Erik Erikson: Psikososyal Gelişim Teorisi-istanbul psikolog,onlinbe terapi
Erik Erikson, 1950 yılında “Çocukluk ve Toplum” adlı kitabını yayımladı. Bu kitapta “İnsanın Sekiz Çağı” dediği bir gelişim teorisini öne sürdü. Kişinin gelişimini sekiz evrede ele alan Erikson, kuramında doğumdan ölüme kadar bütün bir hayatı ele aldı. Bu kuramı oluştururken Freud’un psikoseksüel gelişim kuramından oldukça etkilendi ve bir anlamda Freud’un kuramına da yenilikler eklemiş oldu. Bu yeniliklerden en önemlisi de kişinin gelişiminde çevrenin etkisiydi. Bu konunun üzerinde fazlaca duran Erikson bu yüzden kuramın ismine de “Psikososyal Gelişim Kuramı” adını verdi. Kuram, çocukluk evrelerinde Freud’un kuramıyla oldukça benzer gibi gözükse de yaşamın ilerleyen kısımlarında sosyal deneyimin de önemine dikkat çekmiştir. Freud’dan bir farklı tarafı da sekiz evrenin de isimlerini cinsel ögelerden ziyade o evrede yaşanan çatışmalardan ele alınmasıdır. şişli terapi
- Evre: Temel Güven / Temel Güvensizlik (Doğum – 18 ay)
Psikoseksüel gelişimin oral evresine denk gelir. Freud, çocuk bütün ihtiyaçlarını ağızla karşıladığı için bu şekilde adlandırmıştır. Erikson ise buna sadık kalır ve ekleme yapar. Bu evredeki çocuğun temel çatışması güven ve güvensizlik arasındadır. Çocuk her şeye olan güveninin temellerini bu dönemde oluşturur. Aynı zamanda çocuk ihtiyaçlarını kendisi karşılayamadığından dolayı bakım verene bağımlıdır ve güven ilişkileri de bakımla oldukça bağlantılıdır. Erikson bu evrede bir şeye daha dikkat çekmiştir; umut hissi de bu evrede oluşur ve çocuğun etrafında duyduğu güvenle birlikte gelişim gösterir. mecidiyeköy psikolog
- Evre: Özerklik / Utanç ve Şüphe (18 ay – 3/4 yaş)
Psikoseksüel gelişimin anal evresine denk gelir. Freud, çocuğun tuvalet eğitimini bu yaşlarda almasına ve bununla birlikte bazı özellikler geliştirmesinden dolayı bu şekilde adlandırmıştır. Erikson buna ek olarak temel çatışmayı özerk olma ihtiyacı ile başkalarının isteklerine uyma mecburiyetinin getirdiği utanç hissi olarak açıklar. Erikson, şüphenin de bu dönemde oluştuğunu söyler. Bu evrede çocuk tutmak ve bırakmak olmak üzere iki davranış geliştirir. Bunlar çocuğun fiziksel gelişimi sayesinde oluşur. Çevreye verdikleri tepkiler ve bazı davranışları da bunlarla birlikte gelişir. Tutma davranışı, yıkıcılık ve zalimlik olarak kendini gösterebilir; ya da ilgi ve bakım verme gibi davranışlarda gözükür. Sahip olmak ve sarılmak gibi faaliyetler de buna dahildir. Bırakma davranışı ise yıkıcı gücü içinden çıkarmaya ya da rahatlamaya, gevşemeye ve izin vermeye yol açar. beşiktaş psikolog
- Evre: Girişimcilik / Suçluluk (3-4 yaş ila 5-6 yaş)
Psikoseksüel gelişimin fallik evresine denk gelir. Ödipal karmaşalar bu dönemde baş gösterir. Çocuklar iddialı olma davranışları gösterdikleri için rekabetçilik ve ödipal karmaşadan gelen suçluluk duyguları ile ilgili bir çatışma halindedir. Erkek çocuk için bu dönemde çok iddialı olma hali görülür. Kız çocuk için ise yakınlık kurma eğilimleri ve kapsayıcı olma hali görülür. Çocuğun bağımsız eylemleri gerçekleştirmesinde ebeveynin tepkileri çok önem arz eder. Bazı etkinliklerde özerklik verilirse girişkenlik duyguları gelişirken; çocuğun bağımsızlığına karşı tepkiler suçluluk duymasına yol açacaktır.
- Evre: Azim / Aşağılık Duygusu (5-6 yaş ila 11-12 yaş)
Psikoseksüel gelişimin gizil evresine denk gelir. Bu dönemde yatışan libido çevreye ve ilgi duyulan şeylere çevrilir. Çocuk okula başlar, yeni şeyler öğrenir ve bunların ebeveynler ve başka kişiler tarafından desteklendiği takdirde beceriklilik, kendine güven duyguları gelişir. Çocuğun yaptığı şeyler desteklenmediğinde ve hoş görülmediğinde çocukta aşağılık ve başarısızlık duyguları gelişir. Bu dönemde sadece ebeveynler değil, çevrenin verdiği tepkiler de çok önemlidir.
