Yeterince İyi Olmak

Mükemmeliyetçiler genellikle sadakat ve dürüstlükle hareket eden çalışkan kişiler olsalar da, ulaşılamaz bir hedefin peşinden koşarken öfke, depresyon ve tükenmişliğe karşı daha savunmasızdırlar

Yeterince İyi Olmak

Mükemmeliyetçiler genellikle sadakat ve dürüstlükle hareket eden çalışkan kişiler olsalar da,  ulaşılamaz bir hedefin peşinden koşarken öfke, depresyon ve tükenmişliğe karşı daha savunmasızdırlar. Her şeyin yolunda olduğundan emin olarak kaygıyı ve buna eşlik eden hoş olmayan duyguları (örneğin, hayal kırıklığı, reddedilme) savuşturmaya çalışırlar.

Mükemmeliyetçiliğe eşlik eden duygusal yüke rağmen, pek çok insan mükemmeliyetçiliğini hırs ve dürtüleriyle karıştırdığı için vazgeçmek istemez. Ek olarak, bir mükemmeliyetçi terapiye gitmeyi seçerse, standartlarını çok fazla düşürürlerse başarılı olamayacaklarından endişe edebilirler. Bununla birlikte, mükemmel olma arzusu, diğerlerinden üstün olma arzusuyla aynı şey değildir. Mükemmellik çok nadir olduğu için, bu ulaşılamaz hedef paradoksal olarak yalnızca olumsuzluğu artırmaya hizmet ediyor. Amanda Ruggeri’ye göre, “Mükemmeliyetçilik, sonuçta dünyada ilerlemenin kendi kendini baltalayan bir yoludur. Acı veren bir ironi üzerine inşa edilmiştir: Hata yapmak ve hata kabul etmek, büyümenin, öğrenmenin ve insan olmanın gerekli bir parçasıdır.”

Birinin en başta nasıl mükemmeliyetçi eğilimler geliştirdiğini düşünebilirsiniz. Mükemmeliyetçiliğe giden pek çok yol vardır fakat yaygın bir neden sevgi ve onaylanma arzusudur.

istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım

Örneğin, 30’lu yaşlarında bir kadının genç yaştan itibaren inanılmaz bir hırsı vardı. Ancak narsist ebeveynleri, akademik başarıları hakkında yorum yapmadıkları sürece onunla nadiren ilgilendiler. Sonuç olarak, bu, doğuştan zeki, yüksek başarı gösteren bu çocuğun mükemmeliyetçi eğilimler geliştirmesine zemin hazırladı. Bu mükemmeliyetçilik, her şeyi doğru yaparsa ailesinin onunla daha fazla zaman geçireceği umudunu gizledi. Genellikle mükemmeliyetçiliği yönlendiren bu kabul edilme, sevilme ve önemsenme ihtiyacıdır. Bunlardan herhangi biri size tanıdık geliyor mu kendinize sorun:

  • İşlerin “yettiği kadar iyi” olmasından rahatsızlık duymamayı ister miydiniz?
  • Her şeyin doğru yapıldığından emin olmak için düşündüğünüzü ve yeniden düşündüğünüzü fark ediyor musunuz?
  • Hedefinizin altındaysanız, birinin ilgisini, sevgisini ve/veya onayını kaybetmekten endişe duyuyor musunuz?

Kendinizi bu sorulardan herhangi birine evet yanıtı verirken buluyorsanız, mükemmeliyetçi eğilimlerinizi bırakmanın zamanı gelmiş olabilir. Hepimizin geçmişimizi, kişisel anlatılarımızı ve kendimize dair algımızı oluşturan kusurları, hataları ve hatta başarısızlıkları vardır. Dengeli olmak için, güçlü ve zayıf yönlerimizi kabul etmeliyiz fakat bu süreç bazen zor olabiliyor. Mükemmeliyetçilikle birlikte ortaya çıkan özeleştiriyi ve kendinizden şüphe duymayı azaltmaya yardımcı olabilecek stratejiler vardır. Sizin için yargılama ve endişe uyandıran mevcut bir durumu düşünün ve kendinize şu soruları sormaya başlayın:

  • Bu durum hissettirdiği kadar önemli mi? Başkası için önemsiz olabilir mi?
  • Her şeyin olumsuz sonuçlanacağından emin miyim?
  • Hüsrana uğramak ve eleştirel olmak daha iyi bir sonuca yol açacak mı?
  • Enerjimi başka bir yere yönlendirmek daha yararlı olabilir mi?
  • Eğer uzaktan bakarsam bu durum genel sağlığımı ne kadar etkiler?

Bu soruları dikkate almak, mükemmeliyetçi eğilimlerinize meydan okumanıza yardımcı olabilir ve her şeyin olduğu gibi kalmasına izin vermeyi öğrenebilirsiniz.

Büyük resmi görmek ve her şeyin olabildiği kadar iyi olmasına izin vermek, mükemmeliyetçiliği azaltmak için iki önemli stratejidir. Tahmin edebileceğiniz gibi, mükemmeliyetçilikten vazgeçmek tıpkı yoga veya maraton antrenmanı gibi günlük bir uygulamadır; bir gecede hedefinize ulaşamayacaksınız. Başka bir etkili strateji, başkalarında fark ettiğiniz ve hayran olduğunuz şeyler hakkında düşünmektir. Değerlerinizi paylaşan, kendisini fazla ciddiye almayan ve insanlık halini olduğu gibi kabul eden sevdiğiniz birini hayal edin. Seni o kişiye çeken şey nedir? Cazibeleri kusursuzluklarında değil. Peki kendinize neden aynı şefkatle yaklaşmayasınız?

Psikolog Zeynep Sürücü

Yeterince İyi Olmak,Mükemmeliyetçilik,hedef

istanbul psikolog,beşiktaş psikolog,şişli psikolog,online terapi,online psikolog,en iyi psikolog,tavsiye psikolog,psikolog ücretleri,istanbul psikolog çağrışım

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

Related posts