Dissosiyatif Durumlarda Savunma ve Uyum Süreçleri

Psikohelp

Paylaş

Dissosiyatif Durumlarda Savunma ve Uyum Süreçleri-istanbul psikolog,online terapi

Dissosiiyatif durumlar travmatik yaşantılara karşı geliştirilmiş bir savunma mekanizmasıdır. Bu savunmalar rahatsız edici ve aksaklıklara yol açan deneyimler sonucunda dış dünyayla uyum sağlamak amaçlı ortaya çıkar. Bu düzenekler bireyin yaşamına devam etmesini sağlar. Bu düzeneklerin kullanımının artmasıyla ve dışardan fark edilmemesiyle birlikte bireyin hayatını etkilemeye başlar. Uyum sağlamak için geliştirilen bu savunmalar zamanla uyum bozucu bir duruma dönüşür.

bireyin çocukluk çağı travmalarına karşı vermiş olduğu bir tepkidir. Birey travmatik bir deneyim ( savaş, ölüm, hastalık, şiddet, istismar gibi) yaşadığında dayanılmaz derecede acı ve korku yaşar. Yoğun korku, öfke, utanç ve suçluluk gibi düzenlenmemiş duygulanımlar ortaya çıkar. Travmatik olayların ortaya çıkarttığı bu düzenlenmemiş duygularla dissosiyasyon savunması devreye girer.

Travma sırasında birey kendi bedeninden uzaklaşır ve olup bitene dışardan izler(Depersonalizayon). Hayatın tehdit edici deneyimlerinde birey kendisini ortamdan soyutlar. Travmatik yaşantılarla baş edebilmek için zihin kendisini böler. Yani tek bir zihinde birden fazla kimliğin var olma hali (Dissosiyatif kimlik bozukluğu), bu da birçok ayrı zihin demek oluyor. Zihnin bölünmesi sonucu birey yaşamış olduğu travmatik deneyimden kaçmış olur. Birey yaşamış olduğu kötü ve rahatsız edici bu olayları sanki kendisi deneyimlememiş gibi algılar. Başkasına ait anılar olarak algılar. Bu da bireyi dayanılmaz acıdan ve korkudan kurtarmış olur. Birey böylelikle kendisi için tehdit olarak gördüğü her durum için dissosiyon kullanmaya başlar. Otomatik hale gelen bu durum bireyin tehdit edici olmayan stres ve kaygılı olaylar içinde kullanılır. Bu durum bireyin travmaya karşı geliştirdiği dissosiyasyon savunmasının bireyin ilerde, travmalar karşısında daha savunmasız kalmasına neden.

Dissosiyatif Durumlarda Savunma ve Uyum Süreçleri

Dissosiyastif süreç travmatik olaylar ortadan kalktıktan sonrada devam edebileceği gibi travmanın sona ermesi ile veya yaşanılan çevrenin terk edilmesiyle ortadan da kalkabilir. Ortadan kalkan dissosiyatif durum, çocukluk çağındaki travmatik deneyimlerin tekrara yaşanması veya bu deneyimleri hatırlatacak şeyler yaşamakla nüksedebilir. Ayrıca özdeşimde bu durumu tetikleyebilir. Birey başkasının yaşadığı travmatik deneyimlerle de kendi çocuklarının travmatik yaşantıları deneyimledikleri yaşa gelmesi ile de dissosiyatif sürecin içine yeniden girerek alter kişiliklerini devreye sokabilir.

                                                                                                               HALİME ÇİÇEK

Dissosiyatif Durumlarda Savunma ve Uyum Süreçleri

KAYNAKÇA

N. McWilliams, Psikanalitik Klinik Süreç İçinde Kişilik Yapısını Anlamak/ İkinci basım, İSTANBUL, (2020), ISBN: 978-605-399-551-7 

Dissosiyatif Durumlarda Savunma ve Uyum Süreçleri,Dissosiyasyon,birey,korku,öfke,savunma,travmatik,tehdit,zihin

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenekleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif