Erkeklerde Sertleşme Bozukluğunun Tedavisi
Psikohelp
Paylaş
Cinsel birleşme için gerekli olan sertleşme; penisin içindeki yumuşak dokuya kan dolması ile gerçekleşir. Buna ereksiyon denir. Erektil disfonksiyon (ED) erkeklerde cinsel birliktelik sırasında penisin yeterli bir sertleşmeye ve dikleşmeye ulaşamamasıdır. ED’nin psikolojik ve biyolojik nedenleri bulunduğu gibi psikolojik ve medikal tedavi yöntemleri mevcuttur.
Tedavi kısmına geçilmeden önce risk faktörleri azaltılmalıdır. Bu risk faktörleri;
İlaç tedavisine geçildiğinde ise genelde PDE5 inhibitörleri kullanılır. Bunlardan en çok tavsiye edilen Sildenafil, Vardenafil ve Tadalafildir. Penil düz kasları üzerinde gevşetici bir etkiye sahiptirler. Bu ilaçlar kendi başlarına sertleşme gerçekleştiremezler sadece hafif sertleşmeleri güçlendirirler. %50-80 arasında tedavide başarı oranları vardır.
Vakum ereksiyon yönteminde vakum cihazı ile uygulanır. Bu cihaz sayesinde hava yardımıyla korpuz kavernozumlara kan dolar. Böylece sertleşme sağlanır. İşlem sornasında penis köküne bant yerleştirilir. Bu da kanı içeride tutarak cinsel ilişki için sertliğin devam etmesini sağlar.
Büyün medikal yaklaşımlar yetersiz kalmışsa halk arasında mutluluk çubuğu denilen penil protez uygulanır.
Cinsel terapi yönteminde öncelikle birkaç seans danışandan bilgi toplanır. Edinilecek bilgiler şu şekildedir;
Daha sonra cinselliğin anatomisi, fizyolojisi ve cinsel işlevler konusunda bilgi verilen bir cinsel eğitim verilir. Edinilen bilgiler doğrultusunda neyin cinsel işlev bozukluğuna sebep olabileceği tartışılır. Yanlış inançlar konuşularak kaygıyı azaltmaya başlanır. Kaygıyı azaltmak cinsel terapinin ilk amaçlarındandır. Danışana cinsel ilişki tedavi sürecinde yasaklanır.
Böylece olası performans kaygılarının önüne geçilir. Haftada 3-4 kez tekrarlanacak ödevler verilir. Sonrasında masturbasyon ödevleri verilir. Bu ödevlerde kişi erotik fantezilere odaklanır. Erekte olduğunda penis başının hemen altından, üstünden ve altından tutarak sönmesini bekler. Sönme ardından kişi tekrar erotik fantezilerle erekte olmaya odaklanır ve tekrar erekte olur. Böylece kişi uyaran olduğu müddetçe ereksiyonun gerçekleştiği öğretilir.
Ayrıca cinsel ilişki sırasında sönme olsa dahi tekrardan erekte olunabileceği de görülmüş olunur. Bir süre partneri ile vajina dışı orgazm önerilir. Partnerine haz verebildiğini anlayan kişide performans kaygısı ve yetersizlik hissi ortadan kalkar. Tekrardan vajinal birleşme için ise yine aşamalı bir süreç tercih edilir. Çünkü tedavi sonrası ilk birleşme yoğun bir stres içerebilir. Bu da ereksiyonu etkiler. Bundan dolayı ön sevişme ile sertleşme gerçekleştirilir.
Aşamalı bir vajina girişi önerilir. İlk penis başı girişi uygulanır. Sönme olursa ön sevişme tekrar edilir. Bir sonrakinde penis gövdesi ve tamamı şeklinde uygulanır. Fakat çiftler ejakülasyon(boşalma) olmadan ayrılır. Tüm süreç tekrarlanır. Bu sefer ejakülasyona kadar devam edilir. Bu şekilde baskı ortadan kaldırılmış olunur.
Psikolog Yaren Meral MORAL
Kaynakça
Ekmekçioğlu, O., Demirtaş, A. (2006). Erkekte Erektil İşlev Bozukluğu Tanı ve Tedavisi. Erciyes Tıp Dergisi, 28(4), 220-225.
Kulacoğlu, F. (2016). Psikojenik Nedenli Erektil Diskonksiyon. Androloji Bülteni, 18(67), 230-232.
Nazlıkul, H. (2016). Erektil Disfonksiyon. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon ve Nöral Terapi Dergisi, 10 (2), 1-7.
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67