Çocuğum Neden Benimle Hiçbir Şey Paylaşmıyor?
Psikohelp
Paylaş
Çocuğum Neden Benimle Hiçbir Şey Paylaşmıyor?
Ebeveynler, çocuklarının, özellikle de ergenlik çağına geldiklerinde anaokulunda veya birinci sınıftaki kadar onlarla konuşmadıklarından şikayet ederler. Ebeveynler, çocuklarının arkadaşlarıyla etkileşimleri ve günün ayrıntıları gibi hayatlarının temel ayrıntılarını neden artık paylaşmadıklarını anlamak istiyor.
İlk olarak, bir kişinin neden kişisel bilgileri ifşa etmeye veya saklamaya meyilli olabileceğini düşünmek önemlidir. İşte çocukların ebeveynleriyle günlük yaşantıları hakkında paylaşımda bulunmamalarının bazı sebepleri:
İnsanlar, başkalarına söylediklerinin dedikodu malzemesi olacağına inanırlarsa, paylaşma olasılıkları daha düşük olur. Kendinize, diğer ebeveynler de dahil olmak üzere, çocuklarınızın hayatlarının gizli tutmayı tercih edecekleri yönlerini arkadaşlarınıza anlatan bir ebeveyn olup olmadığınızı sorabilirsiniz.
Paylaşmanın yargılamaya veya alay etmeye davet edeceğine inanırlarsa, bilgileri saklama olasılıkları daha yüksektir. Birinden kendini ifşa etmesini istemek, savunmasız olmalarını istemektir ve bu, kendini ifşa etmelerinin alayla karşılanacağını bildikleri takdirde daha da az olasıdır.
Çocukların bilgi vermemelerinin bir diğer nedeni, ebeveynlerinin onlar adına zorla müdahale edebileceği, özerkliklerini ellerinden alacağı, onları utandıracağı veya bir şekilde durumu kötüleştirebileceği endişesidir. Bu tür sonuçlar, açılmaktan elde edecekleri herhangi bir potansiyel faydadan daha ağır basıyor gibi görünebilir. Bu sebeple konuşmamak tek seçenek gibi görülebilir.
Çocuğunuz küçükse ve hala tereddüt etmeden sizinle konuşuyorsa, bu iletişim kanallarını açık tutmanıza yardımcı olacak bazı önerilerimiz var. Çocuğunuz daha büyükse ve zaten "özelleşmişse", paylaşmakta rahat hissetmeden önce güven inşa etmek sizin açınızdan daha fazla çaba gerektirebilir. Burada önemli bir husus, düzenli olarak etkileşimde bulunma fırsatınız olup olmadığıdır. Birçok ailenin meşgul hayatlarında yerleşik sosyal etkileşimin olmaması, çocukların ebeveynleriyle daha az iletişim fırsatına sahip olduğu anlamına gelir. Tüm ilişkilerin iletişim için yaratılan ortamlara ihtiyacı olduğundan, düzenli ve öngörülebilir bir şekilde birlikte dahil olduğunuz faaliyetler oluşturmak bu konuda yardımcı olabilir. Buna ek olarak yemek zamanında şimdiye kadar ailenizin bir araya gelme fırsatı olmadıysa, bu yapıyı ev yaşamınıza dahil etmeyi düşünmek faydalı olabilir. Yemekler, masadaki yetişkinler arasında bile sosyalleşme ve sohbet için bir ortam oluşturur. Yatmadan önce anlatılan hikayeler aynı zamanda bağlantı kurmak için bir temel oluştursa da, bunların ortaya çıkışı doğal olarak yaşla birlikte kaybolur ve başka bir aktiviteyle değiştirilmeleri gerekir. Aksi takdirde, bağlantı ve iletişim yine kesilir.
Çocuklarınızla konuştuğunuzda, nazikçe meraklı olmayı unutmayın. Onların nasıl hissettiklerini varsayıp, etiketlemek yerine, belirli durumlar hakkında nasıl hissettiklerini direkt olarak sorun. Kendilerine ne yapmaları gerektiğini söylemek veya harekete geçmeleri gerektiğini varsaymak yerine, bir fikirleri varsa durumlarla ilgili ne yapmak istediklerini sorun.
Çocuklarınızla kendi hikayelerinizi paylaşmak harikadır, ancak onlar size kendi hikayelerini anlatmaya çalışırken bu gerekli değildir. Deneyimlerinizi paylaşmak her zaman çocuklarınıza da aynısını veya daha kötüsünün olacağından endişe ettiğiniz ve onlara nasıl davranmaları gerektiğini anlattığınız bir duruma dönüşmemeli. Kendi deneyiminizi çok fazla vurguladığınızda çocuklarınız onlarınkini küçültüyormuşsunuz gibi hissedebilirler. Bazı durumlarda, çocuklarınız sizinle konuşmayı reddedebilir ve size tam olarak neden konuşmak istemediğini söyleyebilir. Bu durumlarda geri bildirimlerine duyarlı olmak önemlidir. Çocuklarınızın sizin rehberliğinize ihtiyacı var ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca, hayatlarında her zaman kendi çıkarlarını en iyi şekilde düşünen insanlardan biri sizsiniz. Ayrıca çocuklarınızı kimsenin tanımadığı kadar iyi tanıyorsunuz. Sizinle endişeleri hakkında konuşurken kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak, kendilerini daha az yalnız hissetmelerine ve daha dirençli olmalarına yardımcı olmak için bir fırsattır. "Benimle paylaşma isteğini değiştirmek için farklı yapabileceğim bir şey olsaydı, bu ne olurdu?" diye sorabilirsiniz. Yaklaşımınızı değiştirebileceğinizi düşünüyor mu? Bu soruları geçmişte sizinle konuşmalarında nasıl tepki verdiğinizden veya verdiğiniz yanıttan hoşlanmasa bile çocuğunuzun uzlaşmaya ve biraz açılmaya ne kadar istekli olabileceklerini belirlemek için sorabilirsiniz. Çocuklarınıza sizinle bu sohbetleri yaptıkları için her zaman teşekkür edin ve gelecekte size açılmalarını daha rahat hissetmelerini sağlayacak şekilde yanıt vermeye çalışarak onların anlattıklarını ciddiye alacağınızı bilmelerini sağlayın. Çocuklarınız onları dinleyeceğinize ve zayıflıkları konusunda duyarlı davranacağınıza inandıklarında duygu ve deneyimleri konusunda size daha fazla güveneceklerdir.
Klinik Psikolog Zeynep Sürücü
Çocuğum Neden Benimle Hiçbir Şey Paylaşmıyor?,çocuk,hikaye,davranış,iletişim,ilişki,
Çocuğum Neden Benimle Hiçbir Şey Paylaşmıyor?,çocuk,hikaye,davranış,iletişim,ilişki,
Çocuğum Neden Benimle Hiçbir Şey Paylaşmıyor?,çocuk,hikaye,davranış,iletişim,ilişki,
Çocuğum Neden Benimle Hiçbir Şey Paylaşmıyor?,çocuk,hikaye,davranış,iletişim,ilişki,
istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67