Psikanaliz ve Dil Sürçmesi

Psikohelp

Paylaş

Psikanaliz ve Dil Sürçmesi

  Freud 1904 yılında yayımlamış olduğu “Günlük Yaşamın Psikopatolojisi” kitabında dil sürçmelerinden, bilinçli/bilinçsiz unutmalardan, atmalardan, esprilerden, düşlerden bahsetmektedir. Başta Freud bu konular hakkında incelemeye başlamış sonrasında diğer analistlerce de incelenerek bugün geniş ve güvenilir bilgiye sahip olmuşuzdur. O yüzden bugün bu konuların hepsi Psikanalitik teori içinde ele alınmaktadır.

  Dil sürçmeleri, Freud’un gözlemlerinden önce, toplumdaki insanlar tarafından fark edilmiştir. Dil sürçmeleri, halktaki insanlara göre, rastlantıdan çok amacı olan laflar diye düşünülmüştür. Bu yüzden, “Dervişin fikri neyse zikri de odur.” atasözü ortaya çıkmıştır. Örneğin, Freud’dan önce, örneğin, istemediğiniz bir kişi misafirliğe geldiyse ve ona geldiğinde “hoş geldiniz” yerine “hoşça kalın” demiş olsaydınız, arkadaşınız size iyi gözle bakmaz ve muhtemelen kendini rahatsız hissederdi. Başka bir örnekte de, arkadaşınıza hediye verirken “sana layık değil ama” yerine “sen layık değilsin ama” diyerek dilin sürçmesi ile kişi utanç içinde söylediğini telafi etmeye çalışabilmektedir. Freud’a göre dil sürçmeleri, kişinin içinde bir amaca yönelik ve kasıtlı şekilde yapılmış eylemler olduğunu, ancak yapan kişinin bu niyeti bilinçli bir şekilde bilmediğini, bilinçdışı bir şekilde yaptığını ortaya atmıştır.

  Dil sürçmelerinin en basit hali parapraksi yani unutmadır. Kişi eşyayı nereye koyduğunu unutabilir, yazmak istediği sözcüğü unutabilir ya da söylemek istediği kelimeyi unutabilmektedir Psikanalizde ise parapraksi kişinin günlük yaşamda dil veya hareket sürçmesi denmektedir.
  Unutma, egonun bastırma savunma mekanizmasından kaynaklıdır. Örneğin, terapi içerisinde danışan utanarak cinsel hayatından bahsederken bir anda bahsettiği konuyu unutması ya da konuyu bağlayamaması örnek verilebilir. Danışan bilinçli bir şekilde utanç ve korku duygularıyla karşılaşmak ve cinsel hayatı üzerine konuşmak istemiştir fakat bir anda kendisi bilinçdışı bir şekilde bahsettiği konuyu unutuvermiştir. Bu durum konuyu bastırmasına bir örnektir fakat bu durumu unutma sebebi ise kişi utanç, korku veya suçluluk duygularını hissetmeyi önlemeye çalışmasıdır.
  Peki bir insan ortada bir neden yokken nasıl unutabilir? Bunun cevabı ise bu sürçme eylemlerinin bilinçdışı bir şekilde olmasından kaynaklıdır. Terapi odasında psikanalitik bir yaklaşımla bu unutma ortaya çıkartılabilir. Eğer danışanla işbirliği sağlanır ve danışan zihnindekileri değiştirmeden, seçmeden, sadece zihnini serbest bırakarak sürçmeyle ilgili olan bütün düşüncelerini söyleyebilirse, danışanın niyetini ve arzusunu ortaya çıkartabiliriz. Aksi takdirde, sürçmeyi derinleştirmek yerine terapist varsayımlarda bulunacak olursa doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Çünkü sadece sürçmeyi yapan kişi kendi niyetini ve arzusunu bilebilmektedir.

  Dil sürçmesi ya da kalem sürçmesi ise bilinçdışı bir düşünce ya da arzuyu yine bastırma savunma mekanizmasının iyi çalışmamasından kaynaklıdır. Bu durumda kişi söylemek ya da yazmak istediği şeyi gizli tutmaya çabalamaktadır fakat zihni o şeyi bilinçdışı şekilde açık eder. Örneğin, bir avukat müşterilerinin hayatlarının “en gizli yönlerini” anlattığını söylemek yerine “can sıkıcı dertlerini dinlediğini” söyleyebilir. Avukatı aslında, saklamak istediği şeyi saklayamadığını ve bazen müşterilerini dinlerken sıkıldığını açıklamış olabilir.

Bu noktada aynı şekilde yaklaşım kişinin sürçmeye yaptığı çağrışımlar ile açıklanmalıdır. İkinci örnek olarak, danışan terapi esnasında kocasından bahsederken “babam gibi” diyebilir. Bu sürçme danışana gösterildiğinde genellikle “evet babama benziyor hareketleri” deyip normalleştirilebilir. Fakat bütün ayrıntılarıyla konuşulduğunda ödipal kompleksten kaynaklı babasını temsil ettiği birisiyle evlendiği bilince çıkartılabilir. Burada ise, yıllarca bastırılan id içeriğini bir sürçmede ortaya koymaktadır. Fakat burada önemli bir nokta var ki, terapistler bu sürçmenin Freud’un psikoseksüel gelişiminden kaynaklı ödipal komplekse bağlayabilirler, ancak hiçbir sürçme, sürçmeyi yapan kişi tarafından derinleştirilmeden varsayımlarla ele alınmamalıdır.

psikanaliz ve dil sürçmesi

  Sohbet ederken veya yazarken yapılan sürçmeler genelde yorgunluğa veya dikkatsizliğe bağlanabilmektedir. Freud bu düşünceleri sürçmeye karşı bir süs rolü verildiğini söylemektedir. Freud, kişide ortaya çıkan sürçmelerin her zaman bilinçdışı olacağını savunmuştur.
  Dikkatsizlik yoluyla ortaya çıkan kazalarda sürçmenin bir başlığıdır. Bu yolla anlatmak istediğimiz, kişinin kendi davranışları sonucu olarak ortaya çıkan fakat bilinçli bir şekilde niyet etmediği kazalardır. Örneğin, genç bir kızın yaptığı zincirleme araba kazası tamamen yolun durumuna bağlı olarak, bilinçdışı niyetiyle hiç ilgisi olmadan olabilir. Diğer taraftan ebeveynleri arkadaşlarıyla tatile göndermediği için bilinçdışı bir şekilde yanlışlık sonucunda da olabilir. Bu durum okuyucuda her şeyin altında bilinçdışı bir niyet olabileceğini sorgulatabilir. Yorgunluk, dikkatsizlik veya bıkkınlık bunlar bir etken olabilir fakat bunlar yanında dil ve kalem sürçmelerinde kullandığımız savunmalarda bu durumlarda geçerlidir. O yüzden bir parça bilinçdışı niyet dışarıda bırakılmamalıdır. Fakat yine burada sürçmeyi yapan kişiyi tamamen terapi odasında analiz etmeden varsayamayacağımızı da unutmamamız gerekir.

  Sonuç olarak, Freud’a göre, id, ego ve süperegonun bilinçdışı parçalarından gelen arzular, niyetler, dürtüler sürçmeyi ortaya çıkarırlar. Ego, bilinçdışı parçalar arasında arabuluculuk yaparak id’den ve süperego’dan gelen dürtüleri kontrol etmeye ve bilinçdışı parçaları bütünleştirmeye çalışır. Eğer ego bu değişik yerlerden gelen dürtüleri bütünleştirmeyi başarabilirse ego güçlü deriz. Bu durumda, sürçme yaşanmaz, yaşansa bile az miktarda yaşanır. Fakat egoda bu bütünleştirme sağlanamazsa farklı yerlerden gelen kaynaklar organize edilemez. Bilinçdışı parçalar bütünleştirilemez. Bütünleştirilemeye bu parçalar kendilerini düşünce ve davranış yoluyla sürçme olarak kendilerini ortaya koyarlar. Bu bütünleyici ego ne kadar başarılı olursa ruhsal durumda o kadar normal olacaktır fakat bütünleyici ego az başarılı olursa sürçmelerde o kadar kendilerini belli edeceklerdir.

Psikolog Aleyna Er

Kaynakça

  Brenner, C. (1998) Psikanaliz ve Temel Kavramlar. HYB Yayıncılık.  Ankara. S.137-157

  Watts, J. (2017) Freud Sürçmesi. Retrieved from: http://libidodergisi.com/freud-surcmeleri/

Psikanaliz ve Dil Sürçmesi,ödipal,freud,id, ego ve süperego,danışan,terapi,unutmak, bilinçdışı

Psikanaliz ve Dil Sürçmesi,ödipal,freud,id, ego ve süperego,danışan,terapi,unutmak, bilinçdışı

Psikanaliz ve Dil Sürçmesi,ödipal,freud,id, ego ve süperego,danışan,terapi,unutmak, bilinçdışı

Psikanaliz ve Dil Sürçmesi,ödipal,freud,id, ego ve süperego,danışan,terapi,unutmak, bilinçdışı

Psikanaliz ve Dil Sürçmesi,ödipal,freud,id, ego ve süperego,danışan,terapi,unutmak, bilinçdışı

Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog,psikolog ekşi,kadın psikolog,ünlü psikolog,en başarılı psikolog,tesettürlü psikolog,klinik psikolog nedir,psikolog ücretleri,psikolog atama puanları,psikolog nasıl olunur,psikolog online terapi online psikolog,klinik psikoloji,Çocuk psikoloğu,endüstriyel ve örgütsel psikoloji,klinik olmayan psikoloji,psikolog taban puanları 2022,online psikolog ile online terapi,psikolog online psikolog,terapi ne demek,terapi,çift ​​terapisi,

Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog,psikolog ekşi,kadın psikolog,ünlü psikolog,en başarılı psikolog,tesettürlü psikolog,klinik psikolog nedir,psikolog ücretleri,psikolog atama puanları,psikolog nasıl olunur,psikolog online terapi online psikolog,klinik psikoloji,Çocuk psikoloğu,endüstriyel ve örgütsel psikoloji,klinik olmayan psikoloji,psikolog taban puanları 2022,online psikolog ile online terapi,psikolog online psikolog,terapi ne demek,terapi,çift ​​terapisi,

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenekleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif