Aklımızı Kaybetmeden Sosyal Medyayı Nasıl Kullanılırız?

Psikohelp

Paylaş

Aklımızı Kaybetmeden Sosyal Medyayı Nasıl Kullanılırız?

Muhtemelen sosyal medyayı (özellikle aşırı derecede) kullanmanın depresyon, kaygı riskinizi artırabileceğini, özgüveninizi sarsabileceğini ve hatta sosyal becerilerinize zarar verebileceğini duymuşsunuzdur. Bazı araştırmalar bunun her zaman böyle olmadığını gösterse de, birçok araştırma sosyal medya kullanımının -genel olarak internette çok fazla zaman geçirmekle birleştiğinde- duygusal, sosyal ve fiziksel sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini desteklemektedir. Çevrimiçi ortamda, ruh halimizi düzenlemeye yardımcı olan ve hatta acı eşiğimizi yükseltebilen tanıdığımız ve güvendiğimiz insanların fiziksel varlığını kaçırıyoruz. Ancak bu, sosyal medyayı tamamen terk etmemiz gerektiği anlamına mı geliyor? Bazıları bunu yapmak isteyebilir, ancak potansiyel olarak toksik platformlarda dolaşmayı tercih edenler için aklınızı kaybetmeden bu platformlarda gezinmek için bazı ipuçlarımız olabilir.

Gereksiz bilgileri filtreleyebilirsiniz. Sayfanızı işe yaramaz gönderilerle dolduran hesapları takip etmeyi bırakın veya sessize alın (Hepimizin gördüğü bazı örnekler: "Bu Ünlünün Şimdiki Görünüşüne Asla İnanamayacaksınız;" "Bu detox programıyla dirençli kilolarınızdan sonsuza kadar kurtulacaksınız"). Sizi bu başlıklarla bombardımana tutan sayfalardan gelen uyarıları kapatın. Bu tür gönderiler, üretkenliğinize ve huzurunuza muhtemelen hiçbir katkı sağlamayacak ve bunun yerine değerli zamanınızı, enerjinizi ve bilişsel kaynaklarınızı çalacak yalnızca dikkat dağıtıcı gürültülerdir.

Bir hesabın gönderilerinin çoğu sizi rahatsız ediyor, kızdırıyor, endişelendiriyor veya başka bir şekilde rahatsız ediyorsa, onları sessize alabilirsiniz. Bu, gerçekliğin sert tarafının ve meydan okumaların verdiği rahatsızlıktan kaçınmak değildir. Çünkü internet gerçek dünyanın kendisi değil, bir “takliti”dir.

Vaktinizi değerli kılan üretkenlik, uyku, sevdiğiniz biriyle geçirebileceğiniz, okuma veya dışarı çıkma gibi çevrimdışı bir uğraşla geçirebileceğiniz zamanı kaybetmediğinizden emin olmak için en çok kullandığınız uygulamalarda zaman sınırları belirleyebilirsiniz.

Trollerin istediği şeyi vermeyin. Biri sizi veya başka bir kişiyi çevrimiçi taciz ederse, şiddetle tehdit ederse veya sizi yanlış bilgilerle boğarsa, direkt olarak bildirin ve müdahale etmeyin. Bu tip insanlar hakkında şunu söyleyebiliriz ki bu bireyler, negatif sosyal güç tarafından motive edilirler ve trollük davranışları, eylemlerinin olumsuz etkisiyle pekiştirilir. Yani siz ne kadar iletişim kurmaya devam ederseniz onların bu davranışlarını pekiştirmiş olacaksınız ve sonucunda en çok hasarı alan taraf siz olacaksınız. Karşı koymak için, kişinin bu olumsuz sosyal ödülü geri çekmesi ve böylece trollerin antisosyal davranışlarda bulunma motivasyonunu azaltması gerekmektedir.

Diğer bir uyarı: Amacınız sosyal medya kullanımı yoluyla olumsuz duygulardan kaçmaksa, onu ruh halinizi ve kaygınızı kötüleştirecek şekilde kullanma olasılığınız daha yüksektir. Unutmayın ki sosyal medyada maruz kaldığınız içerikler sizin iyi oluş halinizi arttırmaya uzun vadede bir fayda sağlamayacaktır.

Sosyal Medya Bizi Mutsuz Hale Getirir mi?

Akıllıca ve ılımlı bir şekilde kullanmamız koşuluyla, sosyal medya kullanımı ruh sağlığımız için doğal bir tehdit değildir. Sosyal medyayla nasıl etkileşime girdiğimiz, bize ne kadar iyi veya kötü hissettirdiği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Sosyal medyada geçirdiğimiz süreyi azaltmak, sosyal medyayı kullandığımızda başkalarıyla olumlu bir şekilde etkileşim kurmak ve ayrıca zararlı/ yararsız bilgileri ve hesapları filtrelemek, çevrimiçi deneyimimizi ve çevrimdışı iyiliğimizi iyileştirmede oldukça etkili olabilir.

Klinik Psikolog Zeynep Sürücü

Aklımızı Kaybetmeden Sosyal Medyayı Nasıl Kullanılırız?,çevrimiçi,ruh sağlığı,

Aklımızı Kaybetmeden Sosyal Medyayı Nasıl Kullanılırız?,çevrimiçi,ruh sağlığı,

Aklımızı Kaybetmeden Sosyal Medyayı Nasıl Kullanılırız?,çevrimiçi,ruh sağlığı,

Aklımızı Kaybetmeden Sosyal Medyayı Nasıl Kullanılırız?,çevrimiçi,ruh sağlığı,

Aklımızı Kaybetmeden Sosyal Medyayı Nasıl Kullanılırız?,çevrimiçi,ruh sağlığı,

istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenekleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif