Kendimizden Neleri Kaybediyoruz?

Psikohelp

Paylaş

 

Kendimizden Neleri Kaybediyoruz?

Çocukluk çağındaki duygusal ihmal bizi hangi yönlerde etkiliyor?  Peki ya biz bunların  farkında mıyız? Çocuklukta yaşadığımız her şey hatırladığımız gibi mi?

Bazılarımız, çocukken temel ihtiyaçlarımızın karşılanması durumunda, ihmal edilmediğini ve normal bir çocukluğa sahip olduğunu düşünür:“benim çocukluğum çok iyiydi, hiçbir sıkıntı yaşamadım. Her şey çoğu ailede olduğu gibiydi.”. Aslında çocukken yiyecek, barınak, kıyafet ve bazı oyuncaklardan daha fazlasına ihtiyacımız vardır. Bunların dışında ebeveynlerimiz tarafından duygusal tedarik sağlanmadığında,yetişkinlik dönemimizde birçok duygusal sorunla karşılaşabilir ve bu sorunlarla nasıl başa çıkılır kestiremeyebiliriz. şişli psikolog

Çoğumuz, hayatımızın bir noktasında çocukluk çağı ihmalini bir dereceye kadar deneyimlemişizdir. Bazılarımız,yaşadığımız ihmalleri ve istismarları kabul etmek istemeyiz ve baş edemeyeceğimiz duyguları inkar edip, çocukluğumuzun güzel geçtiğini düşünmeyi tercih ederiz. Örneğin; fiziksel bir şiddete maruz kaldığımızda bu acı hissinin ve bu duyguların yanlış olduğunun daha çabuk farkına varırız. Ancak duygusal bir ihtiyaç duyduğumuzda ve bunun karşılanmadığı durumlarda, farkına varmak bizim için daha çok kafa karıştırıcı olabilir. Bu sorunları, özellikle biz ebeveynlerimizin ihtiyaçlarını karşılayan bir rolde olduğumuz zaman ya da ebeveynlerimizin bize sadece çocukmuşuz gibi davrandıkları ve onların davranışlarını sorgulamamamız gerektiğini öğrettikleri durumda yaşarız. istanbul psikolog tavsiye

Çocukluk ihmali, hayatımızın geri kalanına zarar veriyor mu? Ve biz bunların etkileriyle mücadele ediyor muyuz? Çocukluk döneminde yaşadığımız duygusal ihmaller bizi  hayatımızın hangi alanlarında etkiliyor ? 

Çocukken bazı duygularımızı hissetmek ya da o duyguları ifade etmek bize yasaklanmıştır. Ezici duygularımızla nasıl başa çıkacağımızı ebeveynlerimizde bize öğretmediler ve biz onlardan yardım isteyemedik; ihmal edildiğimiz için çok sayıda duygusal problemle baş etmeye çalıştık. Duygularımızı nasıl düzenleyeceğimizi bilmiyor ve bu sebeple bağımlılığa yatkın bir gelişim gösterebiliyoruz.  Duygusal acı, kayıp ve bunalmış gibi hislerimizden kurtulmak için ya da o duyguları bastırmak için aşırı derecede yemek yiyor, İnternete , sigaraya,  alkole ve maddeye karşı bağımlı hale geliyoruz. online terapi

İnsanlara karşı güvenme konusu her zaman yaşadığınız bir sorun mu? İnsanların güvenilmez olduğunu ve her zaman kendimizi korumak için tetikte beklememiz gerektiğini düşünürüz. Herkesin potansiyel olarak tehlikeli olacaklarını; bizleri reddederek, dışlayarak, inciterek ve alay ederek hayal kırıklığına uğratacaklarını bekleriz. Kendimiz dışında diğerlerine karşı güvenmekte güçlük çekeriz ancak bunun tam tersi olarak, hiç güvenilmemesi gereken bir kişiye hızlı bir şekilde güven duyabiliriz. Bunların ikisi de bize zarar verecek durumlardır.

Kendimizden Neleri Kaybediyoruz?

     kendimizden neleri kaybediyoruz

Peki her şeyi kendimiz mi yapıyoruz? Bu aslında güvensizlik durumunun bir uzantısıdır. Başkalarına karşı olan güvensizliğimizin bir sonucu olarak sadece kendimize güveniriz ve her şeyi kendimizin yapması gerektiğine inanırız. İşte bu her şeyi tek başına  yapmak zorunda olduğumuzu düşündüğümüz için çoğu zaman kendi zararımıza çok fazla zaman harcayabiliriz. Bu yüzden yardım istemeyi seçenek olarak görmeyiz. Kimsenin bizi umursamadığını ya da kendimizi açarsak insanların bizi incitebileceğini düşünürüz.

Çocukken yaşadığımız ihmalleri ne kadar içselleştiriyoruz? Çocukken öğrendiğimiz şeyleri içselleştirmeye meyilliyiz ve bunu sonuç olarak kendi algımız haline dönüştürürüz. Eğer  ihmal edilmişsek, aynı zamanda kendimizi de ihmal etmeyi öğrenmişizdir diyebiliriz (Kötü bir insan olduğumuz, kimsenin bizi umursamadığı, bunu hak etmediğimiz gibi düşüncelerdir bunlar.). beşiktaş psikolog

Bütün bunların dışında;çocukluk çağında yaşadığımız ihmal, depresyona, düşük benlik saygısına, sosyal kaygıya, kendine zarar vermeye, bağımlılığa, yıkıcı davranışlara ve hatta intihar gibi ciddi kişisel ve sosyal sorunlara yol açabilir. Bizler bu duygularla nasıl baş edilir öğrenemediğimiz için tüm bu sonuçlarla karşılaşırız.

Peki.... Bunlardan herhangi biri size tanıdık geliyor mu?

İçsel özgünlüğünüzü geri kazanmak, gerçek benliğinize göre yaşamanıza izin verdiği için tatmin edici bir hayat yaşamak için çok önemlidir. Bu blog gönderisinde tartışılan adımları izleyerek ve benzersizliğinizi kucaklayarak ve değerlerinizi onurlandırarak özgünlüğünüzü koruyarak, duygusal özgürlüğe ve özgüvene ulaşabilirsiniz. Unutmayın, kendinizi yeniden bulma yolculuğu devam ediyor ve başlamak için asla geç değildir.

Psikolog Firdevs Akbulut


Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenekleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif