Aşağılık Kompleksi ve Layık Olma Düşüncesi
Psikohelp
Paylaş
Aşağılık Kompleksi ve Layık Olma Düşüncesi-istanbul psikolog,online terapi
Adler’e göre aşağılık hisler evrenseldir. Onları hayatta kalmak için gereken dürtüler arasında gösterebilme imkanına sahibiz çünkü kişileri başarı için çabalamaya itmektedirler. Bu aşağılık hisler sayesinde kişi daha iyi yaşam koşullarına ulaşabilmektedir. Fakat çözüme ulaşamadıkları takdirde ise bu hisler baskın hale gelerek aşağılık kompleksine yol açarlar. Adler bunu organlardaki yetersizliklere ve çocuğun çok şımartıldığı ya da görmezden gelindiği aile ortamlarına bağlar. beşiktaş psikolog
Özdeğer ve özyeterlilik kavramları üzerine düşünülmesi gerekmektedir. Çeşitli etmenlere bağlı olarak bunlarda azalma gözlemlenebilmektedir. Kişinin kendine verdiği değerin azlığı ve bundan doğan aşağılık hisler de aşağılık kompleksine neden olabilmektedir. Bu ailede karşılaşılan veya diğer çevresel faktörlere bağlı olan sebeplerin yanı sıra kendini algılayış biçimiyle de ilgili olabilmektedir. Fakat çevrenin buna etkisini değerlendirmeye aldığımızda kişide oluşan benlik algısı da bir değişmeye uğramaktadır. şişli psikolog
Bir defa aşağılık hislerle karşılaşan bir insan bunun baskısı altında ezilmeye başladığında bilinci bazen bu durumu adlandıramaz. Bunu bir nedene oturtmak için ise kaderci bir tutum izlemeye başlayabilir. Bunu bir örnekle açıkladığımızda aldatılan bir insanın diğer ilişkilerinde de sonrasında aldatılması örneğiyle karşılaşıyoruz. Burada kişinin aldatma potansiyeli olan diğer kişilere bilinçsizce bir yaklaşım içerisinde olduğunu söyleyebilir miyiz? mecidiyeköy psikolog
Alışılan çemberin içinde kalmak ve konfor alanından çıkmamanın verdiği kolaylık etkisiyle beraber kişiler bunları öteki nesneyle kurulan ilişki dinamiklerine de yedirebilmektedirler. Aynı ilişki örüntülerini tekrar tekrar yaşamak bu ilişki örüntüsü acı verici olsa ve kişiler bundan rahatsız olduklarını dile getirseler bile konfor alanında kalmanın bir parçası olabilmektedir. Bu tip durumlarda bireyler yansıtma kullanmaktadır.
Yansıtma kullanan kişi, nedenleri kendinde aramamaya başlar. Kendisini aynı sonuçlara ulaştırmaya çalışarak alışık olduğu döngüden çıkmak istemeyen kişi bunu bilinçdışı bir süreçle yapmaktadır. Burada bahsedilen yansıtma mekanizmasında yaşamın ilk dönemlerinde alışık olduğu bağlanma biçimlerine devam etme ihtimalini kabuk etmek istemeyen kişinin bazen karşı tarafını suçlamasıyla bazen ise kadercilik anlayışı içine girmesiyle karşılaşıyoruz. Layık olma, ben buna layığım düşüncesi ise bu örüntüye sadık kalma niyetiyle oluşmaya başlıyor.
Yansıtma ve dışsallaştırma savunma mekanizmaları kişilerin arkaik dönem ilişkilerinde gördükleri ilişki dinamiğini yaşamının kalanında sürdürme gayreti için kullandıkları savunma mekanizmaları arasındadır.
