Psikohelp - İstanbul psikolog, online psikolog, online terapi

Çocuklarımıza Sınırları Nasıl Öğretebiliriz?

Çoğu ebeveyn için küçük çocukların davranışlarına sınır koymak alışılagelmiş bir durumdur: Vurmak yok, diğerlerinin sözünü kesme, diğer çocukların ellerinden oyuncak almamalıyız…

Ancak büyüdükçe ve sosyal etkileşimler daha karmaşık hale geldikçe, sadece kuralları öğrenmek yeterli değildir. Çocukların kendileri için sınırlar koymayı ve başkalarınınkine saygı duymayı öğrenmeleri gerekir. Ve bu, başkalarının ne istediğini ve neye ihtiyaç duyduğunu fark edebilmeyi ve onların da ne istediğini ve neye ihtiyaç duyduğunu ifade edebilmeyi gerektirir. Bunu “Sınırlar esasen kendi ihtiyaçlarımızı anlamak ve bunlara saygı duymakla ve başkalarının ihtiyaçlarını anlamak ve onlara saygı duymakla ilgilidir” diye açıklayabiliriz. Bunun işe yaraması için, ebeveynlerin çocuklara daha fazla empati ve öz-farkındalık geliştirmelerine yardımcı olmaları gerektiğini söyleyebiliriz.

Empati Neden Önemlidir?

4 yaşındaki bir çocukla oturup, tamam, empatinin anlamı budur diyemezsiniz. İstediğimiz şey, çocukların başkalarının nasıl hissettiğine dair bu farkındalığı geliştirmeye başlamaları ve bunu nasıl uygulayacakları konusunda ebeveynlerin bir tür rehber olarak kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda, başkalarının sınırlarına saygı duydukları gibi çocukların kendi duygularını ifade etme ve sınır koyma konusunda rahat olmalarına yardımcı olmamız gerekir. Bu da biraz uygulama ve pratik yapma gerektirir.

Çocukların empati geliştirmesine nasıl yardımcı olunur?

Empati, çok yetişkin olarak düşündüğümüz bir şeydir. Fakat gerçekte, çoğu çocuk 3 yaşına geldiğinde içgüdüsel olarak ağlayan bir arkadaşı için endişelenir veya birinin canının yandığını fark edip ona yara bandı vermek isteyebilir. Çocuklar genellikle en iyi deneyimleyerek öğrenirler, bu nedenle ebeveynler sorunlu davranışlar ortaya çıktıklarında onları ele alarak işe başlamalıdır. Örneğin oyun oynarken gönülsüz bir arkadaşı olduğundan şikayet ettiğinde başkalarına dokunmadan önce sormanın önemi açıklanabilir. “Çünkü o kişi kendini iyi hissetmiyor olabilir veya morali bozuk olabilir ve o anda oynamak istemeyebilir” şeklinde bir açıklama yapmak doğru olabilir.

Fakat bazen çocukların bencilliği onlara öğretme aracı olarak yararlı bir durum olabilir. Çocuğunuza, kız kardeşi arkadaşlarıyla oynamasına izin vermediğinde veya tatlısını paylaşmadığında nasıl hissettiğini düşünmesini isteyerek aynısını o yapsaydı diğerlerinin nasıl hissedebileceği sorulabilir. Çocuğunuzun duygularını başkaları için bir ayna olarak kullanmak, bakış açısı oluşturmaya yardımcı olabilir ve onlara davranışlarının yol açtığı duygularla ilişkilendirme şansı verebilir.

Nasıl daha empatik olunacağını öğrenmek, sosyal etkileşimler söz konusu olduğunda çocuklar için büyük bir yardımcıdır, ancak diğer çocuklar saldırgan veya düşüncesizken çocuğunuzun kendisini ve sınırlarını savunmayı öğrenmesine yardımcı olmak da aynı derecede önemlidir. Birisi onun duygularına veya sınırlarına saygı duymadığında ne yapması gerektiğine dair bir plan yapmasına yardımcı olmak, çocuğunuza kendi ayakları üzerinde durma pratiği yapma şansı verecektir. Örneğin, “Arkadaşının sana sormadan sana sarılmasından hoşlanmadığını belirtmenin bazı yolları nelerdir?” gibi sorularla hayali bir senaryo üzerinden pratik yapılabilir. Çocuğunuzun kendi sınırlarını savunmak için kullanabileceği bazı basit: “Lütfen dur”, “Bundan hoşlanmadım”, “Şimdi benim sıram”, gibi ifadelerin üzerinden birlikte geçebilirsiniz.

Klinik Psikolog Zeynep Sürücü

Çocuklarımıza Sınırları Nasıl Öğretebiliriz?,çocuk,sınır,saldırgan,empati,bencil

Çocuklarımıza Sınırları Nasıl Öğretebiliriz?,çocuk,sınır,saldırgan,empati,bencil

Çocuklarımıza Sınırları Nasıl Öğretebiliriz?,çocuk,sınır,saldırgan,empati,bencil

Çocuklarımıza Sınırları Nasıl Öğretebiliriz?,çocuk,sınır,saldırgan,empati,bencil

istanbul psikolog,şişli psikolog,beşiktaş psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,psikolog ücretleri,ücretsiz psikolog,istanbul tavsiye psikolog,psikolog randevu,psikolojik destek,psikolojik danışmanlık,psikoloji,psikoterapi,psikolog,ünlü psikologlar,başarılı psikologlar,online psikolog tavsiye,erkek psikolog,kadın psikolog,psikolog istanbul,psikolojik rahatsızlıklar,psikolojik ilk yardım,psikolojik test

Bir Cevap Yazın