Borderline Kişilik Bozukluğu ve Bipolar Bozukluk Arasındaki İlişki
Psikohelp
Paylaş
Duygudurum bozuklukları, DSM-5'te duygusal durumun bozulması veya belirli duygusal durumların sürekli olarak devam etmesi olarak tanımlanır. Bu bozukluklar, depresyon, bipolar bozukluk, anksiyete bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve borderline kişilik bozukluğu gibi çeşitlidir. Borderline kişilik bozukluğu ve bipolar bozukluk birbirleri ile oldukça karıştırılan fakat temelde birbirlerinden farklı olan iki bozukluktur.
Borderline Kişilik Bozukluğu, bireyin benlik algısı, ilişkileri, duyguları ve davranışları üzerinde gözlemlenen dengesizlik ve dürtüsellikle karakterize bir kişilik bozukluğudur. Genellikle erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkan bu bozukluk, terk edilmeye karşı aşırı hassasiyet gösterme eğilimindedir. Terk edilme düşüncesi, gerçeklikle bağlantılı olmasa bile kaygıdan kaçınmak için çeşitli eylemlere başvurulmasına neden olabilir. Bu eylemler arasında, kendine zarar verme gibi gözdağı verme amaçlı davranışlar sıkça görülür.
Bu bireyler, kişilerarası ilişkilerde istikrarsız ve tutarsız davranışlar sergilerler. Ötekini göklere çıkarırken bir anda onu değersizleştirme eğilimindedirler; bu da değişken bir ruh haline işaret eder.-mecidiyeköy psikolog
Duyguları da benzer şekilde dalgalanmalar gösterebilir. Duygusal düzensizlikler sonucunda öfke patlamaları, derin huzursuzluk ve memnuniyetsizlik hali gibi yoğun duygusal sıkıntılar sıkça yaşanır. Kimlik karmaşası yaşayan bu bireyler, dürtüsel davranışlar sergileyebilirler; bunlar arasında, paranın pervasızca harcanması, riskli araba kullanımı, madde kötüye kullanımı ve düzensiz cinsel ilişkiler yer alabilir.
Bipolar bozukluk, DSM-5'te tanımlanmış haliyle en az bir mani veya hipomani dönemiyle karakterize olan bir bozukluktur. Manik dönem, en az bir hafta süren ve aşırı derecede yüksek ve hiperaktif bir ruh haliyle belirginleşir. Bu dönemde, birey genellikle aşırı özgüven, uyku ihtiyacında azalma, konuşkanlık, düşünce hızında artış, dikkat dağınıklığı, tehlikeli davranışlar göürlür.-beşiktaş psikolog
Depresif dönem ise, bipolar bozukluğun bir diğer yüzüdür. Depresif dönemde, birey umutsuzluk, çaresizlik, değersizlik hissi, huzursuzluk, kaygı, uyku ve iştahta yaşanan değişiklikler, konsantrasyon güçlüğü ve ilgi kaybı gibi belirtiler yaşanır. Bu dönemin manik dönemden genelde daha uzun sürdüğü gözlemlenmiştir.
Sonuç olarak, borderline kişilik bozukluğunda bireylerin yaşamış olduğu dalgalanmalar daha sık değişkenlik gösterirken bipolar bozuklukta kişi bir dönemi haftalar veya aylar boyunca deneyimleyebilmektedir.
Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın
Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın
Ücretsiz Terapi için Tıklayın
Hamide Güven
Referanslar
Apa, a. P. A. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders. The american psychiatric association.
Çalışır, m. (2008). Sınırda kişilik bozukluğu aslında bir bipolar spektrum bozukluğu mudur?. Klinik psikiyatri dergisi, 11(3).
Rockland, i. H. (2016). Borderline hastalar için destekleyici terapi (t.özakkaş, ed). Psikoterapi enstitüsü eğitim yayınları.
Yakalanir, K. B. B., & Olur, B. B. N. S. Bipolar Bozukluk nedir?.
borderline kişilik bozukluğu, bipolar bozukluk, depresif dönem, manik dönem, hipomani, istanbul psikolog,şişli psikolog,istanbul psikolog tavsiye,istanbul en iyi psikolog,istanbul psikolog ücretleri, istanbul avrupa yakası psikolog,online psikolog, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog önerisi,psikolog randevu,yüz yüze psikolog,online terapi, psikolojik destek, ücretsiz psikolojik destek
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67