STENDHAL SENDROMU
Psikohelp
Paylaş
Güzelliğe dair zaaflar insanlığın oluşumundan bu yana süregelmiştir. İnsanlar güzel olandan etkilenmiş bunu bazen yanlarında tutmak istemiş, bazen de kendileri oluşturmak istemişlerdir. Evrimsel olarak bakıldığında da üremek için ortaya çıkan özellikler arasında rekabeti perçinleyebilen bir şey güzellik olmuştur.
Güzellik bu durumda yalnızca doğanın kendisinde değil, insanın elinin değdiği her şeyde de kendini gösterebilme kabiliyetine sahip olabilir. Bunun için eski çağlardan itibaren çeşitli sanat eserleri ortaya çıkmış, bunlar insanlarca takdir edilip haz nesneleri haline gelerek varlıklarını sürdürmüşlerdir. -şişli psikolog
Sanat eserleri hem sanatçı hem de sanatsever için haz ilkesinin unsurlarından birisi olmuştur. Bu nedenle bir sanat eserini takdir etme, ona hayranlık besleme ve heyecan duyma beklendik tepkiler olabilecekken bir yazar olan Marie-Henri Beyle –diğer adıyla Stendhal- Floransa’daki Santa Croce şapelinde gördüğü Giotto di Bondone’nin freskleri nedeniyle psikosomatik olarak adlandırılabilecek bazı semptomlar göstererek Stendhal Sendromu’nu ortaya çıkarmıştır.
Umutsuz bir romantik olduğu söylenen yazar Beyle, yani Stendhal, 22 Ocak 1817’de Napoli’yi ziyaret ederken Floransa’daki şapele de bir gezintide bulunmak ister. Bu şapel Giotto’nun muhteşem freskleri ile kaplıdır. Ünlü isimlerin de mezarlarının bulunduğu bu tapınak Stendhal’ın da deyimiyle büyüleyici bir yerdir.- beşiktaş psikolog
Kapılar açıldığı an yazar kendini dizlerinin üzerine çökmüş ve başını geriye atarak şok içinde kalmış halde tasvir etmiştir. Stendhal bu durumu şu cümlelerle ifade eder: “Güzel Sanatların verdiği ilahi duygularla tutkulu duyguların buluştuğu o duygu noktasına ulaşmıştım. Santa Croce'den ayrılırken kalp atışlarım düzensizdi, hayat elimden kayıp gidiyordu, düşme korkusuyla yürüdüm.”
Anlatılan belirtilere ve yaşanılanlara bakıldığında Stendhal bu durumu “cennete en yakın nokta” olarak tabir etse de yazar birtakım psikosomatik semptomlar göstermiştir. Aslında bahsedilenler bir taşikardi ve yürüme dispraksisidir. - mecidiyeköy psikolog
Stendhal yazılarında bu anısından bahsettikten yıllar sonra ise 1989’da Dr. Magherini 20 yılını alan sıradışı bir gözleminin sonuçlarını anlatmıştır. Floransa’daki Santa Maria Nuova Hastanesi’nde bulunan 106 hastaya dair bu çalışmada hastaların İtalyan olmadığı ve şehirdeki Basilica de Santa Croce’yi ziyaret ettikten sonra aynı Stendhal’ınkine benzer semptomları gösterdikleri ortaya çıkmıştır. Bu nedenle sendroma Floransa Sendromu da denmektedir.
Stendhal Sendromu’nun adı yalnızca Floransa sınırları içerisinde kalmamıştır. 1986’da Japon bir psikiyatrist olan Hiroaki Ota “Paris Sendromu”nu tanımlamıştır. Durumun Paris’i ziyaret eden birkaç kişide rastladığı baş dönmesi, taşikardi, kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve görsel ile işitsel halüsinasyonlara kadar uzanan psikiyatrik semptomlarla hastaneye başvurmuş hastalarda gözlendiğini söylemiştir. Diğer gözlemlenen semptomlar arasında paranoid sanrılar ve duyarsızlaşma bozuklukları da bulunmuştur.- online psikolog
Kudüs Sendromu olarak bahsedilen başka bir durumda ise kutsal toprakların ziyareti ile birlikte gözlenen Stendhal Sendromu’na çok benzeyen birtakım özelliklerdir. Bu durum Dr. Bar-El ve ekibi tarafından gözlenmiştir.
Sigmund Freud ise Atina Akropolü’nü ziyaretinde şiddetli yabancılaşma ve duyarsızlaşma duygularından bahsetmiştir. Dostoyevski ise ciddi bir felç ve yokluk yaşadığını İsviçre'nin Basel kentinde Hans Holbein'in eserine olan ziyareti esnasında ifade eder.
Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın
Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın
Ücretsiz Terapi için Tıklayın
Deniz Geçginer
KAYNAKÇA
Palacios-Sánchez, L., Botero-Meneses, J. S., Pachón, R. P., Hernández, L. B. P., Triana-Melo, J. D. P., and Ramírez-Rodríguez, S. (2018). Stendhal syndrome: a clinical and historical overview. Arq. Neuropsiquiatr. 76(2), 120–123.
Ledermann W. (2013). Memorias literarias de la difteria: Mark Twain, W.G. Sebald y el síndrome de Stendhal. Rev Chilena Infectol., 30(1):98-102.
Picard D, Robinson M. (2016). Emotion in motion: tourism, affect and transformation. New York. Routledge.
Nicholson TRJ, Pariante C, McLoughlin D.(2009). Stendhal syndrome: a case of cultural overload. BMJ Case Reports.
Teive H, Munhoz R, Cardoso F. (2014). Proust, neurology and Stendhal’s syndrome. Eur Neurol., 71(5-6), 296-8.
Juarez, E.,A. (2014). La belleza como promesse du bonheur: algunas notas sobre su origen en Stendhal. En-clav Pen., 8(15), 123-46.
Amâncio E.,J. (2005). Dostoevsky and Stendhal’s syndrome. Arq Neuropsiquiatr., 63(4), 1099-103.
psikosomatik semptomlar, haz ilkesi, güzellik, sanat eseri, Paris Sendromu, Kudüs sendromu
istanbul psikolog,psikolog İstanbul,psikolog,şişli psikolog,istanbul psikolog tavsiye,istanbul en iyi psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog fiyatları,istanbul psikolog tavsiye,en iyi psikolog İstanbul,i̇stanbul psikolog ücretleri,psikolog fiyatları,psikolog randevu,istanbulda psikolog,fulya psikoloji,istanbul psikolog ücretleri,psiko İstanbul,Psikohelp,istanbul avrupa yakası psikolog,istanbul'da en iyi psikolog,psikolog tavsiye,avrupa yakası psikolog,en iyi psikolog i̇stanbul,psikolog şişli,online psikiyatri,online psikolojik danışmanlık,psikolog randevu ücretsiz,i̇stanbul psikolog,psikolog fiyatları,pedagog,psikolog istanbul avrupa yakası,ücretsiz psikolog İstanbul,psikolog istanbul fiyatları,istanbuldaki en iyi psikologlar,şişli psikolog fiyatları,psikolog türkiye,psikoterapi ücretleri,fulya, Psikohelp,pedagog İstanbul,pedagog olan hastaneler,en iyi psikologlar İstanbul,en iyi psikolog,terapi ücretleri,i̇stanbul terapi ücretleri,istanbul psikolog seans ücretleri,i̇stanbul psikolog fiyatları,psikoloji İstanbul,istanbul psikolog önerisi,ücretsiz psikolog,en başarılı psikologlar,istanbul iyi psikolog,istanbul terapi ücretleri,psikolog randevu İstanbul,istanbul en iyi psikologlar,istanbulda iyi psikolog,psikolog ücretleri İstanbul,çoçuk pedagog İstanbul,ilişki psikoloğu,istanbul avrupa psikolog,istanbul piskolog,istanbul psikologlar,ünlü psikologlar,pedagog randevu,psikolog avrupa yakası,klinik psikoloji yüksek lisans,psikolog randevu devlet,psikoterapi,yüz yüze psikolog İstanbul,ünlü psikologlar i̇stanbul,şişli pedagog
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67