve sınırlandırılması konusunda eğitilmiş nitelikli bir sağlık hizmeti sağlayıcısı ile görüşülerek yapılabilir.

Klinik ortamlarda kullanılmasına ek olarak, hipnoz, hipnozun kendisinin doğası hakkında daha fazla şey öğrenmenin hedefi olduğu kadar duyum, algı, öğrenme, hafıza ve fizyoloji üzerindeki etkisinin de araştırılmasında kullanılmaktadır.

Zihninizi hedef alan bir tedavi vücudunuzu nasıl etkiler?

Vücut, düşüncelere fiziksel olarak cevap verir. Örneğin, korkutucu bir düşünce düşündüğümüzde, kalp hızında artış, nefes darlığı, midede “kelebekler”, kaslarda sertlik, terleme, sarsıntı vb. Hissedebiliriz. Benzer şekilde, keyifli bir düşünceyi düşündüğümüzde, daha düşük kalp atış hızı, daha derin nefes alma, kasların gevşemesi ve benzeri şeylerle karşılaşabiliriz. Bunlar istemsiz olan otonom sinir sistemi yanıtlarıdır. Hipnotize edildiğinde, bir birey pozitif ve olumsuz fiziksel reaksiyonları azaltabilen önerilere çok açıktır.

Herkes hipnotize edilebilir mi?

Bazı insanlar diğerlerinden daha rahat dinlenirler. Aynı şekilde, bazı insanlar diğerlerine göre daha hızlı ve daha derin transa geçiş yapabilirler. İnsanların yaklaşık% 85’i en azından hafif bir transa girebilir. Çoğu terapötik amaç için, hafif translar, neredeyse herkesin hipnoterapiden bir ölçüde faydalanmasını sağlamak için yeterlidir.

Göreceli olarak az sayıda durumda (örneğin, genel bir anestetik yerine hipnoz kullanıldığında, örneğin doğum ve doğumda olduğu gibi) daha derin bir transa ihtiyacı olabilir. Bu amaçlar için, belirli bir kişinin hipnoz kullanımını bir anestetik olarak kullanabilme konusunda bir karar vermeden önce, trance yeteneğini belirlemek yararlı olacaktır.

Hafif bir trans halini bile almayan bu insanlar için (belki% 10-15) bile, hipnoz gevşemelerine yardımcı olmak ve yapıcı yorumlar ve önerilerde bulunmalarını sağlamak için hala yardımcı olabilir.

Çocuklar hipnotize edilebilir mi?

Çocuklar doğal olarak yaratıcı olduklarından, hipnoza doğal olarak ve kolayca girerler ve çok çeşitli problemler için hipnotik öneriye iyi yanıt verirler, örneğin, benlik saygısı sorunları, kaygı, davranış sorunları, alışkanlık değişimi ve bazı tıbbi sorunlar çok kolay şekilde tedavi edilebilir. Çocuğunuzun terapistinin çocuğunuzun özel sorunu veya problemi ile ilgili olarak yetkin ve deneyimli olması önemlidir.

Uyuyacak mıyım yoksa bilinçsiz mi olacağım?

Hipnoz kelimesi, antik Yunanca ‘hipnoz’ anlamına gelen uyku anlamına gelir, ancak yanlış adlandırılır. Hipnoz uyku değildir. Uyku ve hipnoz, rahat olabileceğimiz ve gözlerimizin kapalı olmasına rağmen benzer görünebilir, ancak birçok farklılık vardır. Temel farklardan biri, rahat bir durumda olma eğiliminde olduğumuz, ancak farkındalık arttıkça! Bir kişi bir seans sırasında uyuyakalırsa, kısa bir kestirmeden sonra istendiğinde normal bir bilince dönerler. Yenilenmiş, rahatlamış hissedecekler ve hiç bir hastalığa neden olmaz.

Hipnotize edildiğimi sanmıyorum – söylediğin her kelimeyi duydum!

Bazı insanlar, bir hipnoz seansından sonra, hiç hipnotize olmadıklarına inanırlar. Bu muhtemelen ‘trans’ın gerçekte ne olduğu hakkındaki yanlış fikirlerden kaynaklanır. Uykuda olan kişilerin beyin dalgaları ile trans içinde olanlar arasında farklılıklar vardır. Pratikte, hipnotize olan insanlar sıklıkla hipnotizanla konuşurlar ve hem sorulara cevap verebilir hem de sorular sorabilir, çok açık bir şekilde söylenen her şeyi duyarlar ve çok iyi farkındadırlar.

Hipnotize edilmek için gizemli bir his yoktur ve zihinlerimiz ele geçirilmez ve kontrol edilmez. Bu beklenti ve belki de bilinçli kontrol veya farkındalığın ötesinde bazı gizemli deneyimlere sahip olma isteği, bazı insanları hayal kırıklığına uğratmış gibi hissettirebilir

Kendimi kontrol edebilir miyim?

