Reddedilme Duyarlılığı
Psikohelp
Paylaş
Reddedilme Duyarlılığı
Reddedilme Duyarlılığı bireylerin sosyal ilişkilerde belirsiz ipuçlarını reddedilme olarak algılanması, reddedilme ilgili kaygılı beklentiler ve reddedilmeye karşı verilen işlevsiz tepkiler olarak tanımlanmıştır
Downey ve Feldman (1996) reddedilme duyarlılığını bağlanma modelinin katkıları ile reddedilmeyi önlemeye yönelik bilişsel-duygusal işleme eğilimi olarak modellemiştir. Bağlanma modeline uygun olarak bireyin bakım verenleri ile kurduğu ilişki yetişkinlikteki ilişkilerinin gidişatı yönlendirir. Bu modele göre bireyin geçmişte bakım verenleriyle yaşadığı reddedilme deneyimleri kişide reddedilmeye yönelik beklentiler oluşmasına neden olur. Birey saldırgan ve kaygılı olarak reddedilmeyi bekler. Ve etrafındaki sosyal ipuçlarını bu beklentilerin etkisinde değerlendirir. Reddedilmeye dair herhangi bir algıda bireyde reddedilmeye dair aşırı duygusal ve bilişsel etkiler ortaya çıkar. Ve birey düşmanlık ve kızgınlık duyar. Bu duyguların etkisinde kişilerarası ilişkilerinde olumsuz davranışlar gösterir. Bu durumda bireyin sosyal ilişkilerde reddedilme deneyimi yaşamasına neden olabilir.
Nesne ilişkileri kuramı açısından bakıldığında yüksek reddedilme duyarlılığı yaşayan kişiler ebeveynleri ile gereken duygusal bağlanmayı kuramadıkları için reddedilme onları korkutur. Aynı zamanda çocukluklarında onlara yardım edecek kişiler bulunmamış olabilir. Bu durumda ayrılma ve bireyleşme süreçleri sağlıklı bir şekilde gerçekleşmez. Hayatlarındaki bakım verenler onları ihtiyaçlarını reddeden veya görmezden gelen kişilerdir. Yaşadıkları reddedilme deneyimleri yüzünden muhtaç olan kendilik ve mahrum eden nesnenin negatif temsilini sahip olabilirler. Kendiliklerini reddedilmeye yatkın ve kabul edilemez olarak algılar. Hayatlarındaki diğerlerini reddedici ,katı olarak algılar kendilerinin reddedeceğini düşünerek hareket eder. Diğerlerinin saldırganlığına uğramadan kendileri saldırganlık gösterebilir veya bu saldırganlıktan kaçınmak için sosyal olarak geri çekilebilirler. Bu yüzden ebeveynleri yaşadıkları etkileşimleri diğerleri ile tekrarlar.
Buna uygun olarak araştırmalar yüksek reddedilme duyarlılığı olan bireyler kesin olarak reddedildiğine karar verdiğinde ise düşmanlık hissettiğini gösterir. Bu düşmanlık etkisinde hareket ederek karşı tarafı misilleme olarak reddeder veya saldırgan davranışlarda bulunabilir. Araştırmalarda romantik ilişkiler içerisinde yüksek reddedilme duyarlılığına sahip kadınlar reddedildiğini hissettikleri zaman saldırganlaşarak çatışma çıkarırken, yüksek reddedilme duyarlılığına sahip erkekler ise romantik ilişkilerde çatışma çıktığı anlarda çözüm olarak fiziki saldırganlığı görülmüştür. Bu durum ortaya kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet çıkarır. Yüksek reddedilme duyarlılığa sahip bireylerin düşmanlık hissi ve saldırganlığı ilişkiyi zedeleyerek karşı tarafın ilişkiyi sonlandırmasına neden olur.
Psikolojik sorunlar açısından bakıldığında yüksek reddedilme duyarlılığı sosyal kaygı,obsesif kompulsif bozukluk,travma sonrası stres bozukluğu gibi çeşitli sorunlar ile ilişkili bulunmuştur.
Özellikle sosyal anksiyete hem de sınır kişilik bozukluğu ile temel niteliklerindendir. Sosyal kaygılı reddedilme duyarlılığı yüksek reddedileceği düşüncesi ile sosyal ortamlardan kaçınabilecekleri ve kaygı duyar. Sınır kişilik bozukluğundaki kişiler ise sosyal etkileşimdeki çok küçük ipuçları reddedilme olarak yorumlanabilmektedir. Bu yorumlama, diğerlerini ya da kendini suçlamaya ve incinmiş ya da kızgın hissetmeye neden olurken saldırganlık ya da geri çekilme gibi işlevsel olmayan davranışları beraberinde getirebilmektedir. Kendini gerçekleştiren kehanetmişçesine tüm bunlar, gerçek reddedici kişilerarası deneyimlere yol açabilmektedir .Ayrıca, eğer reddedilme riskini düşüreceğine inanıyorlarsa, reddedilme duyarlılığı yüksek olan bireyler mağdur olma riskini yükseltecek davranışlar gösterebilmektedirler. Örneğin, cinsel aktivitede uygun sınırlar koyma ve bunları uygulama konusunda zorluk yaşayabilmektedirler
Benzer şekilde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan kişilerin reddedilme duyarlılıkları yüksektir. Bu durum bu kişilerin, uyaranlara karşı aşırı hassas bir sinir sistemini sahip olması ile açıklanabilir.
Gözde Demir
Kaynakça
Downey, G., & Feldman, S. I. (1996). Implications of rejection sensitivity for intimate relationships. Journal of personality and social psychology, 70(6), 1327.
London, B., Downey, G., Bonica, C., & Paltin, I. (2007). Social causes and consequences of rejection sensitivity. Journal of Research on Adolescence, 17(3), 481-506.
Staebler, K., Helbing, E., Rosenbach, C., & Renneberg, B. (2011). Rejection sensitivity and borderline personality disorder. Clinical psychology & psychotherapy, 18(4), 275-283.
Downey, G., Bonica, C., & Rincon, C. (1999). Rejection sensitivity and adolescent romantic relationships.
Romero‐Canyas, R., Downey, G., Berenson, K., Ayduk, O., & Kang, N. J. (2010). Rejection sensitivity and the rejection–hostility link in romantic relationships. Journal of personality, 78(1), 119-148.
Canu, W. H., & Carlson, C. L. (2007). Rejection sensitivity and social outcomes of young adult men with ADHD. Journal of Attention Disorders, 10(3), 261-275.
Reddedilme Duyarlılığı,ilişki,hissetme
Reddedilme Duyarlılığı,ilişki,hissetme
Reddedilme Duyarlılığı,ilişki,hissetme
Reddedilme Duyarlılığı,ilişki,hissetme
Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog,psikolog ekşi,kadın psikolog,ünlü psikolog,en başarılı psikolog,tesettürlü psikolog,klinik psikolog nedir,psikolog ücretleri,psikolog atama puanları,psikolog nasıl olunur,psikolog online terapi online psikolog,klinik psikoloji,Çocuk psikoloğu,endüstriyel ve örgütsel psikoloji,klinik olmayan psikoloji,psikolog taban puanları 2022,online psikolog ile online terapi,psikolog online psikolog,terapi ne demek,terapi,çift terapisi,
Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog,psikolog ekşi,kadın psikolog,ünlü psikolog,en başarılı psikolog,tesettürlü psikolog,klinik psikolog nedir,psikolog ücretleri,psikolog atama puanları,psikolog nasıl olunur,psikolog online terapi online psikolog,klinik psikoloji,Çocuk psikoloğu,endüstriyel ve örgütsel psikoloji,klinik olmayan psikoloji,psikolog taban puanları 2022,online psikolog ile online terapi,psikolog online psikolog,terapi ne demek,terapi,çift terapisi,
Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog,psikolog ekşi,kadın psikolog,ünlü psikolog,en başarılı psikolog,tesettürlü psikolog,klinik psikolog nedir,psikolog ücretleri,psikolog atama puanları,psikolog nasıl olunur,psikolog online terapi online psikolog,klinik psikoloji,Çocuk psikoloğu,endüstriyel ve örgütsel psikoloji,klinik olmayan psikoloji,psikolog taban puanları 2022,online psikolog ile online terapi,psikolog online psikolog,terapi ne demek,terapi,çift terapisi,
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67