Şizofreni Belirtileri ve Nedenleri
Psikohelp
Paylaş
Şizofreni, kişinin gerçek ile gerçek dışı olayların farkını ayırt etmesini güçleştiren sağlıklı düşünce akışını ve duyguların kontrol edilmesini engelleyen bir rahatsızlık türüdür. Kişinin bu rahatsızlık karşısında normal davranışlar sergilemesi pek mümkün değildir.
Kişinin algılarını, bilişsel fonksiyonlarını, duygu düzenlemelerini, davranışlarını ve ilişkilerini bozan bu rahatsızlığın toplumda görülme oranı ortalama %1’dir.
DSM 5 Tanı Kitabı’na göre şizofreni tanısı alan kişilerde şu semptomlar gözükmektedir:
Şizofrenin ortaya çıkmasında genetik faktörlerin önemi büyüktür. Bunun yanı sıra psikososyal çevrede bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki beynindeki nörotransmitterler ve birtakım beyin kimyasalları ile ilgili oluşan sorunlar şizofreni hastalığının ortaya çıkmasında önemli bir role sahiptir. Özellikle dopamin ve glutamat nörotransmitterlerinin dengesiz oluşu bu hastalığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Psikolog Elifnur YEŞİLTAŞ
Kaynakça
Aslan, S., & Altınöz, A. E. (2010). İçgörü kavramı ve şizofreni. Tekrarlayıcı Nitelikte Bir Travma Olarak Aile İçi Şiddetin Psikoz İle İlişkisi, 23.
KARAKUŞ, G., KOCAL, Y., & Damla, S. E. R. T. (2017). Şizofreni: Etyoloji, klinik özellikler ve tedavi. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, 26(2), 251-267.
Kring, A., Johnson, S., Davison, G., Neale, J. (2019). Anormal Psikoloji (12. Baskı). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık
Soygür, H., Alptekin, K., Atbaşoğlu, E. C., & Herken, H. (2007). Şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar. 1. Baskı. Türkiye Psikiyatri Derneği Yayınları, 500.
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67