Erkeklerde Ereksiyon Sorunu(Erektil disfonksiyon)

Psikohelp

Paylaş

Erektil disfonksiyon (ED), erkeklerde cinsel birliktelik sırasında penisin yeterli bir sertleşmeye ve dikleşmeye ulaşmamasına denir. Sertleşme penisin içindeki yumuşak dokuya kan dolması ile gerçekleşir. Cinsel birliktelik için ereksiyonun ( sertleşme ) yeterli ve sürdürülebilir olmamasıdır. Erektil disfonksiyona ayrıca sertleşme bozukluğu ve iktidarsızlık adı verilir. Genellikle sertleşme sorunu cinsel birliktelik sırasında gözlenir. Erkeğin penisi ya hiç sertleşmez ya da yeterli sertliğe ulaşmaz. Erekte olmak cinsel ilişkinin başlaması ve sürdürülmesi için önemlidir.

DSM-V tanı kriterine göre

  • Peniste sertliğin oluşmasında güçlük çekmek
  • Peniste cinsel birliktelik için yeterli sertliğe ulaşılmaması
  • Penis yeterli sertliğe ulaşsa bile doyum yaşanmadan sertliğin geçmesi

Bu belirtilerin en az 6 aydır devam ediyor olması gerekiyor. Bu rahatsızlığın görülmesi kişide belli başlı sorunlara neden olması ve bu rahatsızlık cinsel problemlerle ilgisi olmayan psikolojik ve fiziksel hastalıklar, ilaç ve madde kullanımına bağlı olmamalıdır.

 Erkelerde cinsel işlev bozuklukları arasında en yaygın olan sertleşme bozukluğu genellikle 40 yaşındaki erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. 40 yaşından sonraki erkeklerde bu bozukluğun görülme sıklığı % 40-50 arasındadır.  Her erkeğin başına en az bir kere gelmiş olan bu sorun yaş ilerledikçe daha yaygın ve ciddi bir sorun haline dönebiliyor.

Nedenleri

 Erektil disfonksiyon (ED) psikolojik, fiziksel hastalıklar, ilaç, sigara/madde kullanımı gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir.

 Psikolojik etkenler: Bireyin genel olarak yaşadığı duygusal sorunlar ereksiyonu etkilemektedir. Bireyin sık sık yaşadığı stres, anksiyete, depresyon gibi duygu durum değişiklikleri sertleşme sorununa etki etmektedir. Depresyondaki kişi cinsel ilişkide isteksizlik yaşar. Ayrıca kişinin cinsel birliktelikten korkması, istememesi, rahatsız olması, daha önce yaşanmış olumsuz bir cinsel birliktelik veya cinsel birliktelik sırasında rahatsız olacağı bir durum yaşaması da cinsel işlev bozukluğu yaşamasında etkilidir. Çocukken yaşanmış olan travmatik olaylar, yaşamış olduğu aile ortamı, kişinin ve ailesinin cinsel ilişkiye bakış açısı, cinsellikle ilgili yanlış inanışlar ve çiftler arasındaki uyuşmazlıkta sertleşme bozukluğuna neden olmaktadır. 

Hormon bozuklukları: Hormonal bozukluklarda sertleşme sorununa etki eder. Kişide cinsel isteği uyandıran testosteron hormonun seviyesinin düşük olması cinsel isteksizlik doğurur. Cinsel isteksizlik cinsel ilişkide iktidarsızlığa neden olur. Özelliklede 40 yaşından sonraki erkeklerde testosteron seviyesinde azalma görülür.

Fiziksel hastalıklar: sertleşme bozukluklarında en büyük neden fiziksel hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Ereksiyon sorununa neden olan fiziksel hastalıkların başında şeker hastalığı geliyor. Şeker hastalığın damar ve sinirlerde meydana getirdiği değişiklikler sertleşme bozukluğuna neden olmaktadır. Damar hastalıkları da damarlarda kan geçişini engelledikleri için penisin içindeki yumuşak dokuya kan gelmeyerek sertleşme engellenmiş oluyor. Diğer hastalıklar obezite, hipertansiyon, prostat hastalıkları, yüksek kolestrol gibi rahatsızlıklarda erektil disfonksiyona neden olmaktadır.

Madde bağımlılığı: Madde kullanımı da sertleşme bozukluğun ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Alkol, uyuşturucu ve sigara kullanımın kronikleşmesi cinsel işlev bozukluklarına neden olmaktadır. Yoğun madde kullanımı damarlarda tıkanıklığa neden olup kan dolaşımını engelleyebilir. Madde kullanımının seviyesinin değişmesiyle cinsel işlev bozuklukların görülme oranı da değişmektedir.

İlaç kullanımı: Son olarak bireyin kullanmış olduğu ilaçlarda sertleşme bozukluğuna neden olmuş olabilir. Genel olarak kullanılan birçok ilaçta yan etki olarak ereksiyon sorunu gözlenebilir. Trisiklik antidepresanları, Beta blokörleri, Endokrin östrojenler, Monoamin oksidoz inhibitörleri (MAOI), Antiandrojenler gibi ilaçlar örnek verilebilir. 

                                                                                                                          HALİME ÇİÇEK

KAYNAKÇA

KAYIR, A. (1995). CİNSELLİK ve CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI.

Kulacaoğlu, U. D. F. Psikojenik nedenli erektil disfonksiyon.

NAZLIKUL, H. EREKTİL DİSFONKSİYON. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon ve Nöral Terapi Dergisi10(2), 1-7.

TOKSÖZ, S., & YIKILMAZ, T. N. Erektil disfonsiyon ve depresyon. Yeni Üroloji Dergisi10(1), 55-59.

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenekleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif