Oral Dönem’e Kısa Bir Bakış

Psikohelp

Paylaş

Oral Dönem’e Kısa Bir Bakış (istanbul psikolog, online psikolog)

Oral dönemde en çok hissedilen açlığa karşı devreye giren dürtü olmaktadır. Birey, sürekli acıkarak kaygı hissettikçe annenin varlığına dair hissedilen her kaygı esnasında açlık yeniden devreye girmektedir. Erikson’a göre oral dönem temel güvenle ilişkilendirilmektedir. Fakat Freud bu dönem ihtiyaçlarını dürtüsel olarak yorumlamaktadır.

1. Oral Dönem’in İki Hali (şişli psikolog)

Oral Dönem, Abraham’a göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki pasif pozisyondaki oral karakterlerdir. Bu bireyler öteki nesneye karşı bir beklenti hissetmektedir. Buna örnek olarak sorumluluk almayıp hizmet bekleyen bireyler gösterilebilmektedir. Diğer oral karakter tipleri, sürekli olarak öteki nesneden destek ve onay alma ihtiyacı içindedir. Bunun altında yatan bir etken ötekinin orada olup olmadığında dair bir test uygulamaktır. Bunun için kişiler kendisi ötekine bir şeyler vererek karşılığını alıp alamayacaklarına görmek istemektedir.

Oral karakterlerde güvenlik ve iyimserliğe dair duygular sık bulunmaktadır. Bu duygular açlığın giderilmesine bağlıdır. Fakat açlık karşılanmadığında sadistik ve kötümser bir hak isteği ortaya çıkmaktadır. Bunun karşılığında ise kişi hak ettiğini alabilmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini düşünmektedir.

2. Oral Dönem’deki Uzaklaşma İhtiyacı (beşiktaş psikolog)

Kişi sürekli olarak hissetmiş olduğu güvenlik duygusuna ihtiyaç duymaktadır. Doyumun geleceğine dair güvenli bir düşünce yerine doyumun gelip gelmeyeceğine dair sorgulayan kaygılı bir hal mevcuttur. Bu durumda kişinin ötekine duyduğu ihtiyaç oldukça fazla olmaktadır. Sadece ötekinin varlığı bazen tüm sorunlar çözmek için yeterli gibi gelmektedir. Bu kişilerin fantezileri genellikle güvenli alan üzerine olmakla beraber güvensiz ortamlara girmeye dair çok fazla endişe barındırmaktadır.

İhtiyaçları nedeniyle suçlu hissettirilmiş bireyler oral arzuları karşılanmadığı için pasif kalarak karşıdakine minnet duymadan alabileceği ilişkiler yaratmaktadır. Bu tür bireyler kimi zaman karşı tarafı ihtiyaçlarını karşılayabilmek için manipüle etmektedir. Almak ona acı verdiği için ötekinin yanında kalmak zor gelebilir ve uzaklaşmaya dair bir ihtiyaç duyar.

3. Fikir Birliği ve İtiraz (mecidiyeköy psikolog)

Oral karakterler karşılarındakiyle uyum içinde olarak birlik kurmayı sevmektedir. Uyum içerisinde olmak ise ötekiyle aynı fikirde olmayı gerektirebilmektedir. Kişilerin fikrine uymak bağ kurmak için bir şart olarak görülmektedir. Bireyler, yalnız kalamadıkları için kendilerini kabul ettirmek uğruna küçük düşürücü davranışlarda bulunabilmektedirler.

İtiraz etmek ise yutulma korkusuna karşı bir önlem görevi görmektedir. Kişi sürekli karşı tarafı onayladığında kendisi olamamaktan ve benliğini kaybetmekten endişe etmektedir. Bu ise kişileri öteki nesnelerden uzaklaşmaya ve izole olmaya itmektedir.

Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın

Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın

Ücretsiz Terapi için Tıklayın

Deniz Geçginer

KAYNAKÇA

Brenner, C. (1998). Psikanaliz Temel Kavramlar. HYB Yayıncılık.

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenekleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif