Kendilik Nesnesi İşlevleri
Psikohelp
Paylaş
Kendilik Nesnesi İşlevleri
Heinz Kohut, empatik ebeveynlerin kendilik işlevlerinin sağlayıcısı olarak çocuğun olumlanma ve korunma gibi psikolojik gereksinimlerine verdikleri tepkiler sonucu çocuğun kendilik nesnesi işlevlerinin gelişmesine yardımcı olduklarını savunmuştur. Freud’un bireyi kendi dürtülerini doyuma ulaştırmaya ve bedenindeki gerginliği azaltmaya çalışan bir makine gibi tanımlamasının tersine Kohut, bireyin uyarıcı arayışı içinde olduğunu iddia etmiştir. Bireylerin yaşama dair temel motivasyonunu kendilik duygusunun parçalanması tehdidine karşın kendilik bütünlüğünün korunması olarak görmüştür. Ona göre yalnız kalma korkusu, kendilik nesnesi işlevlerini gerçekleştirenler ile yaşanan ayrılık, utancın yol açtığı narsistik yaralanmalar gibi durumlar bireyin parçalanma endişesinin tetikleyicileriydi.
Kendilik nesnesi işlevlerini, yaşamın ilk dönemlerinde birey için ötekiler tarafından sağlanan fakat bireyin bu işlevleri içselleştirmesi ile birlikte kalıcı haline gelen işlevler olarak görmüştür. Bu işlevlerin varlığının bireyin kendilik gelişiminde bütünleşme ve istikrar sağlarken yokluğunun bireyde kendiliğin incinmesi, karmaşa ve parçalanma duygularına kapılmaya yol açtığını belirtmiştir.
Kohut’un tespit ettiği kendilik nesneleri şu şekildedir:
Hamide Güven
Kaynakça
Rabstejnek, C. V. (2020). A brief review of self-psychology. Human and Organizational Understanding and Development, 1-5.
J. Palombo, H.K.Bendicsen, B.J. Koch, (2018), psikanalitik Gelişim Teorileri Rehberi 2. Cilt, İSTANBUL, Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları
Kendilik nesnesi İşlevleri,benlik,narsistik yaralanmalar,İdealleştirilmiş ebeveyn imagosu,Büyüklenmeci kendilik
istanbul psikolog,şişli psikolog,beşiktaş psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,psikolog ücretleri,ücretsiz psikolog,istanbul tavsiye psikolog,psikolog randevu,psikolojik destek,psikolojik danışmanlık,psikoloji,psikoterapi,psikolog,ünlü psikologlar,başarılı psikologlar,online psikolog tavsiye,erkek psikolog,kadın psikolog,psikolog istanbul,psikolojik rahatsızlıklar,psikolojik ilk yardım,psikolojik test,psikohelp,mecidiyeköy psikolog
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67