Evet kontrol edebilirsiniz. Yani kontrol kaybı yok. Hipnoz, danışanların kendi zihinsel yeteneklerini yapıcı bir şekilde kullanma konusunda daha odaklanmış ve daha az dikkat çekecek ve daha yetenekli olmalarını sağlar. Böylelikle, daha fazla hedeflerine ulaşabilirler ve sonuç olarak, kişisel rahatlıklarını, sağlıklarını ve esenliklerini daha fazla (daha az değil) kontrol ederler. ‘Kontrol’ yanılsamasının, insanların bir sosyal anlaşmada yapmak istediklerini yapmasını gerektiren gerçekte hipnozdan kaynaklandığı görülmektedir.

Hipnoz geçmişi doğru hatırlamamı sağlar mı?

Hipnoz bize, başımızdan geçtiğine inandığımız olayları hatırlatabilir. Fakat hipnoz, anlaşmazlık halindeki olaylar hakkında gerçeği öğrenmenin bir yolu değildir. Yani, hipnoz altında olayları yeniden deneyimleyebilirsiniz, ancak bunları doğru hatırlamanızın hiçbir garantisi yoktur. Hipnoz sadece, gerçekleri değil, algıları hatırlamada konuyu destekler.

Mahkemeler bunu kabul eder ve bazen hipnotize olmanın, bu konularda mahkemede tanıklık etme yeteneğinizi etkilediği konusunu ele alır. Mahkeme meseleleri söz konusu olduğunda veya olabileceği durumlarda, olayları hatırlamanız için hipnoz kullanmaya teşebbüs etmeden önce yasal tavsiye almalısınız.

Hipnotik durumda sıkışıp kalabilir miyim?

Hayır. Hiç kimse süresiz olarak hipnotize olmaya devam etmiyor – kısa bir süre içinde her zaman “dışarı çıkabilirsiniz”

Hangi Psikolojik Sorunlar için Kullanılır

Hipnoz bir çok tıp alanınında doğrudan yada yardımcı teknik olarak kullanılır. Bazı kullanım alanları Psikoloji, cinsel işlev bozukları, Lokal anestezi, genel anestezi, diş kliniklerinde fobik hastalar için kullanılır. Hipnoz hemen hemen tüm psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde (sadece hipnoz ile tedavi yada yardımcı teknik olarak hipnoz) kullanılır. Aşağıda bazı Kullanım alanı sıralanmıştır. Sorularınız için iletişime geçin

Cinsel İşlev Bozuklukları

Azalmış cinsel istek bozukluğu,

Cinsel tiksinti bozukluğu,

Kadında cinsel uyarılma bozukluğu,

Erkekte Sertleşme Bozukluğu,

Kadında orgazm yokluğu

Erkekte orgazm yokluğu

Erken Boşalma, Disparoni (Cinsel ilişkide ağrı duyma)

Vajinismus

Genel tıbbi duruma bağlı cinsel işlev bozukluğu

Yeme Bozuklukları

Yeme bozuklukları tedavisi tüm psikolojik rahatsızlıkları için en zor alanlarındandır. Anoreksiya nervoza, bulimia nervoza, obezite bozuklukları hipnozun etkililiği kanıtlanmış alanlarındandır

Depresyon

Depresyon yapısı gereği bazen semptom bazen tanının kendisi olabiliyor. Hipnoz depresyon tedavisinde hem tek başına kullanılarak tedavi edilebilirken daha karışık vakalar da psikoterapi ile birlikte kullanılır.

Çocuk Hipnozu

Çocuklar yetişkinlere göre çok daha kolay hipnoz olur ve hipnoza olumlu yanıt verirler. Bu nedenle daha kolay değişim sağlanır. çocuklarda alt ıslatma, kekemelik, özgüven,eksikliği, parmak emme, tırnak yeme, uyku problemleri, sınav kaygısı vb sorunlar kolay bir şekilde hipnozla tedavi edilirler

Uyku Problemleri

Hipnozun en etkili olduğu yerlerden birisi de uyku bozukluklarıdır. psikojenik altına kaçırma(enkopresiz), altına işeme(enüresiz), uyku bozukluğu, deliksiz uyumama, anne-baba ile uyuma, dinç uyanma, uykuya dalma bozukluğu, uyku terörü

Davranış Bozuklukları

Yeni davranış kazandırma hipnozun en kolay alanıdır. Ders çalışma alışkanlığı, tikler, tırnak yeme, parmak emme, dikkat geliştirme vb davranışları hipnozla yaratmak çok kolay olmaktadır[

Kaygı Stres Bozuklukları

kaygı strese bağlı rahatsızlıklar çok kısa bir şekilde hipnozla tedavi edilebilir. Panik Atak, Fobiler, çekingenlik, özgüven eksikliği, açık alanlara çıkma fobisi (agorafobi), uçak fobisi, yükseklik fobisi, hayvan fobisi, kapalı yer fobisi (klostrofobi), Sosyal Fobi

Psikosomatik hastalıklar

Psikolojik kaynaklı bedensel hastalıklardır. En yaygın belirtiler baş ağrısı, boyun ağrıs, bacak ağrıları, bayılmalar Hipokondriasis (Hastalık Hastası), Hastalık Kaygısı Bozukluğu, Konversiyon Bozukluğu, Yapay Bozukluk, Ağrı Bozukluğu