News

All articlesAile-çift terapiakran zorbalığıaktarım odaklı terapiAlzheımer-demansAnksiyeteAnneaşkayrılma anksiyetesibağımlılıkbdtbeden algısıbenlik saygısıbilinçdışıbipolarBorderline Kişilik Bozukluğucinsel işlev bozukluğucinsel terapiCinsel işlev bozukluklarıÇocuk ve Ergendepresyondinamik psikoterapiDiseaseDissosyatif Bozukluklardsmdürtü kontrol bozukluklarıDuygu Odaklı Terapiempati bozukluğuEye CarefelsefegelişimgöçgüvenGüzellikhastalık hastasıhayvan sevgisiHealth CareHeinz KohutHipertimestik sendromhipnozHipokondriyazishisterikHistrionik Kişilik Bozukluğuilişkiintiharistanbul psikologKabul ve Kararlılık Terapisi (ACT)kadınkarşıt gelme bzoukluğukaybetme korkusukaygı bozukluğukaygı bozukluklarıKendilik nesnesiKişilik BozukluklarıKişisel GelişimkurammastersonmazoşistmukemmeliyetçiliknarsisizmNewsobsesif kompulsif bozukluk(okb)öfkeokulonline psikologOnline Terapiotizmoyun terapisiöz şefkatÖzgül fobiözgürlüközgüvenpanik atakParanoidPromopsikanalitikpsikianalizPsikodinamik terapipsikologPsikolojik TestlerpsikopatikPsikopatolojipsikoterapipsikotik bozukluklarrüyasahte kendiliksanat terapisisavunma mekanizmasısaygışema terapişema testisevgiSiklotimik Bozukluksınav kaygısışizofreniŞizoid Kişilik Bozukluğuşizoid kişillik bozukluğusomatik deneyimlemeSomatizasyonsosyal medyasosyopatstres bozukluğutest ve forumlarTips & tricksTourette SendromutravmaTürkçe TerapiUncategorizedUyku bozukluklarıUzaktan Terapiyalnızlıkyaratıcılıkyas/ölümYeme BozukluklarıYetişkin terapisi
Ayrılma Bireyselleşme

Mahler’e göre çocuk iyi anneyle vakit geçirmek isteyip kötü anneyi dışarıda bıraktığında anneyi bölmüş ve kötü algıladığı bir dış dünyayı da kendisinden uzaklaştırmış olmaktadır. Fakat bölünme baş edilemediğinde duygu ve psişik yapı sürekliliğinde aksama meydana gelmektedir. Bebek simbiyotik dönemde henüz tam olarak ayrılma bireyselleşmeyi tamamlayamadığından anneyi kendisinin bir uzantısı olarak görmektedir.

Read article
Geçiş Nesnesi

Geçiş nesneleri bu noktada bebeğe yardımcı olur. Bebek, psikolojik olarak nesneye annenin sakinleştirici özelliklerini aktarır, ve böylece anneden fiziksel olarak uzakken bile bu geçiş nesnesinin yardımıyla kendi kendini sakinleştirebilir. Bebek nesnenin anne olmadığının farkındadır, bu yüzden nesneye olan yakınlığı nedeniyle kendi kimliğini tehdit altında hissetmez.

Read article
Görsel Sanat Psikoterapisi
Yaratıcılık ve Delilik

Michel Foucault, “Deliliğin Tarihi” isimli eserinde deliliğin yalnızca biyolojik bir olgu değil, sosyo-kültürel bağlamda kişilere toplum tarafından kontrol edilmekte zorlandıklarında verilen bir etiket olduğu konusunda tartışmıştır. Thomas Szasz ise “delilik cidden var mıdır” üzerine ruhsal hastalık kavramını tamamen reddeden bir görüş ortaya atmıştır. Ona göre bu kavram bireyleri toplumdan sapma konusunda kontrol etmek için ortaya atılan bir olgudur.

Read article
Biz Artık Bebek İstiyoruz!
Ana Rahmine Dönüş

Bebek, anne karnında güvenli olan o amniyon sıvısının içerisindeyken dış dünyaya kendini kapatmış bir vaziyettedir. Doğum, onu bu güvenli ortamdan koparan travmatik bir deneyim olarak algılanabilmektedir. Bebek, dış dünyaya çıktığında artık birincil nesnesinin ondan ayrılabileceği ve farklılaşabileceği bilinciyle yüzleşir. Bu ise onu güvenle saran ve tehlikelerden uzak tutan uterusa yeniden dönmeye dair düşlemlerle karşı karşıya bırakmaktadır.

Read article
boş sandalye
Kendi Başına Kalma Kapasitesi

Yalnız kalma kapasitesi gelişmemiş bir birey sürekli ötekinin varlığına ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç duyulan nesnenin varlığı haz ilkesinin doyurulduğu bir süreç başlatırken birey nesnenin uzaklaşması gereken her anda terk depresyonunu tatma eğiliminde olabilmektedir. Bu ise yalnız kalmaktan kaçınma, nesneye bağımlı olma ve durmaksızın ötekinin varlığına ihtiyaç duyma gibi durumları doğurabilmektedir.

Read article
Yok Olma Anksiyetesi

Yok olma anksiyetesi bireylerin varoluşunun sonlanacağına, dünyadan silinip gidivereceğine dair yaşadıkları bir anksiyete çeşididir. Aslında Thanatos’a karşı bir başkaldırı olarak da ifade etmek mümkün olabilmektedir. Kişi travmanın getirdiği yıkım dürtülerinden korunmak için çok sayıda semptom göstermeye başlamaktadır. Travma Sonrası Stres Bozukluğu, anksiyete krizleri, mide bulantısı ve dehşet kaynaklı felç geçirme bu semptomlardan bazıları olabilmektedir.

Read article