- Evre: Kimlik Kazanımı / Kimlik Karmaşası (9-12 yaş ila 25 yaş)
Ergenlik dönemine denk gelir. Fiziksel değişimlerin hızla oluşması bu evrede kilit noktadır. Kişi bununla beraber artık sosyal ortamlarda bir kimlik bulma arayışına girer. Önceki evredeki beceriler ve ilgi alanlarını yenileriyle birleştirme meşguliyeti içinde olurlar. Kişi fiziksel değişimle birlikte bir ruhsal değişim de yaşar. Bu dönemde sosyal hayata daha fazla girilmesiyle birlikte başka kişilerin kendisini nasıl gördüğüyle oldukça fazla ilgilenir. Uyum sağlama sürecinin başlangıcı bu şekilde olur. Önceki evrelerin iyi atlatılması bu evrede başarılı bir şekilde kimlik bulunmasını kolaylaştırır. Fakat kişi kötü bir çocukluk geçirdiyse bu süreçte güvensizlik, kuşku, suçluluk ve aşağılık duyguları ile birlikte zor bir süreç geçirir ve bu evreyi başarılı bir şekilde tamamlaması zor hale gelir.
- Evre: Yakınlık / Soyutlanma (25-40 yaş)
Bu evre genç yetişkinlik dönemine denk gelir. Kişi bu dönemde diğerleriyle ilişki kurarak olgun bir cinsellik deneyimi yaşamaya çalışır. Bunun başarısız olması sonucunda kişi kendini toplumdan soyutlar ve geri çekilir. Yakınlık aşamasında yaşanması gereken temel şey aşktır. Kişi sevdiği biriyle sağlıklı bir aşk yaşadığı takdirde bu dönem diğer açılardan da başarılı atlatılacaktır. Bu yakınlık her zaman romantik ya da cinsel olmayabilir. Örneğin askerlik yapan erkeklerde birbirlerine duydukları bağlılık ve yakınlık duygusu da buna dahildir.
- Evre: Üretkenlik / Atalet (40-65 yaş)
Bu evre yetişkinlik dönemine denk gelir. Bu dönemde kişi kendini bir şeyler üretmeye ve elde etmeye adar. Bu üretkenlik istenilen sonucu vermediği takdirde hayal kırıklığı yaşanır. Üretkenlik aşamasında asıl odak noktası gelecek nesil ve çocuklardır. Bu neslin yetiştirilmesi ve korunması gerekir. Dünyaya bir katkı sağlamak bu dönemin amacıdır. Eğer kişi bunu başaramazsa topluma karşı ilgisiz ve durağan hale gelebilirler.
- Evre: Benlik Bütünlüğü / Ümitsizlik (65+ yaş)
Bu evre yaşlılığa denk gelir. Kişi, önceki evrelerden başarıyla geçtiyse bilgelik ve toplumun saygısını kazanmış biri olarak dinginliğe erişir. Eğer hayatında başarılı olamadığını düşünüyorsa harcanmış bir hayatın ümitsizliğiyle dünyadan nefret edebilir. Kişi bu dönemde geçmişi düşünmekle meşguldür. Emekliliğe erişmiş, üretkenliği artık sona gelmiş bu kişiler geçmişte yaşadıklarından memnunlarsa ego bütünlüğü oluşur. Bu bütünlüğün oluşması için kişi farklı yaşlardaki kişiler ile ilişkisini de sürdürmelidir.
Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın
Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın
Ücretsiz Terapi için Tıklayın
- Ebubekir Toptaş
Referans
Palombo J., Bendicsen H. K., Koch B. J. (2021). Psikanalitik Gelişim Teorileri Rehberi 2. Cilt. Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
Erik Erikson: Psikososyal Gelişim Teorisi, Kimlik Kazanımı / Kimlik Karmaşası,evre,yaş,çocuk
istanbul psikolog,psikolog İstanbul,psikolog,şişli psikolog,istanbul psikolog tavsiye,istanbul en iyi psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog fiyatları,istanbul psikolog tavsiye,en iyi psikolog İstanbul,i̇stanbul psikolog ücretleri,psikolog fiyatları,psikolog randevu,istanbulda psikolog,fulya psikoloji,istanbul psikolog ücretleri,psiko İstanbul,Psikohelp,istanbul avrupa yakası psikolog,istanbul’da en iyi psikolog,psikolog tavsiye,avrupa yakası psikolog,en iyi psikolog i̇stanbul,psikolog şişli,online psikiyatri,online psikolojik danışmanlık,psikolog randevu ücretsiz,i̇stanbul psikolog,psikolog fiyatları,pedagog,psikolog istanbul avrupa yakası,ücretsiz psikolog İstanbul,psikolog istanbul fiyatları,istanbuldaki en iyi psikologlar,şişli psikolog fiyatları,psikolog türkiye,psikoterapi ücretleri,fulya, Psikohelp,pedagog İstanbul,pedagog olan hastaneler,en iyi psikologlar İstanbul,en iyi psikolog,terapi ücretleri,i̇stanbul terapi ücretleri,istanbul psikolog seans ücretleri,i̇stanbul psikolog fiyatları,psikoloji İstanbul,istanbul psikolog önerisi,ücretsiz psikolog,en başarılı psikologlar,istanbul iyi psikolog,istanbul terapi ücretleri,psikolog randevu İstanbul,istanbul en iyi psikologlar,istanbulda iyi psikolog,psikolog ücretleri İstanbul,çoçuk pedagog İstanbul,ilişki psikoloğu,istanbul avrupa psikolog,istanbul piskolog,istanbul psikologlar,ünlü psikologlar,pedagog randevu,psikolog avrupa yakası,klinik psikoloji yüksek lisans,psikolog randevu devlet,psikoterapi,yüz yüze psikolog İstanbul,ünlü psikologlar i̇stanbul,şişli pedagog