Psikohelp - İstanbul psikolog, online psikolog, online terapi

Narsisizm ve Sosyopati

Hem sosyopati hem de narsisizm kişilik bozuklukları olsa da aynı değildir. Sosyopatlar bireylere karşı daha hesaplayıcıdır ve başkalarının refahına veya acısına aldırmazlar. Zararlı verici eylemlerinden zevk alma olasılıkları daha yüksektir. Narsisistler farklıdır çünkü eylemleri genellikle kendi kendini yükseltmeyi hedefler ve başkalarına verilen herhangi bir zarar genellikle bir hedefi takip etmelerinin bir sonucudur.

Sosyopatlar, yasalara sık sık karşı gelebilirler. Ayrıca, insanları yalnızca kendi çıkarları için kullanabilirler ve insanlarla uğraşırken dramatik veya değişken etkileşimlere sahip oldukları bilinmektedir. Bir sosyopatın iş yerinde tutunmakta zorluk çekmesi daha olasıdır ve istikrarlı ilişkiler kuramayabilir.

Sosyopati, genetiğin veya istismar gibi olumsuz çocukluk deneyimlerinin bir sonucu olabilir. Ayrıca erken yaşlarda ihmalin bir sonucu olabilir. Aile ilişkileri ve akranlarla ilişkilerin ne kadar iyi ele alındığı gibi çevresel koşullar da sorumlu olabilir.

Narsisistik kişilik bozukluğu olan biri aşırı derecede kendine karşı artan bir önem duygusu, hayranlık duyulması gerektiğine dair güçlü bir ihtiyaç veya özel muamele görme hakkı ile kendini gösterecektir. Diğer zamanlarda, bu bozukluğu olan bir kişi geniş kapsamlı güce sahip olma hayallerine sahip olabilir.

Narsisistlerin istedikleri pozisyona doğru yol almaları için yalan söyleyebilirler. Çoğunlukla partnerlerinin romantik ilişkilerdeki ihtiyaçları konusunda ilgisizdirler ve başarıları için övgü veya hayranlık almadıklarında küçümsenmiş hissedebilirler.

Bununla birlikte, başkalarının onun görüşünden uzakta olduğu zamanlarda ve kendileriyle ilgili öngörülen bir vizyona müdahale eden zorluklar ortaya çıktığında artan utanç, çaresizlik ve öfke duyguları yaşayabilirler.

Narsisizm, reddedilmenin belirgin olduğu zor bir çocukluk veya ilgili bireyin kırılgan bir egoya sahip olduğu durumlar gibi bir dizi faktörden kaynaklanabilir.

Aynı şekilde, bir çocuğu kişiliğin oluştuğu yaşlarda aşırı derecede övmek, kendine olan inancının artmasına ve narsisizmi teşvik etmesine neden olabilir. Bu bozukluktan genetik bir bağlantının sorumlu olabileceğine dair şüpheler de var.

Bir sosyopat ile narsisist arasında ayrım yaparken, eylemlerinin arkasındaki nedene bakılması önemli bir yerdir.

Sosyopatlar manipüle etmek, zarar vermek, hırsızlık yapmak ve başka türlü sadece eğlence için başka bir kişinin sınırlarını ihlal edebilirler. Narsisistlerin motivasyonları, önemlerini büyütmeye veya bir hedefe ulaşmaya dayanır.

Hem sosyopatlar hem de narsisistler, başkalarıyla iletişim kurarken gözle görülür bir empati eksikliği gösterirler. Ahlaktan bir şekilde yoksundurlar ve başkalarına karşı plan yapmaktan ve gündemlerine uyacak şekilde onları kontrol etmekten çekinmeyebilirler. Hedeflerine ulaşmak için bir sosyopat veya narsisist cazibelerini kullanabilir.

Ayrıca sosyopatik veya narsisistik özellikleri olan bireyler genellikle duygu durum bozukluğu, madde bağımlılığı geliştirme, intihar düşünceleri tutma veya intihar etme riski olmayan bireylere oranla daha yüksektir.

Bir kişi narsisist veya sosyopat özellikleri sergilediğinde, bu genellikle hesapladığı, empati eksikliği duyduğu ve kendi çıkarlarını başkalarının çıkarlarının üzerine koyduğu anlamına gelir. Ancak benzerlikleri paylaşmasına rağmen bu koşullar aynı değildir.

Kendine zarar verme veya başkalarına zarar verme ile sonuçlanan ciddi vakalarla, her iki kişiliğin de bir süre boyunca düzenli terapi başvurmasına dikkat etmek önemlidir.

Duygu Öztürk

Plumptre, E. (2023, March 16). Sociopath vs. narcissist: What’s the difference? Verywell Mind. Retrieved March 23, 2023, from https://www.verywellmind.com/the-difference-between-a-narcissist-and-a-sociopath-5181518 

Narsisizm ve Sosyopati,empati,narsisist,sosyopat,ilişki,zarar verici,

Narsisizm ve Sosyopati,empati,narsisist,sosyopat,ilişki,zarar verici,

Narsisizm ve Sosyopati,empati,narsisist,sosyopat,ilişki,zarar verici,

Narsisizm ve Sosyopati,empati,narsisist,sosyopat,ilişki,zarar verici,

istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım

1 comment on “Narsisizm ve Sosyopati

Bir Cevap Yazın