İlişkilerde Fedakarlık

Psikohelp

Paylaş

İlişkilerde Fedakarlık

Romantik ilişkilerimizde kendimiz olmak, bizi biz yapan özeliklerimizden vazgeçmemek, kendi hayallerimiz ve hedeflerimizi sürdürebilmek kadar; partnerimiz ile ortak bir ilişki kimliği kurup “biz” olabilmek, gelecek planlarımıza onu da dahil edebilmek, ortak bir hayat düşünebilmek de oldukça büyük bir önem taşıyor. Romantik ilişkilerde bazen beklentilerin ve isteklerin uyuşmadığı durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Böyle durumlardan taraflardan biri kendi isteğinden vazgeçip partnerinin isteğini yerine getirmeyi kabul ettiğinde; partnerinin ve ilişkisinin iyiliği adına kendi çıkarından vazgeçmeyi kabul ettiğinde bu durum fedakarlık olarak adlandırılıyor. İnsanlara birbirini gerçekten sevmenin ve sağlıklı bir birliktelik yürütmenin sırrı sorulduğunda birçoğu saygı ve sadakatin yanında fedakarlığı da dahil ediyor.

Bu fedakarlığın ardındaki motivasyonu incelemek isteyen araştırmacılar iki tür motivasyon olduğunu söylüyor; yaklaşma motivasyonu ve kaçınma motivasyonu. Kişinin olumlu bir sonuç elde etmek amacıyla bir davranışta bulunması yaklaşma motivasyonu olarak adlandırılırken, olumsuz olabilecek bir sonucu önleme amacı ile bir davranışta bulunması ise kaçınma motivasyonu olarak adlandırılıyor. Başka bir araştırmaya göre çiftler günlük hayatlarında yaklaşma motivasyonu ile fedakarlık yaptıkları zaman daha fazla olumlu duygu deneyimliyor ve daha az çatışmaya giriyorlar. Diğer bir durumda çiftler kaçınma motivasyonu ile fedakarlık yaptıklarında; “kavga etmeyelim, aramız bozulmasın” düşüncesi ile kendi isteklerinden vazgeçtiklerinde ilişkinin kalitesi olumsuz etkileniyor. Kişi, partnerine yaklaşma motivasyonu ile bir fedakarlıkta bulunduğunda bu durum minnettarlık duygusunu açığa çıkarıyor. Çünkü bir fedakarlık yapıldığında bunun bizim iyiliğimiz için, düşünülmüş ve içten gelerek yapılmış olmasını diliyoruz.

Fedakar davranışta bulunmanın ilişki için olumlu etkileri olduğu kadar, fedakarlıkta bulunan kişi için de olumlu etkileri olabiliyor. Fedakârlık yapmak, kişinin kendisi hakkında sahip olduğu olumlu imajı sürdürmesini kolaylaştırabiliyor. Bu olumlu imaj ilişki içinde; ilgili, ilişkisine değer veren ve karşısındakinin isteklerini önemseyen bir partner olma şeklinde ele alındığında; fedakar davranışta bulunmak kişinin ilişkisine karşı da olumlu düşüncelerini doğrular nitelikte oluyor. Kişi yaptığı fedakarlıkla partnerini mutlu etmiş olmaktan keyif alabiliyor ve partnerinin mutluluğu ile mutlu olabiliyor.

Ancak bu fedakarlığı sürekli olarak partnerlerden sadece biri yaptığında, bunun kendisi için zarar verici olduğunu düşünmeye daha meyilli oluyor. Yapılan fedakarlıklar fark edilmiyor ve takdir görmüyorsa kişi kendisine minnet duyulmadığını hissedebiliyor ve bunun sonucunda fedakarlık, ilişkiyi besleyen bir davranış olmaktan çıkıp kişinin kendini kullanılmış hissetmesi ile birlikte ilişkiye zarar veren bir davranış halini alabiliyor.

Fedakarlığın ilişkimize iyi gelmesi, bize kendimizi iyi hissettirmesi bu fedakarlığı hangi motivasyonla, hangi durum ve koşullarda yaptığımıza göre şekilleniyor.

Psikolog Zeynep Fenerci

İlişkilerde Fedakarlık,davranış,partner,

İlişkilerde Fedakarlık,davranış,partner,

İlişkilerde Fedakarlık,davranış,partner,

İlişkilerde Fedakarlık,davranış,partner,

İlişkilerde Fedakarlık,davranış,partner,

istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Testler

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi Hem Yüz Yüze Terapi Seçenekleri

Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif