Mazoşistik Hastalarda Aktarım ve Karşı Aktarım

Psikohelp

Paylaş

Mazoşistik Hastalarda Aktarım ve Karşı Aktarım

  Mazoşistik bireyler hayatlarında oldukları gibi terapi odasında da terapiste ilgi ve ihtiyaç duyduklarını, çok derin acılar çektiklerini ve bu acıların terapist tarafından görülmesine ve onaylanmasını beklerler. Mazoşistik danışanlar çoğunlukla hayatlarındaki otoriter alt üst ilişkisini odaya yansıtarak terapisti ebeveyni ya da daha sadistik acımasız biri olarak algılarken kendilerini sevgiye ve ilgiye muhtaç bir çocuk gibi yansıtmaktadırlar. Terapist mazoşistik danışan karşısında kendisini ebeveyni gibi hissedebilir ve onu hayatın zorluklarından kurtarmak için elinden gelen her şeyi yapabilir. Yani mazoşistik danışanlar bilinçdışı bir şekilde ya da bilinçli bir şekilde, terapist tarafından, kendilerinin kurtarılması gerektiklerine ve bunu hak ettiklerine inandırmaktadırlar. Fakat, bu kurtarılma planları ya da kötü bir olaya maruz kalma korkusu danışanın kişilik örgütlenme seviyesine bağlı olarak değişebilmektedir. Bunlara ek olarak, gerçekten mazoşistik karakterli danışan kendisini tehlikeli bir olayın içine sokmuşsa ve bunlarla nasıl başa çıkacağını bilmiyorsa, terapist danışanın güvenliğini nasıl sağlaması gerektiğini sık sık düşünebilir. Daha az dereceli mazoşistik karakterlerde ise yine hayatın getirdiği zorluklar karşısında kendisini çaresiz ve şansız hisseden bir taraf ve bunlara neşeli bir şekilde tahammül eden bir kendilik ortaya koyarlar.
  Mazoşistik danışanın kendi terapisti hakkında, seans içinde kendiliğinin değersiz taraflarını ortaya çıkaran, her olayda kurban rolünde olduğu için onu suçlayan, ilişkiyi terk etmesi için zorlayan, bencil, ilgisiz, eleştirici bir otorite olduğu konusunda korkusu bulunmaktadır. Buna ek olarak, mazoşistik bireyler, dışarıdaki insanların onların eksikliklerini göreceklerine ve eksikliklerinden dolayı reddedileceklerine karşı bilinçdışı bir şekilde korku yaşarlar. Bu korkularla baş edebilmek için ise hem yaşadıkları çaresizlikleri, şansızlıkları açık bir şekilde gösterirler hem de iyi biri olmak için çabalarlar.

  Kendi aleyhine işleyen kişilik dinamikleri karşısında yoğun şekilde yaşanan iki karşı aktarım bulunmaktadır. Bunlar; karşı mazoşizm ve sadizmdir. Çoğunlukla terapist bu duyguların ikisini de hissetmektedir. Özellikle yeni terapist olamaya başlamış olan kişilerde danışana ihtiyacından çok yardım etme veya cömert olma örüntüleri bulunmaktadır. Ayrıca, terapist, danışanın acılarını gördüğüne ve bu ilişkide asla ona saldırmayacağı konusunda ikna etmeye çalışır. Sonrasında ise, bu durum danışanı daha çaresiz ve mutsuz hissettirdiği noktada terapist bilinçdışı bir şekilde kızgınlık duymaya ve danışanın terapiye karşı dirençli olduğunu düşünür ve sadistik fantezilerini fark etmeye başlar. Buradaki, önemli olan nokta ise, terapistin hiçbir danışanı kurtarmaya çalışmaması, terapötik çerçevenin dışına çıkmaması ve danışanlara ne çok fazla ne çok az şekilde yardım etme fantezilerine girmemesi iyi olacaktır. Bu gibi durumları hissettiği noktada ise süpervizyon alması terapinin gidişatı açısından iyi olacaktır.

 

Depresyon semptomunun özellikleri ve mazoşistik semptomunun özellikleri birbirlerine çok benzediği için terapistler mazoşistik danışanı ilk seanslarda depresif olarak tanımlayabilmektedirler. Depresyonun tedavisinde terapist kendisine ne iyi gelecekse o hastaya da onu yapmaya, depresif danışanın mutsuzluğunu ve acılarını gördüğüne ve onu desteklemeye yanında olmaya çaba göstermektedir. Hatta, depresif danışan için seans sayısını arttırabilir, kötü hissettiği durumlarda özel olarak görüştükleri görülmüştür. Depresif danışanla terapiyi ilerletebilecek olan bu yaklaşım mazoşistik karakterli bir danışana uygulandığı durumda terapide gerileme başlayacaktır. Mazoşistik kişiliğe sahip danışan günlük hayatındaki gibi kendi aleyhine işleyen durumların kendi leyhine işlediğini bir de terapide uygulandığını görünce mazoşistik danışanın ekmeğine yağ sürmüş olunur. Çünkü, danışan ne kadar çok acı çekiyor olduğunu gösterirse terapistte danışana daha fazla yardım etme eğilimine girmiş olacaktır. Terapist ne kadar çok yardım etmeye çabalar ise mazoşistik danışanın daha kötüye gittiğini görmüş olacaktır ve bu davranış kendi aleyhine işleyen danışanlar hayat deneyimlerinin en iyi aynası olacaktır.

Mazoşistik Hastalarda Aktarım ve Karşı Aktarım

  Mazoşistik karaktere sahip danışanlarla çalışmak zorlu bir süreçtir. En önemli nokta terapide mazoşistik örüntülerin tekrarlanmasını önlemek adına terapistin sağlıklı sınır koyması mazoşistik danışanları canlı tutmaktadır. Terapi esnasında çıkan mazoşistik tepkilere yüzleştirici bir yaklaşım takınmak yerine destekleyici yaklaşım takınmak genel bir eğilimdir bunun yanında terapistinde kendi sadistik fantezilerini bilip anlaması ve kabul etmesi gerekmektedir. Çünkü, mazoşistik danışanlarla çalışırken en çok ortaya çıkan savunma mekanizması eyleme koymadır. Terapistinde kabul etmediği veya bilmediği itkileri eyleme koyması danışana zarar verebilir. Ayrıca, terapist için, mazoşistik danışana yardım etmeye çalıştıkça daha kötü olması hırpalayıcı olmaktadır. Karşımızdaki kişinin kendisini inatla aşağılayıcı şekilde davranması ve buna karşı terapistin iyi niyetli ve destekleyici durması da zor bir durumdur. Bu yüzden, terapistin sadistik yönlerini tanıması önemlidir.
  Son olarak, mazoşistik danışanların öz yıkıcı davranışları karşısında terapist danışanın taşımadığı kaygıyı taşımak zorundadır. Örneğin, rastgele bir şekilde cinsel ilişkiye giren bir mazoşistik danışanın HIV kapabileceğini kendisi düşünmez bu yüzden terapistin bu konuyu terapi içinde ele alması ve danışanın nasıl bir tehlikeye kendisini açık tuttuğunu konuşması gerekmektedir.

Psikolog Aleyna Er

Kaynakça
  McWilliams, N. (2010). Psikanalitik tanı: Klinik süreç içinde kişilik yapısını anlamak (E. Kalem, Çev). İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları (1999).

Mazoşistik Hastalarda Aktarım ve Karşı Aktarım,danışan,

Mazoşistik Hastalarda Aktarım ve Karşı Aktarım,danışan,

Mazoşistik Hastalarda Aktarım ve Karşı Aktarım,danışan,

Mazoşistik Hastalarda Aktarım ve Karşı Aktarım,danışan,

Mazoşistik Hastalarda Aktarım ve Karşı Aktarım,danışan,

Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog

Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenekleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif