Bağımlı Kişilik Yapısı
Psikohelp
Paylaş
Bağımlı Kişilik Yapısı
Bağımlı kişilik yapısındaki kişiler kendilerine güvenmeyen, onay arayışında olan ,öz yeterlilikleri düşük kişilerden .Tek başlarına yapamayacaklarını düşündükleri için ilişkilerine can simidi gibi tutunurlar. .Kendilerine zarar verse de ilişkilerini korumaya çalışırlar .Karar vermekte yetersiz olduklarını düşündükleri için seçim yapmakta acizlerdir. İlişkilerini korumak için geçerli sebepleri olmayan kararlar verebilirler. DSM 5 tarafından tanımlanan tanı kriterleri aşağıdaki gibidir.
Diğerlerine olan bu bağımlılıklarını ve acizliklerini onları manipüle ederek kontrol etmek için kullansalar da kendilerini gerçekten yetersiz ve değersiz olarak görürler. Buna karşılık olarak ilişki içerisindeki diğerleri çok değerlidir. Onları aşırı idealize eder. Bu kişilerin ilişkilerdeki teslimiyetçi tavrı zaman zaman iyi sonuçlansa da günün sonunda kendilerine karşı öfke ve kırgınlık yaşarlar. Bu öfke ve kırgınlığı sadece kendilerine değil karşındakileri de hedef alabilir. İdealize ettikleri kişileri hatalarını ,eksikliklerini küçümseyebilirler, sömürdükleri insanlara karşı kötü tavır alırlar. Bu tavrı açık açık koymak ilişkiyi bitirme eğilimi taşıdığı için bunun yerine pasif agresif davranışlar sergileyebilir. Bu yüzden bağımlı kişiyle ilişkide olan kişi içinde ilişki içerisinde mutlu ve tatmin değildir. Bağımlı kişilerde sihirli bir yardımcı olarak tanımlanan kişiler veya maddeler vardır. Birey bu kişiler ile ilişkili olmadan ya da maddeleri kullanmadan hayatta kalamayacaklarını düşünürler.
Bu kişilerin çocuklukta yüksek kontrol altında tutularak özerklik edinmeleri engellenmiştir. Bu tür kişiliğin oluşmasında iki tür ebeveynliğin etkisi vardır. Aşırı koruyucu veya otoriter ebeveyn tutumları bu bağımlı kişiliğin oluşmasında etkilidir. Aşırı koruyucu ebeveynler çocuklarını aşırı hassas kişiler olarak görür ve tek başına yapamayacaklarını inanır. Bu inancı da onlara yansıtırlar. Otoriter ebeveynler ise çocuklarında istediklerini yapmadıkları zaman reddedici davranarak ancak kendilerinden daha güçlü bir figürün istediklerini ve beklentilerini karşıladıkları zaman hayatta kalacaklarını öğretirler.
Bağlanma kuramları açısından bakıldığında ise bu kişilerin kaygılı bağlanma stilini sahip oldukları görülmüştür. Bu kişiler sağlıklı bir ayrışma bireyleşme yaşamamışlardır. Ebeveynleri bu kişilerden kendi kaygıları yüzünden zamanı gelince ayrılmakta zorlanmış ya da tekrar birleşmeleri gereken dönemlerde reddetmişlerdir. Bu kişiler çocuklukta ayrılma kaygısı bozukluğu yaşamaları olasıdır. Aynı zamanda sağlıklı akran ilişkileri kurmakta zorlandıkları için ergenlikte sosyal kaygı bozukluğu da yaşayabilirler. Erken dönem uyumsuz şemalar açısından bakıldığında bu kişiler bağımlılık, dayanıksızlık ,onay arayıcılık şemalarına sahiptir.
Bağımlı kişiler kendi hayatlarında ikincil bir rol sergiledikleri için kendi potansiyellerini tam olarak gerçekleştiremezler. Bu yüzden depresyon, sosyal kaygı bozukluğu, genel kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşama ihtimalleri yüksektir. Bu belirtilerin ardında yatan asıl sorunun bağımlılık eğilimi olduğunun farkındalığının oluşması kişilerin psikoterapi süreçleri için önemlidir. Ayrıca sürekli almaya yönelik bu tavrının farkına varılması suçluluk oluşturarak terapi için motivasyon sağlar.
Gözde Demir
Leon Salzman 1974 Chapter 10:Other Character -Personality Syndromes:Schizoid,Inadequate,Passive-Aggressive,Paranoid,Dependent -American Handbook of Psychiatry: Volume 3:21-22, Silvano Arieti ve Eugene B. Brody
Disney, K. L. (2013). Dependent personality disorder: A critical review. Clinical Psychology Review, 33(8), 1184–1196. doi:10.1016/j.cpr.2013.10.001
Bağımlı Kişilik Yapısı,ilişki,ebeveyn,çocuk,kaygı
Bağımlı Kişilik Yapısı,ilişki,ebeveyn,çocuk,kaygı
Bağımlı Kişilik Yapısı,ilişki,ebeveyn,çocuk,kaygı
Bağımlı Kişilik Yapısı,ilişki,ebeveyn,çocuk,kaygı
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67