Terk Depresyonu

Psikohelp

Paylaş

Terk Depresyonu-istanbul psikolog, online psikolog

James F. Masterson Terk Depresyonu Kuramında kişinin gerçek kendiliği ile sahte kendiliği arasındaki uyuşmazlıktan doğan bir patoloji oluştuğundan bahsetmektedir. Bireyin nesnesi ayrılığa ve kişinin ayrışmasına, bireyselleşmesine dayanamamaktadır. Bu nesne baskıcı ve zorlayıcı bir konumdadır. Bu durum nesneyi bireyin kendiliğini gerçekleştirmesine destek vermemeye bu kendiliğin beraberinde getirdiği hisleri yok sayarak kendi istekleri doğrultusunda bireyi hareket etmeye zorlamaya iter.

Çocuk, nesnesi ve bakım vereni tarafından kendiliğini gerçekleştirme konusunda destek görmediğinde gerçek kendilik yerine sürekliliğini sağlayamadığı bir sahte kendilik oluşturmaya başlamaktadır. Bu desteği alamayan birey gerçek kendiliğini de bulamayarak nesneye bağımlı bir hale gelebilir ya da nesnenin ona karşı öfkesinin beraberinde yalnızlığa itilerek bundan kaçma amacıyla nesnenin istediği konuma girmeye çalışabilir. Bunun arkasında yatan sebep bireyin yalnızlığa karşı duyduğu dehşet olmaktadır.-şişli psikolog

Nesneler, çocuğun gerçek kendiliğini bularak kendiliğini gerçekleştirme sebebiyle ondan uzaklaşmasının endişesi içerisindedir. Bu bir yandan da nesnenin kendi kafasında kurduğu doğru kişilik tanımını çocuğa entegre etmek istemesinden kaynaklanmaktadır. Fakat kendini gerçekleştirmek nesneden özerkleşmeye ve ayrışmaya bağlı olduğundan bu nesneyi öfkelendirir. Nesne bunun intikamını almak için kendini çocuktan geri çekerek onu terk eder. Bu ise kendini henüz gerçekleştirememiş ve bakım verenin ilgisine muhtaç olan bir çocuk için korku uyandırmaktadır.

Birey terapilerde gerçek kendiliğini inşa etme yolunda adımlar attıkça terk depresyonunun etkileri yeniden ortaya çıkarak onu kendini güvende hissetmediği o alana çeker. Sahte kendilik aynı zamanda haz ilkesinin etkisinde yönetildiği için kişi terk depresyonunun yaşattığı kötü hisleri hazza başvurarak bastırır. Burada kişinin terk edilmemek için sahte kendiliğe yöneldiğini ve hazzın etkisinde hareket etmeye devam ettiğini görmekteyiz. Kişi terk depresyonuyla yüzleşmeye hazır olmadığı her an hazlarının etkisine girerek aynı döngüyü tekrarlama olasılığına sahiptir. Bu ise kendiliği gerçekleştirmeyi erteleyen şey olacaktır.-beşiktaş psikolog

Kişi terk depresyonunun beraberinde James F. Masterson’un mahşerin altı atlısı diye tabir ettiği duygulanımları deneyimlemektedir. Bunlar; intihara meyilli depresyon, cinai öfke, boşluk ve anlamsızlık hissi, umutsuzluk ve çaresizlik, suçluluk, panik ve kaygıdır. Kişi sahte kendilikteki bir birey kendilik aktivasyonu ile gerçek kendilik inşasında yol aldığında geçmişte yaşadığı bu libidinal desteğin eksikliğini yeniden hatırlayarak sürekliliği koruyamayacaktır. Bunun sebebi geri çekilen nesnenin yaşattığı terk depresyonudur.

Gerçek kendilik inşası ve kendiliğin etkinleştirilmesi ilerleyen zamanlarda mümkün olabilmekle birlikte bu tekrarlayan örüntüdeki sabır ve performansa bağlıdır. Burada terapiste ve danışana iş düşmektedir. Birey kendiliğini geçekleştirme yolunda terk depresyonuna maruz kaldıkça savunma mekanizmalarını aktive etmektedir. Terapist bu savunmaları ona gösterirken bakım veren pozisyonundan çıkmalı ve çerçevenin içerisinde kalmalıdır. Kişi savunmalarını fark ettikçe terk depresyonuna geri dönse dahi savunmaları yavaşça ortadan kaldıracak ve iyileşme ile kendini gerçekleştirme yolunda adımlar atacaktır.-mecidiyeköy psikolog

Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın

Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın

Ücretsiz Terapi için Tıklayın

Psikolog Deniz Geçginer

KAYNAKÇA

Şensöz, B. (2023). Terk depresyonu kuramının Türk Kültürü açısından incelenmesi. Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi6(11), 67-72.

Masterson J.,F., Lieberman A., R. (2012). Terapistler İçin Kişilik Bozuklukları RehberiMasterson Yaklaşımı Rehber ve Çalışma Kitabı. (Çeviri: Mirel Benveniste) Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif