Psikoterapi Bana Fayda Sağlar Mı?
Psikohelp
Paylaş
Psikoterapi Bana Fayda Sağlar Mı?
Bir toplum olarak, konu terapi olduğunda kesinlikle ikilem içerisindeyiz. Bir yandan herkesin bir terapisti var gibi görünüyor. Öte yandan, hala biraz utanç verici bir şey ve "normal" insanların yaptığı bir şey değil. Terapiye gitmek “sorunlu” insanların yaptığı bir şey mi? Terapiyi merak ediyor veya denemekten çekiniyorsanız size bu konuda birkaç önerimiz olabilir.
Amerikan Psikiyatri Birliği, psikoterapiyi “çok çeşitli akıl hastalıkları ve duygusal güçlükleri olan insanlara yardım etmenin bir yolu” olarak tanımlar. Hastalık olsun ya da olmasın, terapinin amacı her zaman kişinin günlük işleyişini iyileştirmesine yardımcı olmaktır ve terapinin tam da bunu yapmada etkili olduğu bulunmuştur. Belirli bozukluklar veya durumlar için hangi psikoterapinin en iyi olduğu konusunda tartışmalar olmasına rağmen genel olarak bireyin işleyişi ve refahı iyileştirdiği görülüyor. Bazı yönlerden bu, ağrı kesici almaya çok benzer: Acı çekiyoruz ve ilaç kullanarak rahatlıyoruz. Ruhsal anlamda acı çekiyorsak terapi alarak rahatlamamız gerekir. Ancak şuna bir açıklık getirelim; ne yazık ki hızlı ve kolay bir düzelme mümkün değil. Danışanlar sorunlarını terapistin söyleyeceği bazı sihirli kelimelerle çözmek isteseler de bu mümkün değil. Terapist, daha mutlu bir hayata giden yolculukta size rehberlik etmek için oradadır, ancak yürümeniz gerekir. Bu süreç zaman alabilir, ancak çoğu zaman buna değeceğini göreceksiniz. Buna ek olarak terapist size ne yapacağınızı söylemek için orada değildir. Bazen daha yönlendirici bir yaklaşıma ihtiyaç duyulsa da, terapist büyük olasılıkla size ne yapacağınızı anlamanıza yardımcı olacak sorular soracaktır. Sonuçta, bu sizin hayatınız ve kararları sizin vermeniz gerekiyor.
is
Bir terapistle geçmişiniz, bugününüz ve geleceğiniz hakkında konuşmak, kendinizi daha iyi anlamanıza yol açabilir. Kendini anlamak her zaman kendini kabul etmek anlamına gelmese de, özünüzde kim olduğunuzu gerçekten kucaklamanın ilk adımıdır. Fakat mutluluğun bir sırrı yoktur ve mutluluk getiren aydınlanma da yoktur. Terapinin bir kısmı kesinlikle zihinsel bozukluklara yönelik olsa da, büyük bir kısmı hala çarpıtılmış düşünce ve davranış kalıplarını anlayarak ve değiştirerek günlük işleyişi iyileştirmeyle ilgilenir. Genellikle mutluluğa ulaşmamızı engelleyen bazı zihinsel engeller vardır ve terapi bunları yıkmaya yardımcı olabilir. Terapiyle birlikte “yeni bir çift göz” edinebilirsiniz. Yani bir terapist, sorununuza yeni bir bakış açısıyla bakmanıza yardımcı olabilir. Bir şey hakkında uzun süre düşündüğünüzde, onun her yönünü düşünmüşsünüz gibi görünebilir. Ancak gerçekte, sorunun bilinçsizce görmezden geldiğiniz kısımları olabilir ve bir profesyonel bu alanlara ışık tutmanıza yardımcı olabilir. Çoğu zaman, kişisel "içten dışa" bakış açınız yerine "dıştan içe" bakan bir kişi için bu sorunları fark etmek kolaydır. Diğer yandan kendi içimizde çözemediğimiz konu hakkında konuşma eylemi bile kendi başına yardımcı olabilmektedir. Cümlelerle düşünüyormuşuz gibi görünse de düşüncelerimiz genellikle dağınık bir kelime bulutu gibidir. Buna bir de duyguları ekleyince bir karmaşa ortaya çıkmaktadır. Bunları kelimelere dökerek ve yüksek sesle söyleyerek, karmaşada bir düzen yaratmış olursunuz.
Yapılacak şeyler, tanışılacak insanlar ve gidilecek yerler var ve bu karmaşa içinde kendinizi unutmak çok daha kolaydır. Biraz kendinize zaman ayırsanız bile, başka bir işiniz çıktığı için bunu es geçip başka bir zamana erteleyebilirsiniz. Ve dürüst olalım, kendi kendimize geçirdiğimiz zaman kesinlikle bir bardak kahve ve en sevdiğiniz dizinin bir bölümü olabilirken, terapi tarafından sağlanan daha yapıcı olan kendimizle geçireceğimiz vakit muhtemelen uzun vadede daha faydalıdır. Yarın ve sonraki gün daha mutlu olmak için tam da şu anda ihtiyacınız olan şey olabilir! Terapinin herkes için olduğunu söylemek doğru mudur tartışılabilir, ancak denemek için kesinlikle bir teşhisinizin olması gerekmez. Terapinin amacı, düşünceleriniz, duygularınız ve hayatın günlük stresiyle başa çıkmanıza yardımcı olarak daha tatmin edici, işlevsel ve daha mutlu bir yaşam sürmenize yardımcı olmaktır. Ve bu (neredeyse) herkesin hayatlarının bir noktasında kullanabileceği bir şeydir.
Psikolog Zeynep Sürücü
Psikoterapi Bana Fayda Sağlar Mı?.terapi,fayda,danışan,
Psikoterapi Bana Fayda Sağlar Mı?.terapi,fayda,danışan,
Psikoterapi Bana Fayda Sağlar Mı?.terapi,fayda,danışan,
Psikoterapi Bana Fayda Sağlar Mı?.terapi,fayda,danışan,
istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67