Yansıtmayı Freud, bireyin benliğini zorlayan düşünce ve duyguları uzaklaştırma amacıyla kullanılan savunma mekanizması olarak tanımlamıştır. Düşünceler baş edilmesi zor bir hale gelindiğinde başka bir nesneye ya da duruma yansıtılarak üstesinden gelinebilecek hale getirilmektedir. Ben buna layığım, durumuna baktığımızda ise yansıtma potansiyel durumları seçme davranışına değil durumların kişinin başına kendiliğinden gelme veya kişinin bu durumda mağdur olan olması durumunda görülmektedir.
Dışsallaştırma da bu durumdaki bir diğer savunma mekanizması olarak karşımıza çıkmaktadır. Dışsallaştırmayı en basit olarak kişinin başına gelenleri bir dış faktöre ait algılaması, ona bağlaması şeklinde tanımlayabiliriz.
Bu durumlardan yola çıkıldığında kendini analiz etmekten kaçmanın ilk dönem ilişkileriyle yüzleşmek gibi bir sorumluluktan kaçma çabası olarak nitelendirilmesi muhtemeldir.
Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın
Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın
Ücretsiz Terapi için Tıklayın
Deniz Geçginer
KAYNAKÇA
Vaillant, G. E. (1971). Theoretical Hierarchy of Adaptive Ego Mechanisms. Archives of General Psychiatry. 24.2, 107–118.
Adler, A. (1929). The science of living. London: George Allen & Unwin Ltd. American Psychiatric Association (1980). Diagnostic and statistical manual of mental Disorders (3. baskı). Washington DC
Schultz, D. P. ve Schultz, S. E. (2013). Theories of Personality (10. baskı). Belmont: Wadsworth.
Selvi K. (2018). Narsisistik Kişilik Bozukluğunun, Adler’in Aşağılık ve Üstünlük Kompleksleri Açısından Analizi: Bir Olgu Çalışması. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi, 5(1), 1-20.
Aşağılık Kompleksi ve Layık Olma Düşüncesi,Özdeğer,özyeterlilik,yansıtma,
istanbul psikolog,psikolog İstanbul,psikolog,şişli psikolog,istanbul psikolog tavsiye,istanbul en iyi psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog fiyatları,istanbul psikolog tavsiye,en iyi psikolog İstanbul,i̇stanbul psikolog ücretleri,psikolog fiyatları,psikolog randevu,istanbulda psikolog,fulya psikoloji,istanbul psikolog ücretleri,psiko İstanbul,Psikohelp,istanbul avrupa yakası psikolog,istanbul'da en iyi psikolog,psikolog tavsiye,avrupa yakası psikolog,en iyi psikolog i̇stanbul,psikolog şişli,online psikiyatri,online psikolojik danışmanlık,psikolog randevu ücretsiz,i̇stanbul psikolog,psikolog fiyatları,pedagog,psikolog istanbul avrupa yakası,ücretsiz psikolog İstanbul,psikolog istanbul fiyatları,istanbuldaki en iyi psikologlar,şişli psikolog fiyatları,psikolog türkiye,psikoterapi ücretleri,fulya, Psikohelp,pedagog İstanbul,pedagog olan hastaneler,en iyi psikologlar İstanbul,en iyi psikolog,terapi ücretleri,i̇stanbul terapi ücretleri,istanbul psikolog seans ücretleri,i̇stanbul psikolog fiyatları,psikoloji İstanbul,istanbul psikolog önerisi,ücretsiz psikolog,en başarılı psikologlar,istanbul iyi psikolog,istanbul terapi ücretleri,psikolog randevu İstanbul,istanbul en iyi psikologlar,istanbulda iyi psikolog,psikolog ücretleri İstanbul,çoçuk pedagog İstanbul,ilişki psikoloğu,istanbul avrupa psikolog,istanbul piskolog,istanbul psikologlar,ünlü psikologlar,pedagog randevu,psikolog avrupa yakası,klinik psikoloji yüksek lisans,psikolog randevu devlet,psikoterapi,yüz yüze psikolog İstanbul,ünlü psikologlar i̇stanbul,şişli pedagog
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67