Çocuğunuzda Dikkat Eksikliği Mi Var?

Çocuğunuzda Dikkat Eksikliği Mi Var?

Çocuğunuzda Dikkat Eksikliği Mi Var?

Genellikle okul döneminde, sınıf öğretmeninin öğrencisinin dersi dinlemede, derse odaklanmada zorluk çektiğini, sınıf içi etkinliklerde faaliyet göstermediğini, öğrencinin dikkat eksikliği probleminin olabileceğini veliyle paylaşmasıyla başlayan bu sürece dikkat eksikliği diyebilir miyiz?

Dikkat eksikliğini sık sık yaşamaya başladığınız zaman ilk yapmanız gereken vücudunuzdaki demir ve B12 vitaminlerinin değerlerine baktırmanız gerekebilir. Bu değerlerinizin eksik olması odaklanmada problem yaşamanıza sebep olabileceği düşünülmektedir.

Çocuğunuzda Dikkat Eksikliği Mi Var?

Çocuğunuzda Dikkat Eksikliği Mi Var?

Dikkat eksikliği kişinin yaşına göre odaklanma süresinin az olmasıdır. Yani çocuğunuz sınıfındaki çoğu öğrenciden daha az derslere katılıyorsa, daha az dikkatini veriyorsa dikkat eksikliği olabilir. Dikkat dağınıklığı problemi küçük yaşlarda ortaya çıkmaya başlar. Fakat her odaklanma problemi dikkat dağınıklığına yorulamaz Çocuk o dersten zevk almıyorsa, ders ilgisini çekmiyorsa dersi dinlemekten sıkılıp dikkatini başka şeylere verebilir. Okul öncesi dönemindeki çocuklarda dikkat süresi 5-10 dakika iken okul döneminde ki çocuklarda bu süre 20 dakikaya kadar uzayabilir. Günümüzde okullarda 1 ders 40 dakika sürmekte ve okullara göre günde 8-9 ders işlenmektedir. Bu da bir öğrencinin günde 5.3 saati ile 6 saatini odaklanarak ve yüksek dikkatle geçirmeye çalışması anlamına gelir. Öğrencilerin her derse aynı performansı, aynı dikkati vermesi beklenemez. Bu nedenle sizin çocuğunuzun da okulundaki yoğun programına ayak uydurmaya çalışırken, ara sıra başına gelen dikkat eksiklikleri ve dikkatin kolay dağılması durumlarına tanısal olarak dikkat eksikliği demek doğru olamayabilir.

08:00 ile 11:00 saatleri hormonların en çok çalıştığı zaman dilimidir. Bu saatler arasında öğrenme ve odaklanma daha kolaydır. Öğrencilerin zorlandığı matematik ve fen gibi dersleri bu saatlerde çalışmaları daha etkili olur. Öğrencilerin öğleden sonraki saatlerde derslere olan dikkati azalabilir.

Duyu organlarının eksikliğinden dolayı kişi anlamakta zorluk çeker bu neden dolayı odaklanamaz ve dikkatini başka şeylere verir. Örnek vermek gerekirse kişinin gözlerinde problem varsa uzağı göremiyorsa, tahtada yazanları okuyamıyorsa ve bu soruna bir çözüm bulmuyorsa derse katılımda zorluk çeker. Öğrencinin duyma yetisi azsa dersi dinlemesine engel oluyorsa çocuk dersi dinlemez, dikkatini başka şeylere verir.

Dikkat eksikliği belirtileri 7 yaşından önce ortaya çıkmaya başlar dikkat eksikliği tanısı 7 yaşında konulabilir.. Çocuğunuz her derste dikkat eksikliği ve odaklanma problemi yaşıyorsa, bu belirtiler çocuğunuzun küçüklüğünden beri dikkatinizi çekiyorsa; çocuğunuzu düzenli beslenmeye, düzenli spor yapmaya teşvik ederek ve dikkat arttırmaya yönelik oyunlar satın alarak, bu oyunları çocuğunuzla birlikte oynayarak bu aktivitenin süresini uzatıp keyifli bir hale getirtebilirsiniz. Dikkat eksikliği çocuğunuzun yaşantısını olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Eğitim hayatında başarısızlık, iletişim kurmada problemler gibi sıkıntılar yaşayabilir. Dikkat eksikliği uzman bir kişi tarafından düzenli bir şekilde yardım alındığında kontrol altına alınabilir.

Rojda ÖZYILDIZ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts