Ya Hep Ya Hiç

Psikohelp

Paylaş

Ya Hep Ya Hiç

Ya hep ya hiç, uç noktalarda düşünmeyi temsil etmek için kullanılır. Ya başarılı ya da başarısızsındır. Performansınız ya tamamen iyidir ya da tamamen kötüdür. Mükemmel değilseniz, bu bir felakettir. Bu ikili düşünce tarzı, gri tonları görmezden gelir, kendiniz ve başkaları hakkında birçok olumsuz değerlendirmeye sebebiyet verebilir.

Ya hep ya hiç düşünme, dünyayı ikili terimlerle görmeyi kapsayan yaygın bir bilişsel çarpıtmadır. Kişiler deneyimlerini “siyah veya beyaz”, “doğru veya yanlış”, “iyi veya kötü” gibi kategorilere ayırır. Hepimiz zaman zaman bilişsel çarpıtmalar yaparız. Bilişsel çarpıtmalar, çok az kanıta dayanarak veya kanıtları göz önünde bulundurmadan yaptığımız varsayımlardır. Çok sayıda bilişsel çarpıtma türü mevcuttur ve ya hep ya hiç düşünme biçimi en yaygın bilişsel çarpıtmalardan biridir. Karar verirken veya olayları değerlendirirken ya hep ya hiç düşüncesi gibi çarpıtmalara ne kadar çok güvenirsek, kendimizi o kadar kötü hissetme eğiliminde oluruz. Kendimizi daha iyi hissetmek ve çevremizdeki dünya hakkında daha derin bir anlayış kazanmak için,  ya hep ya hiç düşüncesini ortaya çıktığında fark etmek ve daha fonksiyonel bir bakış açısı geliştirebilmek için adımlar atmak önemlidir.

Ya hep ya hiç düşünme, yeme bozukluklarının, depresyonun, anksiyete bozukluklarının, kişilik bozukluklarının, travma sonrası stres bozukluğunun ve madde kullanım bozukluklarının başlamasında ve sürdürülmesinde rol oynayabilir. Bununla birlikte, ya hep ya hiç düşünme, kaçınma davranışına yol açabilir. Farkında olunsun ya da olunmasın, çabayı azaltmak için bahaneler üretmeye teşvik edebilir. Örnek olarak  "Her şeyi bitiremem, hiçbir şey yapmayacağım" veya "Alarmım çalmadı, toplantıyı iptal ediyorum” gibi düşünce ve davranışlar verilebilir.

Ya Hep Ya Hiç Düşüncesinin Üstesinden Nasıl Geliriz?

Alternatifleri Düşünmek: Kendi kendini baltalayan, olumsuz, fonksiyonel olmayan düşünceleri daha gerçekçi olanlarla değiştirmektir. Bu strateji, alternatif düşünceleri tartmayı ve alternatif açıklamaları dikkate almayı içerir.

Bilişsel Yeniden Çerçeveleme: Bilişsel yeniden çerçeveleme, bir durum veya olay hakkında düşünme şeklinizi değiştirmeyi içeren bir stratejidir. Bakış açınızı değiştirdiğinizde, düşünme, hissetme ve davranış şekillerinizde de değişim gözlemleyebilirsiniz. Bu değişimi sağlamaya, yaşadığınız bir deneyim sırasında ya hep ya hiç diye düşündüğünüzü farkederek başlayabilirsiniz.. Bu tür bir düşünce hissediyorsanız, düşüncenize meydan okuyun. “Bu düşüncem doğru mu / doğruluğundan ne kadar eminim?”, “Başka açıklama olabilir mi?” gibi soruları kendinize yöneltebilirsiniz. Burada amaç, daha gerçekçi ve fonksiyonel düşüncelere ulaşabilmenizdir.

Profesyonel Destek:  Kendi kendine yardım stratejileri, ya hep ya hiç düşünceleriyle mücadelede yardımcı olabilse de, bir ruh sağlığı uzmanından destek almayı da düşünebilirsiniz. Bir terapist, bu düşünme biçimine katkı sağlayan tetikleyicileri, sürdüren faktörleri belirlemenize ve fonksiyonel olmayan düşünceleri azaltabilecek yeni başa çıkma stratejileri uygulayabilmenize yardımcı olabilir.

Klinik Psikolog Çiğdem Başyurt

Ya Hep Ya Hiç,bilişsel çarpıtma,yeme bozukluklarının, depresyonun, anksiyete bozukluklarının, kişilik bozukluklarının, travma sonrası stres bozukluğu,iyi,kötü

Ya Hep Ya Hiç,bilişsel çarpıtma,yeme bozukluklarının, depresyonun, anksiyete bozukluklarının, kişilik bozukluklarının, travma sonrası stres bozukluğu,iyi,kötü

Ya Hep Ya Hiç,bilişsel çarpıtma,yeme bozukluklarının, depresyonun, anksiyete bozukluklarının, kişilik bozukluklarının, travma sonrası stres bozukluğu,iyi,kötü

istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi hem yüz yüze Terapi Seçenleri

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Psikohelp Uygulamasını İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif