Narsist Liderlerle Çalışmak

kendinizi savunmadan ve hatta düşmanca ifadelere katılmadan birkaç cümleyle cevap vermek ve gerçeklere bağlı kalırken daha ılıman bir tutum kullanmak anlamına gelir

Narsist Liderlerle Çalışmak

Liderlik, narsistler için doğal bir hedeftir çünkü motivasyonel statü, güç ve ilgi hedeflerini besler niteliktedir. Tabii ki, tüm liderler narsisistik özelliklere sahip değildir, ancak liderlik narsistlere avantajlar sunduğundan, güçlü konumlarda bulunan bireylerde narsist eğilimler bulmak kesinlikle yaygındır. Bugünün iş liderlerinin her zamankinden daha yüksek profillere sahip olmalarının nedenlerinden  biri, iş dünyasının hayatımızda eskisinden çok daha büyük bir rol oynaması ve liderlerinin daha sık gündemde olması, diğeri ise iş dünyasının vizyoner ve kişisel liderlik gerektiren büyük değişiklikler yaşıyor olmasıdır.

Narsistleri liderlik pozisyonlarını aramaya iten birincil motivasyon, görkemli ihtiyaçlarını ve vizyonlarını destekleyen “dış dünyayı yapılandırmak” için ihtiyaç duydukları gücü kazanma arzusudur. Bu benmerkezci motivasyonlarını dikkate alırsak, bazı liderlerin anlaşılmaz görünen kararlarını ve eylemlerini anlamamız daha kolay olabilir.

Narsistik kişilik özelliklerine sahip bireyleri liderlik özelliklerine göre sınıflandırırken, üretken ve üretken olmayan narsist lider kavramlarıyla karşılaşılmaktadır. Üretkenlik niteliği yüksek olan narsist liderler, narsistik özelliklerini kendilerini ve içinde bulunduğu kuruluşu geliştirmek için bir araç olarak kullanırken, üretken olmayan bir narsist lider, narsistik özelliklerinden kaynaklanan akıl dışı ve sağlıksız beklentilerle hareket ederek çevresindekiler ve bulunduğu kurum için yıkıcı sonuçlara yol açabilir.

Patronunuzun Narsisistik Olduğuna Dair İşaretler Nelerdir?

Narsisizmi,  açık sözlü davranış ve eğilimleri olan genel bir özellik olarak düşünelim.  Fehr, “Narsisizm, araştırmalarda şişirilmiş bir büyüklük duygusu veya abartılı bir kendilik ve yetenek duygusu olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte, şişirilmiş benlik görüşlerini ne pahasına olursa olsun güçlendirme ile meşgul olurlar” diye belirtiyor.

Temel olarak, narsistler kendileri hakkında yüksek düşüncelere sahiptirler ve bu görüşleri sürdürmek için ellerinden gelenin en iyisini yaparlar. Bu genellikle ya başkalarından hayranlık duymak ya da onları bir rakip haline getirmek ve kendilerini üstün hissetmek için başkalarını aşağılamak şeklini alabilir.

Fehr, narsistlerin karizmatik olma eğilimine sahip olduklarını, övgülerle motive olduklarını ve güçlü yanlarını göstermeye veya tartışmaya niyetli olduklarını belirtiyor. Hata yaptıklarında bunu kabul etmezler ve genellikle sorumluluk almak ve üstesinden gelmek için kişisel veya örgütsel kaynakları kullanırlar. Narsistler, yeteneklerinin eleştirilmesine de tahammül edemezler ve benlik imajlarının tehdit edildiğini hissettiklerinde harekete geçerler.

Narsisistik Patronunuz Varsa Neler Yapabilirsiniz?

Ağınızı Genişletin: Kendinize patronunuzla olan ilişkinizden ideal olarak ne elde etmek istediğinizi sorun ve eğitim, fırsatlar veya sosyal destek olsun, bu kaynakları elde etmek için başka yerler arayın. Bu, kariyer mentorluğu için patronunuzun patronuyla bağlantı kurmak, profesyonel bir organizasyondaki fırsatları öğrenmek veya iş arkadaşlarınızla bağlantılar kurmak anlamına gelebilir.

Etkileşimleri Kısa ve Tatlı Tutun: Narsist kişiyle etkileşimlerinizi kısa, bilgilendirici, arkadaş canlısı ve sağlam tutmaya çalıştığınız bir yöntemdir. Bu, kendinizi savunmadan ve hatta düşmanca ifadelere katılmadan birkaç cümleyle cevap vermek ve gerçeklere bağlı kalırken daha ılıman bir tutum kullanmak anlamına gelir. Buradaki fikir, etkileşimlerinizi sınırlandırırken ve sınırlarınızı korurken (yani konuşmayı uzatan veya körükleyen şeyler söylememek) kişiyle birlikte çalışmanız gerektiğini kabul etmektir.

Öz Bakım Pratiği Yapın: Bir narsistle etkileşimlerde bulunmak streslidir. Bir şeye ihtiyacınız olup olmadığını, örneğin rahatlamak için bir yürüyüşe çıkmak veya sevdiklerinizle duygularınızı paylaşma ihtiyacınızın olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Bu, tükenmişliği önlemeye yardımcı olur ve kendi iyiliğinize öncelik vermenizi sağlar.

Klinik Psikolog Çiğdem Başyurt

KAYNAKÇA

Maccoby, M. (2018). Narcissistic leaders: The incredible pros, the inevitable cons. In Contemporary Issues in Leadership (pp. 199-214). Routledge.

Rosenthal, S. A., & Pittinsky, T. L. (2006). Narcissistic leadership. The leadership quarterly, 17(6), 617-633.

Narsist Liderlerle Çalışmak,güç,övgü, kişilik özellikleri,iş,profil,ihtiyaç,

Narsist Liderlerle Çalışmak,güç,övgü, kişilik özellikleri,iş,profil,ihtiyaç,

Narsist Liderlerle Çalışmak,güç,övgü, kişilik özellikleri,iş,profil,ihtiyaç,

Narsist Liderlerle Çalışmak,güç,övgü, kişilik özellikleri,iş,profil,ihtiyaç,

Narsist Liderlerle Çalışmak,güç,övgü, kişilik özellikleri,iş,profil,ihtiyaç,

istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts