Ergen Danışanlarda Psikoterapi

Psikohelp

Paylaş

Ergen Danışanlarda Psikoterapi

Ergen psikolojisi, ergenlerin zihinsel ihtiyaçlarını ifade eder. Genellikle 10 ila 19 yaş arasındaki bireyler ergen danışan olarak tanımlanır.

Birçok insan, yetişkinlerde psikoterapinin ve küçük çocuklarda oyun terapisinin nasıl göründüğü hakkında bir fikre sahip olabilirler. Ergenler ayrı bir gruptur, artık çocuk değil henüz yetişkin değildir. Bu nedenle yetişkin ve çocuklardan farklı ihtiyaçları vardır.

Ergen psikolojisinde çalışmak, beyni çocukluk aşamasını geçmiş ancak bir yetişkin kadar olgunlaşmamış birinin özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak anlamına gelir. Ergenlik yılları önemli bir gelişim dönemidir. Uzmanlar, bu yıllarda ruh sağlığı mücadelelerinin nadir olmadığını ve her üç lise öğrencisinden birinin üzüntü ve umutsuzluk gibi depresyon belirtileri bildirdiğini öne sürmüştür. Yetişkinlerde olduğu gibi, terapide gençlerin bu yaygın endişelerden bazılarını ele almaları önemli bir kaynak olabilir.

Terapi, çocuğunuzun kendini keşfetme, stres, yaşam olayları veya zihinsel sağlık sorunları gibi çeşitli konularda destekleyebilir.  Bazen, birkaç terapi seansı bile çocuğunuzun genel refahı için fark yaratabilir.

Ergenlerin psikoterapiye katılmasının yaygın nedenleri şunları içerir:

  • Anksiyete bozuklukları
  • Dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
  • Otizm
  • Davranış sorunları
  • Kronik bir sağlık durumuyla başa çıkmak
  • Kültürel veya ırk ayrımcılığı
  • Depresyon
  • Cinsellik, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğini keşfetmek
  • İstismar
  • Yeme bozuklukları
  • Yalnızlık
  • Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)
  • Kişilik bozuklukları
  • Öz farkındalık, özgüven veya öz değer ile ilgili sorunlar
  • İlişki sorunları
  • Okul ve zorbalık gibi sosyal çevreyle ilgili konular
  • Kendine zarar verme, intihar düşünceleri veya riskli davranışlar
  • Stres yönetimi
  • Madde kullanımı
  • Travma

Ergenlik döneminde olan kişilere yardımcı olabilecek birçok farklı terapi türü vardır. Çocuğunuz için hangi terapi türünün doğru olduğunu seçmek için seçenekleriniz ve her birinin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmeniz yardımcı olabilir. Ergenler için yaygın olan terapi türlerinden bazıları aşağıda belirtilmiştir:

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)

Genellikle BDT olarak adlandırılan bilişsel davranışçı terapi, düşünceler, davranışlar ve duygular arasında bağlantı kurmaya odaklanan bir tür psikoterapidir. BDT uygulayan psikoterapistler, insanların işlevsiz düşünce kalıplarını tanımlamasına ve değiştirmesine yardımcı olur. Gençler genellikle kendileri çevreleri hakkında çarpık temel inançlar geliştirirler. BDT, bu çarpıklıklarla yüzleşmeye ve bunları değiştirmeye yardımcı olur. BDT uygulayan bir psikoterapist, bir gencin zihinsel sağlık sorunlarına katkıda bulunan sağlıksız düşünce kalıplarını tanımlamasına yardımcı olacaktır. Terapist bir dizi soru sorabilir ve kişiden işlevsiz düşünceleri tanımlamaya yardımcı olması için bir düşünce kaydı tutmasını isteyebilir.

Aile Terapisi

Aile terapisi, zihinsel refahlarını etkileyen kişilerarası ve ailevi sorunları ele alarak gençlere yardımcı olan bir yaklaşımdır. Ev ortamı veya aile çatışmalarıyla ilgili sorunlarla uğraşan gençler için bu tür terapi hem çocuğa hem de aileye bir bütün olarak yardımcı olabilir. Aile terapisi, duygusal farkındalığı geliştirerek ve danışanın ailedeki rollerini anlayarak çalışır. Terapistleri ve ailenin geri kalanıyla birlikte çalışarak, birey diğer kişilerle iletişim kurmanın daha etkili yollarını öğrenebilirler. Ayrıca ebeveynlerin, gençlerinin duygularını dinlemek ve doğrulamak gibi stratejileri öğrenmelerine yardımcı olabilir.

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT)

Genellikle ACT olarak adlandırılan kabul ve kararlılık terapisi, gençlerin duygularını tanımlamayı, anlamayı ve kabul etmeyi öğrenmelerine yardımcı olabilecek bir yaklaşımdır. Gençler genellikle zorlu ve güçlü duygularla karşı karşıya kalırlar, bu nedenle bu duyguları anlamak, onları etkili bir şekilde yönetmenin yollarını bulmalarına yardımcı olabilir. Bu yaklaşımın altında yatan temel ilke, duyguları nasıl kabul edeceğini öğrenmenin psikolojik esnekliği artırmaya yardımcı olabileceğidir. Bu beceri, duyguları düzenleyebilmeyi ve duyguları etkili ve kabul edilebilir bir şekilde ele almayı içerir.

Ergen beyinleri yetişkin beyinlerinden farklı olduğu için ergenlerle terapi, yetişkinlerle terapi ile aynı görünmez. Ergenlerinin terapide olması durumunda ebeveynlerin aklında tutabilecekleri şeyler şunlardır:

İlişki anahtardır. Herhangi bir terapötik ilişkinin en önemli kısmı terapiste güven ve şeffaflıktır. Ergenin güvenebileceği ve kendini rahat hissedebileceği bir terapistle süreci ilerletmesi gerektiği anlamına gelir.

Gizlilik esastır. Birçok ebeveyn, ergenlik dönemindeki çocuğunun terapi seanslarında neler konuşulduğunu bilmek ister. Merak anlaşılabilir ancak danışanın veya terapistin seanslardan gelen bilgileri size anlatmasını talep etmek genellikle yarardan çok zarar verir.

Ergenlerle terapi, yetişkinlerle terapiden farklıdır. Ebeveynler, ergenlerinin terapistle "sadece sohbet ediyor" veya "gereksiz konuşmalar yapıyor" olmasından endişe duyabilir. Terapötik ilişki anahtar olduğundan, ergen için önemli olan herhangi bir konu süreç için de önemlidir. Bu nedenle, "sadece sohbet etmek" diye bir şey yoktur. Gençlere konuşmak istedikleri konuları seçme özgürlüğü vermek, genellikle terapistleriyle kendilerini güvende hissettikleri için daha sonra daha derine inmeye zemin hazırlar. Benzer şekilde ergenin gelişim düzeyine bağlı olarak seanslarda oyun oynayarak ilişki kurabilirler. Bunların hepsi terapi sürecinin bir parçasıdır.

Çocuğunuzun terapiye ihtiyacı varsa, bu sizin kötü bir ebeveyn olduğunuzu göstermez. Bir ebeveyn çocuğunun başına gelen her şeyi kontrol edemez ve hiçbir ebeveyn mükemmel değildir. Ergenin ebeveynleri dışındaki yetişkinlerden terapiye ve desteğe ihtiyacı olduğunu kabul etmek, ebeveynliğin bir parçasıdır ve ebeveynin çocuğunu bir şekilde başarısızlığa uğrattığını göstermez.

Çocuğunuzun psikoterapi sürecinin ne kadar süreceği duruma bağlıdır. Psikoterapi süreçleri genellikle 12 ila 20 seans sürer. Ancak birçok danışan ve terapist daha uzun süre devam etmeyi tercih eder. Bazı kişilik bozuklukları veya kronik durumlar daha uzun bir süreç gerektirir. Çocuğunuzun terapide ne kadar süre kaldığı da bireysel tercihlerine bağlıdır. Bazı insanlar belirli bir sorunu çözmek ve devam etmek için terapide olmayı tercih ederken, diğerleri daha uzun bir süre boyunca psikoterapiden yararlanır.

Duygu Öztürk

Amy Morin, L. C. S. W. (n.d.). Which types of therapy are best for teens? Verywell Mind. Retrieved February 27, 2023, from https://www.verywellmind.com/therapy-for-teens-2610410 

Amy Marschall, P. D. (2022, August 8). What is adolescent psychology? Verywell Mind. Retrieved February 28, 2023, from https://www.verywellmind.com/what-is-adolescent-psychology-5201894 

Kathryn Rudlin, L. C. S. W. (2021, October 9). How therapy can help your teen. Verywell Mind. Retrieved February 28, 2023, from https://www.verywellmind.com/choosing-a-therapist-to-help-your-troubled-teen-2610351 

Ergen Danışanlarda Psikoterapi,çocuk,ergen,aile,terapi,danışmanlık,ebeveyn,

Ergen Danışanlarda Psikoterapi,çocuk,ergen,aile,terapi,danışmanlık,ebeveyn,

Ergen Danışanlarda Psikoterapi,çocuk,ergen,aile,terapi,danışmanlık,ebeveyn,

Ergen Danışanlarda Psikoterapi,çocuk,ergen,aile,terapi,danışmanlık,ebeveyn,

Ergen Danışanlarda Psikoterapi,çocuk,ergen,aile,terapi,danışmanlık,ebeveyn,

Ergen Danışanlarda Psikoterapi,çocuk,ergen,aile,terapi,danışmanlık,ebeveyn,

istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif