Sosyal Hayatta Kendini Açma ve Kırılganlığın Gücü

Psikohelp

Paylaş

Geçtiğimiz kış aylarında yaşadığımız kapanma döneminden sonra olağan düzene dönmekte ve sosyal ilişkilerimizi önceden olduğu şekilde devam ettirmekte hepimiz zorlandık. Bu durumun pandemi ve kapanmanın getirdiği stres etkisi oldukça fazla olmakla birlikte sosyal ilişkilerinde doğasında olan kaygının yeniden hatırlanması da etkili oldu. Çevremizdeki kişiler tarafından görünmek ve fark edilmek istenmek ile birlikte nasıl görüleceğimiz ile ilgili olarak kaygılanırız. Bu kaygı kişilik yapımıza, geçmiş deneyimlerimize, kurduğumuz ilişkilerine bağlı olarak farklı düzeylerde ve şekillerde ortaya çıkar. Sosyal ilişkiler ile bizi kaygılandıran temel konulardan biri de kendimizi açmaktır.

Jourard tarafından kendi kişisel bilgilerini ortaya koyarak kendini tanıtma olan olarak tanımlanan kendine açma davranışı hepimizin sosyal ilişkiler kurma ve devam ettirme adına yaptığımız bir davranıştır. Sosyal ilişkilerde gerçekleştirdiğimiz kendini açmanın hayatımızda iki önemli işlevi vardır. Birincisi kendi fikirlerimizi ve duygularımızı başkalarına açarak kendimizi aynalarız.  Kendimizi açmak sadece karşımızdaki kişinin bizi tanıması yol açmaz bizim de kendimizi tanımamızı, fark etmemizi sağlar. Karşımızdaki kişilerin verdiği geribildirimler sayesinde hem onlara yönelik  hem de kendimize yönelik algımızı şekillendirir. İkinci işlevi ise kendini açma sayesinde aldığımız geri bildirimler ilişkilerimizdeki belirsizleri ortadan kaldırırız. Bu sayede  ilişkilerde hem kendi alanımızı korur hem de diğerinin alanın farkına varırız. Herhangi bir ilişkide rahatsız olduğumuz herhangi bir durumun, davranışın paylaşılması sadece bizi değil aynı zamanda karşımızdaki ilişkimizi de korur.

 İlişki kurduğumuz kişinin özellikleri ve kurulan ilişkinin yakınlığına göre kendimizi açmanın düzeyi değişmektedir. Günlük hayattaki ilişkilerimizin  çoğunu   derin ve özel olmayan düşüncelerimizi paylaşarak, genel düzeyde kendimizi açarız. Yakın ilişkiler kurduğumuz kişiler ile ise daha derin ve özel düşüncelerimiz, duygularımızı paylaşarak daha yoğun kendini açmalar gerçekleştiririz. Özellikle karşımızdaki kişiyi yeni tanıdığımız romantik ilişkilerde kendini açmanın tuhaf veya utanç verici olarak düşünülmesi yaygındır. Yapılan araştırmalar bu düşüncelere rağmen gerçekleştirilen derin sohbetlerin ilişkilerdeki tatmin seviyesini artırdığını, daha sonrasında gerçekleşebilecek daha derin sohbetler için güvenli bir alan sağladığını ortaya koymuştur.

Bununla birlikte kendini hiç açmamanın veya aşırı açmanın kişiler arası ilişkilerde sorun yarattığı bilinmektedir. Kendini hiç açmayan kişiler hem büyük bir kendini tanıma ve gelişme fırsatını kaçırırken, kendini aşırı derecede açan insanlar diğerlerinde rahatsızlık yaratmakla birlikte duygusal olarak sömürülme ihtimallerinin olduğu ilişkiler kurma riski yaşamaktadırlar.

Kendini açmada yaşanan bu aşırı yoğunluğun ya da yokluğun temeli çocukluğumuzda yatmaktadır. Kendini hiç açmayan kişiler çocuklukta ebeveyn tarafından yok sayılmış, duygularını ve ihtiyaçlarını ifade ettiklerinde cezalandırılmışlardır. Kendilerini aşırı derece açan kişilerin ise genelde kaygılı bağlanma stilline sahip oldukları ebeveynleri tarafından ancak yoğun duygu ifadesi gösterdiklerinde fark edilmiştirler. Genelde olgunlaşmamış ve tutarsız ebeveynlere sahiptirler.

Kendini açma ile ilgili önemli kavramlardan birisi ise kırılganlıktır. İlişkilerin doğası, empati ve utanç üzerine çalışmalar yapan Brene Brown kırılganlığı güvendiğimiz kişilerle  gerçek duygularımız, düşüncelerimizi paylaşabilmek, duygusal olarak açığa çıkmayı göze almak  olarak tanımlamaktadır. Gerçek sevginin temellinde duyarlı olmanın yattığını söylemektedir. Yıllarca yaptığı araştırmaların sonunda en güçlü ilişkileri kuran ve hayatta yaşanan büyük sıkıntılara rağmen kendini toparlayan kişilerin sanılanın aksine  kırılgan olmayan insanlar değil kırılgan  olmaya cesaret eden insanlar olduğunu görmüştür. Bu kişilerin genel özelliklerine baktığında bu kişilerin kendi hikayelerini samimi ve içten bir şekilde anlattığını, kendisine ve çevresindekilere şefkat ile yaklaştığını, oldukları gibi hareket ederek güçlü ilişkiler kurduğunu görmüştür.

Gözde Demir

Brene Brown: Kırılganlığın gücü ,Ted Konuşması

SAFİYE MERVE DİKMEN 2014 ,Sosyal Ağlar Bağlamında Kişilerarası İletişim  Sürecinde Kendini  Açma Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi İstanbul, 2014

Sosyal Hayatta Kendini Açma ve Kırılganlığın Gücü,ilişki,sosyal ilişki,özgüven

Sosyal Hayatta Kendini Açma ve Kırılganlığın Gücü,ilişki,sosyal ilişki,özgüven

Sosyal Hayatta Kendini Açma ve Kırılganlığın Gücü,ilişki,sosyal ilişki,özgüven

Sosyal Hayatta Kendini Açma ve Kırılganlığın Gücü,ilişki,sosyal ilişki,özgüven

Sosyal Hayatta Kendini Açma ve Kırılganlığın Gücü,ilişki,sosyal ilişki,özgüven

Sosyal Hayatta Kendini Açma ve Kırılganlığın Gücü,ilişki,sosyal ilişki,özgüven

Psikolog, öneri,Anadolu yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, ergen terapisi,cinsel terapi, terapist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog ekşi,kadın psikolog,ünlü psikolog,en başarılı psikolog,tesettürlü psikolog,klinik psikolog nedir,psikolog ücretleri,psikolog atama puanları,psikolog nasıl olunur,psikolog online terapi, online psikolog,klinik psikoloji,Çocuk psikoloğu,endüstriyel ve örgütsel psikoloji,klinik olmayan psikoloji,psikolog taban puanları 2022,online psikolog ile online terapi,psikolog online,terapi ne demek,terapi,çift terapisi,bireysel terapi,aile-çift terapisi,çocuk-ergen terapi,hipnoterapi,emdr,cinsel terapi,madde bağımlıllığı,istanbul psikolog,online terapi,psikolog,oyun terapisi,çocuk psikoloğu,

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenekleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif