Çocuklarda Grup Oyunlarının Faydaları
Psikohelp
Paylaş
Çocuklarda Grup Oyunlarının Faydaları
Yetişkinler oyun oynayan çocukları gördüklerinde saklambaç, ebelemece veya hayali oyunlar görürler. Görmedikleri şey ise çocukların güven ve benlik saygısı oluşturduğu, merakını beslediği, koordinasyon ve dayanıklılık geliştirdiğidir. Araştırmalar, çocukların oyun oynarken çok sayıda bilişsel, sosyal ve fiziksel becerilerini geliştirdiğini gösteriyor. Şimdi yeni bir çalışma bu listeye daha da fazlasını ekliyor; Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar, çocukların akranlarıyla oynadıklarında gelecekte daha iyi bir zihinsel sağlık için kendilerini hazırlayabildiklerini keşfetmişler. Bu yakın tarihli araştırmanın sonuçları, 3 yaşında akranlarıyla iyi oynayan çocukların 7 yaşında daha iyi ruh sağlığına sahip olduğunu gösteriyor.
Akranlarla Oyun ve Ruh Sağlığı
Oyun, çocuğun başarı ve güven duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Oyun ayrıca duyguları işlemelerine ve stres düzeylerini azaltmalarına yardımcı olabilir. Yapılandırılmamış oyun, konsantrasyonu bile geliştirir ve çocukların öz düzenlemelerini güçlendirmelerine yardımcı olur. Ancak sadece oyun oynama alanına sahip olmak yeterli değildir. Burada fark yaratan şey; akranlar arasındaki etkileşim ile oyunun türüdür. Buradaki asıl mesaj, akran ilişkileri ve arkadaşlıkların olumlu gelişim için çok önemli olduğudur. Akran oyununun faydaları; çocuğun izole olmaması yani çocuğun yalnızca aileye özel olmaması çocukların iletişim dili becerilerini, bilişsel becerilerini ve problem çözmeyi nasıl daha fazla geliştireceklerini öğrenmelerine yardımcı olmaktadır. Çocukların, kendi yaşlarındaki diğer çocuklarla olumlu etkileşimler kurabilmeleri için belirli becerileri kullanmaları gerektiği gerçeği, onların ruh sağlığı açısından faydalar elde etmelerine yardımcı olur. Olumlu ilişkiler geliştirmenin yanı sıra başa çıkma becerileri ve dayanıklılık oluşturmak, başkalarıyla ilişki kurmayı içerir. 3 yaşına gelindiğinde, karşılıklılık verme ve alma, paylaşma ve sırayla alma başlar. Bunların çocuğun zihinsel sağlığı için oldukça önemli olan temel beceriler ve ilişkilerin yapı taşları olduğu belirtilmektedir.
Ebeveynler Akran Oyunlarını Teşvik Edebilir
Ebeveynler, çocuklarının oyun zamanına aşırı dahil olmak istemeseler de çocukların olumlu oyun deneyimleri edinebilmelerine rehberlik edebilirler. Benzer yaştaki çocuklarla oyun günleri ayarlamak veya oyun ve aktivite önermek iyi bir başlangıç olabilir. Utangaç ve diğer çocuklarla etkileşime girmeye çekinen çocuklar, kardeşe sahiplerse onlarla oynayarak alışmaya başlayabilirler. Bununla birlikte, bazı öğrenme etkinlikleri en iyi şekilde aile dışındaki çocuklarla geliştirilir.
Çocuklar öğrenmeye, etkileşime girmeye ebeveynler ve kardeşlerle başlayabilir, fakat akranlarını görene kadar bu konuda ustalık geliştiremezler. Yani bu konuda önemli olan çocuğun akranlarıyla oyun içerisinde bulunması olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, aile etkileşimleri çocukları kendi yaşlarındaki çocuklarla etkileşime geçmeye hazırlamaya yardımcı olabilmektedir.
Çocukların oynaması, gülmesi ve diğer çocuklarla etkileşime geçmesinin onlara fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan pek çok faydası vardır. Oyun aynı zamanda çocukların ruh sağlığına da fayda sağladığından söz etmiştik. Ebeveynler olarak, çocuğunuzu oyun ve yaratıcılık zamanlarının tadını çıkarmaya teşvik ederek onları destekleyebilirsiniz. Bu ciddi becerileri geliştirmelerine izin verirken aynı zamanda eğlenmelerine de yer açın.
Her çocuğun farklı şekillerde ve farklı aşamalarla geliştiğini lütfen unutmayın. Amacımız oyun oynarken çocuğun aktiviteleri üzerinden strese girmeden ruh sağlığını destekleyerek sağlıklı bir şekilde büyümelerine, gelişmelerine ve öğrenmelerine en iyi şekilde yardımcı olmaktır.
Klinik Psikolog Zeynep Sürücü
Kaynakça:
Zhao YV., Gibson JL. Evidence for protective effects of peer play in the early years: Better peer play ability at age 3 years predicts lower risks of externalising and internalising problems at age 7 years in a longitudinal cohort analysis. Child Psychiatry Hum Dev. 2022.
Çocuklarda Grup Oyunlarının Faydaları,akran,öğrenme,etkileşim,iletişim, bilişsel, sosyal,fiziksel,oyun,aktivite ,sosyal
Çocuklarda Grup Oyunlarının Faydaları,akran,öğrenme,etkileşim,iletişim, bilişsel, sosyal,fiziksel,oyun,aktivite ,sosyal
Çocuklarda Grup Oyunlarının Faydaları,akran,öğrenme,etkileşim,iletişim, bilişsel, sosyal,fiziksel,oyun,aktivite ,sosyal
Çocuklarda Grup Oyunlarının Faydaları,akran,öğrenme,etkileşim,iletişim, bilişsel, sosyal,fiziksel,oyun,aktivite ,sosyal
cinsel terapi,cinsel işlev bozukluğu,erken boşalma,psikolojik test,cinsel test,istanbul psikolog,şişli psikolog,beşiktaş psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,psikolog ücretleri,ücretsiz psikolog,istanbul tavsiye psikolog,psikolog randevu,psikolojik destek,psikolojik danışmanlık,psikoloji,psikoterapi,psikolog,ünlü psikologlar,başarılı psikologlar,online psikolog tavsiye,erkek psikolog,kadın psikolog,psikolog istanbul,psikolojik rahatsızlıklar,psikolojik ilk yardım,psikolojik nefes darlığı,
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67