Beden Algısı

Psikohelp

Paylaş

Beden Algısı

Beden algısı, insanların kendi bedenlerine ait öznel imgesidir ve bu genellikle bedenlerinin gerçekte nasıl göründüğünden farklıdır. Beden algısı karmaşık bir yapıdır ve inançlardan, düşüncelerden, algılardan, duygulardan ve davranışlardan oluşur. Kendimizi ve bedenlerimizi görme şeklimizin sağlığımız, ruh sağlığımız ve ilişkilerimiz üzerinde etkisi vardır.

Sağlıklı bir beden algısı, kişinin görünüşünün nesnel bir algısını ve bir kişi olarak değerini nasıl göründüğünden ayırma yeteneğini içerir.

Beden algı sıkıntısı genellikle yeme bozukluğunun bir belirtisi olarak görülür. Bununla birlikte, yeme bozukluğu olan her insanın sorunlu bir beden algısı yoktur ve yeme bozukluğu olmayan birçok insanın beden algısı zayıftır.

Olumsuz beden algısı genellikle, memnuniyetsizliği iyileştirmek amacıyla diyet yapma, kontrol etme ve / veya kaçınma gibi davranışlarda bulunma ile karakterize edilir. Olumsuz beden algısı genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar.

Yeme bozuklukları, genetik ve çevresel faktörlerin neden olduğu karmaşık akıl hastalıklarıdır. Olumsuz beden algısı sadece bir potansiyel katkıda bulunur. Bununla birlikte, yeme bozukluklarında olumsuz beden algısı belirgindir çünkü yeme bozukluğu olan birçok kişi kendi öz değerlerini belirlerken vücut şekillerine ve kilolarına yüksek değer verir.

Vücut memnuniyetsizliği sadece bir yeme bozukluğu için bir risk faktörü veya belirtisi değildir, aynı zamanda depresyon, anksiyete ve düşük benlik saygısı için de bir risk faktörü olabilir.

Neredeyse evrensel olarak, kilo alma ve davranış değişiklikleri psikolojik iyileşmeden önce geliyor gibi görünmektedir. Ve toplumumuzdaki insanların beden algısı endişelerinden tamamen arınmış olmaları tipik olmadığı için, bir yeme bozukluğundan kurtulduktan sonra bir dereceye kadar beden algı sıkıntısı ve meşguliyeti devam edebilir.

İnsanların bedenlerini sevmeyi hedeflemeleri gerektiğini öne süren çok sayıda hareket var. Bu mümkün olmayabilir. Bazıları için daha makul bir amaç, bedenlerini takdir etmek ve kabul etmek için çalışmak olabilir.

Beden algısı büyük olasılıkla çaba harcamadan gelişmeyecektir. Vücut algısını iyileştirmek, bir bireyin düzensiz beslenme yaşayıp yaşamadığına bakılmaksızın terapi için uygun bir hedef olabilir.

Beden algısı genel refah veya günlük işleyiş üzerinde olumsuz bir etkiye sahipse, bir profesyonelden yardım almaktan çekinmeyin.

Duygu Öztürk

Lauren Muhlheim, P. (2023, January 23). Body image and eating disorders. Verywell Mind. https://www.verywellmind.com/body-image-and-eating-disorders-4149424 


Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif