Sınav Kaygısı

Psikohelp

Paylaş

Eğitim Hayatımızdaki Güçlük: Sınav Kaygısı

Birçok insan sınavdan önce stres veya kaygı yaşar. Aslında, biraz gerginlik elinizden gelenin en iyisini yapmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte bu sıkıntı bir sınavdaki performansı gerçekten etkileyecek kadar yoğun hale geldiğinde sınav kaygısı olarak bilinir.

Sınav kaygısı yaşamak nasıl bir duygu? Derse dikkatinizi verdiniz, ayrıntılı notlar aldınız, her bölümü okudunuz ve hatta dersten sonra ekstra çalışma oturumlarına katıldınız, bu yüzden sınavda da başarılı olmalısınız, değil mi? Bununla birlikte sınav önünüze geldiğinde, kendinizi o kadar gergin buluyorsunuz ki, en kolay soruların bile cevaplarını hatırlayamaz oluyorsunuz. Bu deneyim size tanıdık geliyorsa, sınav kaygısı yaşıyor olabilirsiniz.

Sınav Kaygısını Anlamak

Sınav kaygısı, insanların sınav durumlarında aşırı sıkıntı ve kaygı yaşadıkları psikolojik bir durumdur. Pek çok insan sınavlardan önce ve sınavlar sırasında bir dereceye kadar stres ve kaygı yaşarken, sınav kaygısı aslında öğrenmeyi bozabilir ve sınav performansını zedeleyebilir. Sınav kaygısı, performans kaygısının bir türüdür. Baskının olduğu ve iyi bir performansın önemli olduğu durumlarda, insanlar ellerinden gelenin en iyisini yapamayacak kadar endişeli hale gelebilirler.

Sınav kaygısının şiddeti kişiden kişiye önemli ölçüde değişebilir. Bazı insanlar midelerinde "kelebekler" uçuşuyormuş gibi hissedebilir, bazıları ise sınava konsantre olmakta zorlanabilirler. Biraz gergin olmak gerçekten yardımcı olabilir, kendinizi zihinsel olarak uyanık ve bir sınavda sunulan zorlukların üstesinden gelmeye hazır hissetmenizi sağlayabilir. Temel olarak artan uyarılma seviyeleri sınavlarda daha iyi olmanıza yardımcı olabilir, ancak yalnızca belirli bir noktaya kadar. Aşırı korku konsantre olmayı zorlaştırabilir ve üzerinde çalıştığınız şeyleri hatırlamakta zorlanabilirsiniz. Gözden geçirmek için çok zaman harcadığınız o dersle ilgili tüm bilgilerin birdenbire zihninizde erişilmez geldiğini hissedebilirsiniz.

Sınav Kaygısının Belirtileri

Sınav kaygısının belirtileri önemli ölçüde değişebilir ve hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Bazı öğrenciler sınav kaygısının yalnızca hafif semptomlarını yaşarlar ve yine de sınavlarda oldukça başarılıdırlar. Diğer öğrenciler kaygılarından neredeyse hareket edemez hale gelip, sınavlarda kötü performans sergilerler, sınavlardan önce veya sınavlar sırasında panik ataklar yaşayabilirler.​

Fiziksel belirtiler

Sınav kaygısının fiziksel belirtileri arasında terleme, titreme, hızlı kalp atışı, ağız kuruluğu, bayılma ve mide bulantısı sayılabilir. Bazen bu belirtiler midede "kelebekler uçuşuyor" gibi hissedilebilir, ancak mide bulantısı, ishal veya kusma gibi daha ciddi fiziksel hastalık belirtileri de olabilir.

Bilişsel ve Davranışsal Belirtiler

Bilişsel ve davranışsal belirtiler, sınavı içeren durumlardan kaçınmayı içerebilir. Bu, sınıfta kalmayı düşünme ve hatta okulu bırakmayı içerebilir. Diğer bilişsel belirtiler arasında hafıza sorunları, konsantre olma güçlüğü ve kendi kendine olumsuz konuşma yer alır.

Duygusal Belirtiler

Sınav kaygısının duygusal belirtileri arasında depresyon, düşük benlik saygısı, öfke ve umutsuzluk hissi olabilir.

Peki sınav kaygısını önlemek veya en aza indirmek için tam olarak ne yapabilirsiniz? İşte başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı stratejiler:

  • Mükemmeliyetçilik tuzağından kaçının. Mükemmel olmayı beklemeyin. Hepimiz hata yaparız ve önemli olan elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı ve çok çalıştığınızı bilmektir, mükemmellik değil.
  • Olumsuz düşünceleri uzaklaştırın. "Yeterince iyi değilim", "Yeterince çalışmadım" veya "Bunu yapamam" gibi endişeli veya yenik düşen düşüncelere aklınıza geldiğinde bu düşünceleri uzaklaştırmaya çalışın ve olumlu olanlarla değiştirin. Yani; "Bunu yapabilirim", "Konuyu biliyorum" ve "Çok çalıştım" gibi.
  • Yeterli uyku almak da oldukça önemlidir. İyi bir gece uykusu konsantrasyonunuza ve hafızanıza yardımcı olacaktır.
  • Hazır olduğunuzdan emin olun. Bu, çalışacağınız ders konusunda kendinizi rahat hissedene kadar sınava erkenden çalışmak anlamına gelir. Bir önceki geceye kadar beklemeyin. Nasıl çalışacağınızdan emin değilseniz, öğretmeninizden veya ebeveyninizden yardım isteyin. Hazırlıklı olmak, kendinize olan güveninizi artıracak ve bu da sınav kaygınızı azaltacaktır.
  • Eğer ekstra desteğe ihtiyacınız varsa, okul danışmanınız veya bir ruh sağlığı uzmanından bu konuda destek alabilirsiniz.

Klinik Psikolog Zeynep Sürücü

Sınav Kaygısı,psikolojik,fiziksel,endişe,öfke,sınav kaygısı belirtileri,

Sınav Kaygısı,psikolojik,fiziksel,endişe,öfke,sınav kaygısı belirtileri,

Sınav Kaygısı,psikolojik,fiziksel,endişe,öfke,sınav kaygısı belirtileri,

Sınav Kaygısı,psikolojik,fiziksel,endişe,öfke,sınav kaygısı belirtileri,

istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenekleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif