PANDEMİ SÜRECİNDE ONLİNE TERAPİNİ ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE
Psikohelp
Paylaş
Son yıllarda oldukça sık kullanılan online terapiler, pandemi sürecinde daha yaygın hale gelmiştir. Online terapiler pandemi öncesinde, ruh sağlığı hizmetlerine ulaşımın mümkün olmadığı durumlarda, terapi sürecinin başında, kişi kimliğini gizlemeyi tercih ettiğinde, problemleri ile ilgili nasıl bir terapi alacaklarını bilemeyip ilk iletişimi uzmanlarla internet üzerinden kurmaya ihtiyaç duyduklarında kullanılırdı. Fakat pandemi sürecinde, karantina, sokağa çıkma yasakları ve sosyal mesafenin önemi ile online terapiler geleneksel terapilerin önüne geçmiştir./ Pandemi Sürecinde Online Terapinin Etkililiği Üzerine
Online terapinin etkileri bilimsel yollarla desteklenmektedir. Araştırmalar online ortamın danışan ve terapist içinde güçlü ve destekleyici bir ilişki kurmaya karşı bir engel olmadığını ortaya koymakta ve birebir seanslar kadar etkili olduğunu söylemektedir.
Teknolojinin gelişimi ile artış gösteren mesafeden iletişim ile gerçekleşen terapilerin, geçmişine Sigmund Freud öncülük eder. Freud danışanlarıyla iletişim kurmak için mektup yöntemini kullanmıştır.
Psikolog ve danışanın görüntülü görüşme imkânı sunan uygulamalar ile bir araya gelmesi ile başlar. Seans süresi karşı karşıya terapide olduğu gibi 45-50 dakikadır. Seanslar çoğu süre haftada bir ya da on-on beş günde bir defa olur.
Online terapilerde seansların yapılandırılması, uygulanan teknik ve elde edilen sonuç birebir terapilerden farksızdır.
Zürih Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, online terapi gören danışanlar birebir terapi alanlara oranla az bir farkla olsa da daha iyi sonuç almış, 3 ay hemen sonra meydana getirilen kontrolde ise online terapi grubu ise daha büyük bir oranla tamamen iyileşmiştir.
Online terapi alan grup klasik yöntemle tedavi gören gruba oranla daha çok semptomda iyileşme göstermiştir. Tedaviden altı ay sonra gündeme getirilen takipte online terapi görenlerin diğer gruba kıyasla çok daha iyi sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Online terapi memnuniyeti: Kanada’da yapılan bir çalışmaya bakılırsa online terapi gören hastaların iyileşme ve doyum oranları yüz yüze terapi görenlerle aynı bulunmuş. Tedavinin ekonomik boyutu ise online terapide normal fiyattan yüzde on miktarıyla daha az olarak ortaya koyulmuştur (Collie, Mitchell, & Murphy, 2000).
Online Terapi Kimler İçin Uygundur?
Psikolog Zahide Kuyumcuü
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67