Narsisistik Kendilik Bozukluğu’nda Aynalama

Psikohelp

Paylaş

Narsisistik Kendilik Bozukluğu’nda Aynalama

Narsisistik hastayla çalışan bir terapist için yüzleştirme savunmaların aktive olması anlamına gelmektedir. Terapist için izlenmesi gereken yol borderline hastadaki yoldan bu noktada ayrışmaktadır. Yüzleştirme yapmak narsistik hasta için bir savunma nedeni olabilmektedir. Çünkü hasta yorumlamayı kaldıracak kapasiteye sahip olamamaktadır.

Narsisistik hastayla yapılan tedavide yorumlamayı mümkün kılabilmek için izlenen yöntem kişinin duygulanımına karşı aynalama göstermek olacaktır. Terapist narsisitik hastanın ilk önce acısını aynalamalıdır. Bu yöntem terapötik ilişkiyi kuvvetlendirmede büyük önem arz etmektedir. Kişi, terapist tarafından empati kurulabildiğini ve anlaşıldığını bilmeye ihtiyaç duymaktadır.-şişli psikolog

Terapiye gelmiş narsistik bir danışan ilk önce sınama davranışı göstermektedir. Buradaki davranış aslında bir aktarım eyleme vurumu olmaktadır. Bu noktada seanslarda süreklilik de az olmaktadır. Danışan, terapistin empatide başarısız olduğu noktalarda terapiden uzaklaşmaya başlamaktadır. Bu nedenle aynalama bir ihtiyaçla ortaya çıkmaktadır. Aynalama kimi zaman bakım veren tarafından doyurulmamış bir ihtiyaç olarak görülmektedir.

Aynalama danışan için aktarım eyleme vurumunun da azalmasına ön ayak olacaktır. Kişi aktarım eyleme vurumu azaldıktan sonra terapötik ittifakı güçlendirmeye başlamaktadır. Eyleme vurumun azalması narsisistik danışan için bir ayrılma dönemidir. Kişi aktarım eyleme vurumunun ve savunmaların azalmasıyla beraber gerçek kendiliğini etkinleştirmeye başlamaktadır. Bu ise kendilik ve nesne ilişkilerinin de ayrışmaya başlaması anlamına gelir. Bu noktadan sonra terk depresyonuna dair anılar deneyimlenmeye başlanabilmektedir. Bu durum kişiyi savunmaları yeniden uyandırmaya götürebilmektedir.-mecidiyeköy psikolog

Savunmaların yeniden uyanması ve bunun tedavi süresince bir döngü şeklinde yaşanması borderline kendilik bozukluğunda bahsedilen borderline üçlüsüne benzer bir durumu ortaya çıkarmaktadır. Bu durumda terk depresyonu her tekrar edildiğinde terapist gerektiği şekilde onun üzerinde durabilmelidir. Bu ise aynalamanın sürdürülebilmesine bağlıdır.

Terk depresyonu üzerinde gerektiği şekilde durulduktan sonra danışan ayrılma aşamasına girmeye başlamaktadır. Bu ise kendilik ve nesne ilişkilerinin birbirinden ayrılması anlamına gelmektedir. Bu durumda savunmacı kendilik ve gerçek kendilik de birbirinden ayrılmaya kişi aralarında ne kadar büyük bir fark olabileceğini anlamaya başlar. Gerçek kendiliğin ortaya çıkışı kişinin ötekine ayrı bireyler olarak bakabilmesini kolaylaştırmaktadır. Bu da sağlıklı ilişkiler kurulabilmesine zemin hazırlamaktadır.-beşiktaş psikolog

Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın

Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın

Ücretsiz Terapi için Tıklayın

Psikolog Deniz Geçginer

KAYNAKÇA

Katz, J. (2016). Narsisistik Kendilik Bozukluğu’nun Teorisi ve Tedavisi. (Çeviri: Gülünay Akçalı) Psikoterapi Enstitüsü Web Sitesi.

Masterson J.,F., Lieberman A., R. (2012). Terapistler İçin Kişilik Bozuklukları Rehberi Masterson Yaklaşımı Rehber ve Çalışma Kitabı. (Çeviri: Mirel Benveniste) Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.


Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

esin:

Teşekkürler

Psikohelp: Merhabalar, Blog yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Hem Online Terapi Hem Yüz Yüze Terapi Seçenekleri

Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif