Terapi(Psikoterapi) Nedir?
Psikohelp
Paylaş
Terapi, bireylerin duygusal, psikolojik ve sosyal sorunlarını anlamalarına, bu sorunlarla başa çıkmalarına ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olan bir destek sürecidir. Farklı terapi türleri ve yaklaşımlar bulunmaktadır, ancak hepsinin ortak amacı bireylerin daha sağlıklı ve tatmin edici bir yaşam sürmelerine yardımcı olmaktır.
Terapi denince ilk akla gelen psikoterapi diğer bir adıyla konuşma terapisidir. Psikoterapide bireyler duygusal ve psikolojik olgularını konuşarak ele alırlar. Terapistin müdahalesi ile ilgili kesin bir şey söylenemediği gibi bu kullanılan yöntem ve ekole göre farklılık gösterebilmektedir. Fakat amaç bireyin farkındalığını artırmak ve iyi oluşunu sağlamak olabilmektedir.
Değerlendirme: Terapinin başlangıcında, terapist bireyin durumunu anlamak için kapsamlı bir değerlendirme yapar. Bu değerlendirmede terapist; bireyin geçmişi, mevcut durumu ve terapi hedefleri hakkında bilgi toplar.
Hedef Belirleme: Terapist ve danışan, terapinin hedeflerini birlikte belirler. Bu hedefler, danışanın ihtiyaçlarına ve terapinin türüne göre şekillenir.
Müdahale ve Tedavi Planı: Terapist, danışanın ihtiyaçlarına uygun bir tedavi planı oluşturur ve bu plan doğrultusunda terapi oturumları gerçekleştirilir.
İzleme ve Değerlendirme: Terapinin ilerleyişi düzenli olarak izlenir ve değerlendirilir. Gerekirse tedavi planında değişiklikler yapılır.
Sonlandırma: Terapinin hedeflerine ulaşıldığında veya danışanın terapiye artık ihtiyacı kalmadığında terapi süreci sonlandırılır. Terapist, danışanın terapi sonrası dönemde de sağlıklı kalması için stratejiler sunar.
Terapi, bireylerin duygusal, zihinsel, davranışsal ve sosyal sorunlarını çözmelerine ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olur. Terapi stresle baş etme üzerine çalışmada büyük rol oynar. Aynı şekilde, terapi anksiyete ve depresyon gibi duygusal sağlık sorunlarını yönetmede kişiye yardımcı olabilmektedir. Bu tür sorunların belirtilerini hafifletme ve farkındalıkla beraber, üzerinde çalışma konusunda bireylere yol gösterebilmektedir.
Terapi, bireylere öfke ve diğer yoğun duygularını analiz etme ve sebeplerini bulma, gerektiğinde kontrolünü sağlama konusunda yardımcı olabilmektedir. Duygusal tepkileri daha iyi yönetmeyi öğrenmek, kişinin genel duygusal sağlığını iyileştirir. Zihinsel sağlık açısından bakıldığında birtakım terapi yöntemleri, bireylerin olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmelerine ve daha sağlıklı düşünme biçimlerini benimsemelerine yardımcı olur. Travma ve kayıpla başa çıkma konusunda da önemli bir destek sunar, bu zorlu deneyimlerin üstesinden gelmeyi kolaylaştırır.
Davranışsal değişim de bazı terapi yöntemlerinin faydalarından biridir. Bunlara sağlıksız alışkanlıkların değiştirilmesi örnek verilebilir. İlişkilerde ise iletişim becerilerini geliştirme ve empatiyi artırma konusunda çalışma terapi aracılığıyla sağlanabilmektedir. Bu kişisel ve profesyonel ilişkilerde daha sağlıklı ve tatmin edici bağların kurulmasına yardımcı olur.
Kişisel gelişim açısından, terapi öz-farkındalığı artırır ve bireylerin kendilerini daha iyi anlamalarına olanak tanır. Bu süreç, özgüven artışını destekleyebilir ve özdeğere fayda sağlayabilir. Fiziksel sağlık da terapiden olumlu etkilenebilir. Stres ve anksiyetenin azalmasıyla, bedensel şikayetler ve psikosomatik belirtiler de hafifleyebilir. Sonuç olarak, terapi bireylerin genel yaşam memnuniyetini artırma ve işlevselliklerini düzenleme konusunda onlara yardımcı olabilmektedir.
Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın
Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın
Ücretsiz Terapi için Tıklayın
Deniz Geçginer
KAYNAKÇA
Corey, G. (2016). Theory and Practice of Counseling and Psychotherapy. Brooks/Cole, Cengage Learning.
APA (American Psychological Association). Therapy Techniques and Practice Guidelines.
Proschaska, J. O. ve Norcross, J. C. (2013), Psikoterapi Sistemleri Teoriler Ötesi Bir Çözümleme. Psikoterapi Enstitüsü Yayınevi.
Köroğlu, E. ve Türkçapar, H. (2009). Psikoterapi Yöntemleri Kuramlar ve Uygulama Yönergeleri. HYB Yayıncılık – Psikoloji Dizisi.
psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi, aile terapisi, çift terapisi, grup terapisi, sanat terapisi, oyun terapisi, fizyoterapi, istanbul psikolog,şişli psikolog,istanbul psikolog tavsiye,istanbul en iyi psikolog,istanbul psikolog ücretleri, istanbul avrupa yakası psikolog,online psikolog, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog önerisi,psikolog randevu,yüz yüze psikolog,online terapi, psikolojik destek, ücretsiz psikolojik destek
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Psikohelp Uygulamasını İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Psikohelp Uygulamasını İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67